7 herlige ovnretter

7 herlige ovnretter

Mandag: Ovnstegte kyllingelår

12 kyllingeunderlår

2-4 tsk harissa efter smag

salt, peber.

Mangosalsa:

Kødet af 2 mangoer i tern

½ flækket, udkernet hakket agurk

1 bdt forårsløg

1 spsk hakket mynte

2 spsk sød chilisauce.

Bulgur:

2½ dl bulgur

2½ dl kogende bouillon

25 g hakkede mandler eller cashewnødder

2 spsk hakket mynte

salt og peber.

Gnid kyllingelårene med harissa, læg dem på en plade med bagepapir, sæt dem i en kold ovn og tænd ovnen på 225 grader. Steg kyllingelårene møre og sprøde ca. 40 minutter og lav tilbehøret imens.

Bland mango, agurk og forårsløg med mynte og chilisauce, smag til med salt og peber.

Kom bulguren i en skål, hæld bouillon over, dæk skålen med plastfilm og lad den trække, til den har opsuget væden. Rør den løs med en gaffel og smag til med nødder, mynte samt salt og peber . Servér de stegte kyllingelår med salsa og bulgur.

Tirsdag: Bagt torsk med braiserede porrer

Tid: ca. 35 min.

4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g

salt, peber

1-2 knuste laurbærblade

2 tsk olivenolie.

Braiserede porrer:

750 g tynde porrer

2 tsk smør

1-2 dl hønsebouillon.

35 g hakkede hasselnøddekerner

50 g reven brødkrumme

2 spsk hakket persille.

300 g økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio.

Sæt ovnen på knap 200 grader. Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og peber på, og dryp olivenolie over. Bag fisken i ovnen 12-15 minutter til den er fast og har skiftet farve.

Skær porrerne i 10-12 cm lange stykker, sauter dem let i smør, hæld bouillon ved, og lad dem braisere, altså stege i gryden, i 8-10 minutter til porrerne er møre, men stadig har bid.

Rist nødder og brødkrumme gyldent i en tør pande under omrøring, og tilsæt til sidst persille.

Anret fisken med porrer, drys den ristede nøddeblanding over, og servér med sorte ris.

Onsdag: Kartoffelpizza bagt med rug

Dej:

25 g gær

2½ dl lunken vand

150 g hvedemel

250 g rugmel

1 tsk salt

eventuelt lidt ekstra hvedemel.

Fyld:

2 spsk koldpresset rapsolie

800 g kartofler

salt og friskkværnet peber.

Til servering:

100 g rucola.

Sådan gør du

Rør gæren ud i vandet, rør derefter salt og hvedemel i. Hvis den stadig er lidt klistret, tilsæt lidt mere hvedemel. Ælt dejen godt igennem. Stil den til hævning i 1 time.

Del derefter dejen i 2 klumper, rul hver klump ud til en rund tynd pizza, og pensl med rapsolie.

Vask kartoflerne, skær dem i skiver, og taglæg dem oven på pizzadejen. Drys med rigeligt salt og peber.

Læg pizzaerne på bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem straks i ovnen ved 225 grader 20-25 minutter. Riv rucolaen groft med hænderne, og fordel den ovenpå pizzaerne, når de er kommet ud af ovnen. Server straks.

Torsdag: Bagte svampe med feta

Tilberedningstid: 35 min.

500 g store svampe

100 g groft brød uden skorpe

1/2 dl hakket persille

1/4 dl hakket frisk oregano

250 g feta

salt, peber

1 squash

300 g grønne bønner

1 bdt. forårsløg

400 g groft brød.

Rens svampene, fjern stokken og læg dem på en bageplade.

Smuldr brødet og bland med persille, oregano og feta brækket i mindre stykker.

Krydr med salt og peber og fordel fyldet i svampene.

Bag svampene ved 175° i ca. 30 min.

Skær squashen i stave og rens bønner og forårsløg.

Damp grønsagerne 3-4 min. i letsaltet vand og server dem til de bagte svampe sammen med groft brød.

Fredag: Mørbrad & rodfrugter

600 g afpudset svinemørbrad

1 spsk paprika

1 tsk fennikelfrø

1 tsk stødt spidskommen

salt, peber

800 g skrællede gulerødder

400 g skrællede persillerødder

3 løg

1 spsk olie

1 spsk hvidvinseddike

2 laurbærblade

persille

200 g groft brød.

