7 herlige ovnretter
Mandag: Ovnstegte kyllingelår
12 kyllingeunderlår
2-4 tsk harissa efter smag
salt, peber.
Mangosalsa:
Kødet af 2 mangoer i tern
½ flækket, udkernet hakket agurk
1 bdt forårsløg
1 spsk hakket mynte
2 spsk sød chilisauce.
Bulgur:
2½ dl bulgur
2½ dl kogende bouillon
25 g hakkede mandler eller cashewnødder
2 spsk hakket mynte
salt og peber.
Gnid kyllingelårene med harissa, læg dem på en plade med bagepapir, sæt dem i en kold ovn og tænd ovnen på 225 grader. Steg kyllingelårene møre og sprøde ca. 40 minutter og lav tilbehøret imens.
Bland mango, agurk og forårsløg med mynte og chilisauce, smag til med salt og peber.
Kom bulguren i en skål, hæld bouillon over, dæk skålen med plastfilm og lad den trække, til den har opsuget væden. Rør den løs med en gaffel og smag til med nødder, mynte samt salt og peber . Servér de stegte kyllingelår med salsa og bulgur.
Tirsdag: Bagt torsk med braiserede porrer
Tid: ca. 35 min.
4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g
salt, peber
1-2 knuste laurbærblade
2 tsk olivenolie.
Braiserede porrer:
750 g tynde porrer
2 tsk smør
1-2 dl hønsebouillon.
35 g hakkede hasselnøddekerner
50 g reven brødkrumme
2 spsk hakket persille.
300 g økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio.
Sæt ovnen på knap 200 grader. Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og peber på, og dryp olivenolie over. Bag fisken i ovnen 12-15 minutter til den er fast og har skiftet farve.
Skær porrerne i 10-12 cm lange stykker, sauter dem let i smør, hæld bouillon ved, og lad dem braisere, altså stege i gryden, i 8-10 minutter til porrerne er møre, men stadig har bid.
Rist nødder og brødkrumme gyldent i en tør pande under omrøring, og tilsæt til sidst persille.
Anret fisken med porrer, drys den ristede nøddeblanding over, og servér med sorte ris.
Onsdag: Kartoffelpizza bagt med rug
Dej:
25 g gær
2½ dl lunken vand
150 g hvedemel
250 g rugmel
1 tsk salt
eventuelt lidt ekstra hvedemel.
Fyld:
2 spsk koldpresset rapsolie
800 g kartofler
salt og friskkværnet peber.
Til servering:
100 g rucola.
Sådan gør du
Rør gæren ud i vandet, rør derefter salt og hvedemel i. Hvis den stadig er lidt klistret, tilsæt lidt mere hvedemel. Ælt dejen godt igennem. Stil den til hævning i 1 time.
Del derefter dejen i 2 klumper, rul hver klump ud til en rund tynd pizza, og pensl med rapsolie.
Vask kartoflerne, skær dem i skiver, og taglæg dem oven på pizzadejen. Drys med rigeligt salt og peber.
Læg pizzaerne på bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem straks i ovnen ved 225 grader 20-25 minutter. Riv rucolaen groft med hænderne, og fordel den ovenpå pizzaerne, når de er kommet ud af ovnen. Server straks.
Torsdag: Bagte svampe med feta
Tilberedningstid: 35 min.
500 g store svampe
100 g groft brød uden skorpe
1/2 dl hakket persille
1/4 dl hakket frisk oregano
250 g feta
salt, peber
1 squash
300 g grønne bønner
1 bdt. forårsløg
400 g groft brød.
Rens svampene, fjern stokken og læg dem på en bageplade.
Smuldr brødet og bland med persille, oregano og feta brækket i mindre stykker.
Krydr med salt og peber og fordel fyldet i svampene.
Bag svampene ved 175° i ca. 30 min.
Skær squashen i stave og rens bønner og forårsløg.
Damp grønsagerne 3-4 min. i letsaltet vand og server dem til de bagte svampe sammen med groft brød.
Fredag: Mørbrad & rodfrugter
600 g afpudset svinemørbrad
1 spsk paprika
1 tsk fennikelfrø
1 tsk stødt spidskommen
salt, peber
800 g skrællede gulerødder
400 g skrællede persillerødder
3 løg
1 spsk olie
1 spsk hvidvinseddike
2 laurbærblade
persille
200 g groft brød.