Sådan gør du

Vend mørbraden i en blanding af halvdelen af paprikaen, fennikelfrø, spidskommen, salt og peber.

Skær rodfrugterne i mindre stykker og løgene i både. Vend grøntsagerne i olie og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med resten af paprikaen, salt og peber, læg laurbærbladene ved og dryp med hvidvinseddike.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader.

Imens brunes kødet på en varm pande på alle sider.

Læg kødet ved rodfrugterne og steg det hele i ovnen i 25 minutter.

Skær kødet i skiver og servér med rodfrugter drysset med persille samt brød

Lørdag: Bagt lakseørred med lun kikærteragout

Laks:

4 portionsstore stykker lakseørred (ca. 600 g u. ben)

salt, friskværnet peber

citronsaft.

Ragout:

500 g cherrytomater i halve

1 fed knust hvidløg

1 dl grøntbouillon

1 bakke babyspinat

1 ds velafdryppede kikærter, gerne økologiske

1 bdt dild eller koriander.

300 g baguette.

Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og groftkværnet peber på og dryp citronsaft over. Bag fisken i ovnen ved 200 grader ca. 10-12 minutter.

Imens kommes tomater, hvidløg og bouillon i en gryde og varmes til tomaterne begynder at koge let ud. Bland spinatblade og kikærter i gryden og lad det hele snurre videre under omrøring 5-6 minutter. Smag til med salt, peber og dild eller koriander, og servér fisken med ragout og brød.

Tilberedningstid: 30 minutter.

Søndag: Skøn ratatouille

4 kalvekoteletter a 175 g

salt og friskkværnet peber

2 tsk olivenolie.

Ratatouillegrønt:

1 aubergine i tern

2 courgetter i tykke stykker

800 g stilktomater i halve

4 løg i tykke både

2 spsk olivenolie

1 god håndfuld rød eller grøn basilikum.

Yoghurt-dip sauce:

2 dl yoghurt 0,1%

1 fintsnittet rødløg

1-2 fed knust hvidløg

1 dl velafdryppede kapers

1-2 tsk finskåret estragon.

800 g små, nye kogte eller bagte kartofler.

Gnid kødet med salt og peber. Pensl det med olie og grill det 4-5 minutter på hver side, alt efter tykkelse. Bland alle grøntsager med olie, salt og peber, bred dem i en foliebakke og bag dem i kuglegrillen ved indirekte varme. Vend grøntsagerne undervejs og vend dem til slut med masser af basilikum.

Rør alle ingredienser til saucen sammen og smag den til.

Servér de grillede koteletter med alt det lækre tilbehør!

TIP

Grøntsagerne kan naturligvis også bages i ovnen ved 225 grader ca. ½ time.

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 herlige ovnretter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

Indkøbsseddel

GRØNSAGER:

2 mangoer

1 agurk

1 squash

1 aubergine

2 courgetter

1 bdt mynte

1 bdt persille

1.600 g kartofler

100 g rucola

500 g store svampe

750 g tynde porrer

300 g grønne bønner

800 g gulerødder

400 g persillerødder

2 bdt. forårsløg

8 løg

1 citron

500 g cherrytomater

800 g stilktomater

1 hvidløg

1 bakke babyspinat

1 bdt dild eller koriander

1 bdt basilikum.

Frisk estragon

Frisk oregano

KØD/FISK/FJERKRÆ:

12 kyllingeunderlår

4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g

4 portionsstore stykker lakseørred (ca. 600 g u. ben)

600 g afpudset svinemørbrad

4 kalvekoteletter a 175 g

MEJERI:

1 gær

250 g feta

2 dl yoghurt 0,1%

DIVERSE:

2-4 tsk harissa

Sød chilisauce.

1 ps Bulgur

Mandler eller cashewnødder

Hasselnøddekerner

Hønsebouillon

Grønsagsbouillon

300 g økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio

150 g hvedemel

250 g rugmel

700 g groft brød

50 g reven brødkrumm

Hvidvinseddike

Laurbærblade

1 ds kikærter, gerne økologiske

300 g baguette

1 dl kapers

Koldpresset rapsolie

olivenolie

Spidskommen

Fennikelfrø

Paprika

Fakta

Alle opskrifterne..

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!