Sådan gør du
Vend mørbraden i en blanding af halvdelen af paprikaen, fennikelfrø, spidskommen, salt og peber.
Skær rodfrugterne i mindre stykker og løgene i både. Vend grøntsagerne i olie og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med resten af paprikaen, salt og peber, læg laurbærbladene ved og dryp med hvidvinseddike.
Sæt fadet i ovnen ved 200 grader.
Imens brunes kødet på en varm pande på alle sider.
Læg kødet ved rodfrugterne og steg det hele i ovnen i 25 minutter.
Skær kødet i skiver og servér med rodfrugter drysset med persille samt brød
Lørdag: Bagt lakseørred med lun kikærteragout
Laks:
4 portionsstore stykker lakseørred (ca. 600 g u. ben)
salt, friskværnet peber
citronsaft.
Ragout:
500 g cherrytomater i halve
1 fed knust hvidløg
1 dl grøntbouillon
1 bakke babyspinat
1 ds velafdryppede kikærter, gerne økologiske
1 bdt dild eller koriander.
300 g baguette.
Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og groftkværnet peber på og dryp citronsaft over. Bag fisken i ovnen ved 200 grader ca. 10-12 minutter.
Imens kommes tomater, hvidløg og bouillon i en gryde og varmes til tomaterne begynder at koge let ud. Bland spinatblade og kikærter i gryden og lad det hele snurre videre under omrøring 5-6 minutter. Smag til med salt, peber og dild eller koriander, og servér fisken med ragout og brød.
Tilberedningstid: 30 minutter.
Søndag: Skøn ratatouille
4 kalvekoteletter a 175 g
salt og friskkværnet peber
2 tsk olivenolie.
Ratatouillegrønt:
1 aubergine i tern
2 courgetter i tykke stykker
800 g stilktomater i halve
4 løg i tykke både
2 spsk olivenolie
1 god håndfuld rød eller grøn basilikum.
Yoghurt-dip sauce:
2 dl yoghurt 0,1%
1 fintsnittet rødløg
1-2 fed knust hvidløg
1 dl velafdryppede kapers
1-2 tsk finskåret estragon.
800 g små, nye kogte eller bagte kartofler.
Gnid kødet med salt og peber. Pensl det med olie og grill det 4-5 minutter på hver side, alt efter tykkelse. Bland alle grøntsager med olie, salt og peber, bred dem i en foliebakke og bag dem i kuglegrillen ved indirekte varme. Vend grøntsagerne undervejs og vend dem til slut med masser af basilikum.
Rør alle ingredienser til saucen sammen og smag den til.
Servér de grillede koteletter med alt det lækre tilbehør!
TIP
Grøntsagerne kan naturligvis også bages i ovnen ved 225 grader ca. ½ time.
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 herlige ovnretter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Indkøbsseddel
GRØNSAGER:
2 mangoer
1 agurk
1 squash
1 aubergine
2 courgetter
1 bdt mynte
1 bdt persille
1.600 g kartofler
100 g rucola
500 g store svampe
750 g tynde porrer
300 g grønne bønner
800 g gulerødder
400 g persillerødder
2 bdt. forårsløg
8 løg
1 citron
500 g cherrytomater
800 g stilktomater
1 hvidløg
1 bakke babyspinat
1 bdt dild eller koriander
1 bdt basilikum.
Frisk estragon
Frisk oregano
KØD/FISK/FJERKRÆ:
12 kyllingeunderlår
4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g
4 portionsstore stykker lakseørred (ca. 600 g u. ben)
600 g afpudset svinemørbrad
4 kalvekoteletter a 175 g
MEJERI:
1 gær
250 g feta
2 dl yoghurt 0,1%
DIVERSE:
2-4 tsk harissa
Sød chilisauce.
1 ps Bulgur
Mandler eller cashewnødder
Hasselnøddekerner
Hønsebouillon
Grønsagsbouillon
300 g økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio
150 g hvedemel
250 g rugmel
700 g groft brød
50 g reven brødkrumm
Hvidvinseddike
Laurbærblade
1 ds kikærter, gerne økologiske
300 g baguette
1 dl kapers
Koldpresset rapsolie
olivenolie
Spidskommen
Fennikelfrø
Paprika