7 lette opskrifter med alverdens svampe
Mandag: Svinekotelet med teriyaki-svampe
Ingredienser
Til fire personer
600 g små kartofler
100 g yoghurt 0,1%
¼ dl eddike
¼ dl sukker
salt, peber
1 agurk
400 g groftsnittet spidskål
1 lille pose baby spinat
300 g svampe
1 spsk olie
1/2 dl teriyaki sauce
5 svinekoteletter
1 spsk smør.
Sådan gør du
Kog kartoflerne møre i letsaltet vand ca. 15 minutter.
Rør yoghurt, eddike og sukker sammen og smag til med salt og peber. Halvér agurken på langs og skær den i skiver. Vend agurk, spidskål og spinaten i dressingen og lad det trække indtil servering.
Rens svampene, skær dem evt. i lidt mindre stykker og steg dem i olie 2-3 minutter, tilsæt teriyaki og kog ind.
Brun koteletterne 1 minut på hver side og steg dem færdige ca. 2 minutter på hver side ved middel varme. Krydr med salt og peber.
Server koteletterne med svampe, salat og kartofler vendt i smør.
Tirsdag: Hurtig pasta med svampe
Ingredienser
Til 4 personer
500 g båndpasta
500 g rensede svampe, gerne forskellige
4 hakkede skalotteløg
4 fed knust hvidløg
1/2 dl olivenolie
200 g baby spinat
salt, peber
4 små runde cremede gedeoste.
Sådan gør du
Kog pastaen al dente som anvist.
Skær de største svampe i lidt mindre stykker. Steg svampe, løg og hvidløg i olie 4-5 minutter ved jævn varme. Tilsæt spinat samt friskkogt pasta og bland godt.
Smag til med salt og peber og servér med ost skåret i halve skiver på toppen.
Onsdag: Omelet med spinat og svampe
Ingredienser
2 personer
75 g spinat
100 g blandede svampe fx champignon, østershatte, kantareller mv.
10 g smør
1 fed hvidløg, finthakket
4 æg
1½ spsk piskefløde
salt og peber
lidt smør og olivenolie til stegning
2 spsk groftrevet parmesan
lidt ekstra parmesan
2 spsk persille, hakket
Tilbehør: Brød og salat.
Sådan gør du
Skyl spinaten grundigt og sving det fri for vand i en sigte eller i en salatslynge. Skær svampene i mindre stykker, og rist dem på en pande med lidt smør og hvidløg. Tag svampene af panden og steg spinaten et kort øjeblik indtil det falder sammen. Krydr med salt og peber og vend de stegte svampe sammen med spinaten, og kom det på en tallerken. Pisk æggene sammen med piskefløde, salt og peber.
Kom lidt olivenolie og smør på en varm pande, og lad det blive gyldent. Hæld halvdelen af æggemassen herpå (så du får to omeletter). Lad æggemassen sætte sig en smule, ca. 2 min. Kom halvdelen af spinat-svampefyldet på panden, drys med 1 spsk revet parmesan og lad det fortsat varme nogle minutter. Fold herefter 1/3 del af omeletten ind over den resterende del og lad det stege 2-3 min. Fold herefter den allerede foldede del videre indover omeletten, så den ligger foldet langs kanten af panden og fylder 1/3 del af pandens størrelse. Steg fortsat et par minutter, så du er sikker på, at den er gennembagt i midten. Bag herefter omelet nummer to efter samme fremgangsmåde.
Servér omelet med ekstra parmesan og hakket persille, og server brød og salat til.
Tid: 15 min
Torsdag: Salat med stegte svampe, frisk gedeost og grove brødcroutoner
Ingredienser
Til 3-4 personer
200 g svampe gerne et miks af portobello, østershatte, mark champignon
1 fed finthakket hvidløg
3 skiver ciabattabrød skåret i grove tern
lidt olivenolie til stegning
1 bakke blandet salatmiks af f.eks. rucola, rød mangold, rød sennep, spinatblade og mizuna
saften af ½ citron
1 spsk balsamico
100 g cremet og blød gedeost.
Sådan gør du
Skær svampene i grove stykker og steg dem på en pande med lidt olivenolie og krydr med hvidløg, salt, peber og lad dem afkøle en smule. Steg brødternene sprøde og gyldne på en pande med lidt olivenolie.
Skyl og slyng salaten fri for vand i en salatslynge. Bland salat i en skål sammen med citronsaft, balsamico, stegte svampe, grove brødcroutoner og små stykker af cremet gedeost.
Servér salaten til et vegetarisk aftensmåltid sammen med en ekstra grøntsagsret og f.eks. kogte kartofler vendt med en god portion hakkede krydderurter.
Fredag: Grillet halloumi med spinat og svampe
Ingredienser
Til fire personer
Tilberedningstid: 15 min.
Til fire personer.
500 g svampe f.eks. shitake eller bella comba
olie til stegning.
250 g baby spinat
salt, peber
200 g halloumi eller fast gedeost
400 g pitabrød.
Sådan gør du
Svampene renses og skæres i mindre stykker. Steg svampene møre og gyldne i lidt olie ved middel varme i ca. 5 min. Bland med babyspinat og krydr med salt og peber.
Skær osten i fire lige tykke skiver og steg dem på en rygende varm grillpande et kort øjeblik.
Rist brødene og fordel svampeblandingen ovenpå. Læg osten på toppen og servér straks.
Lørdag: Hjemmelavet ravioli med svampe
Ingredienser
3-4 personer
300 g durumhvede mel
100 g hvedemel
4 store æg
1½ bagekartoffel
250-300 g svampe, gerne en blanding af bøgehatte, shiitake-svampe og markchampignon
50 g bacon, skåret i små tern
1½ spsk olivenolie
1 fed hvidløg, finthakket
2 kviste timian, bladene heraf
1-2 blade salvie, finthakket
olie til stegning af svampene
½ dl Noilly Prat eller hvidvin
2 dl piskefløde
salt, peber
½-1 tsk dijonsennep
lidt citronsaft
40 g parmesan, groft revet
bredbladet persille til pynt.
Pastadej:
Bland de to typer mel. Lav en bunke med mel på køkkenbordet og lav en fordybning til æggene. Slå æggene ud i midten og pisk æggene forsigtigt sammen med en gaffel og arbejd stille og roligt æggene ind i melet til en glat og jævn dej. Ælt dejen grundigt indtil den bliver elastisk ca. 3 min. Pak dejen ind i husholdningsfilm eller pose og lad den hvile ½ time.
Fyld:
Skræl bagekartoflerne og kog dem møre i vand med salt, hæld vandet fra, mos kartoflerne og krydr dem med salt, peber og olivenolie.
Snit 100 g af svampene i små tern og steg dem gyldne på en pande sammen med bacon, olivenolie, hvidløg og krydr med timian, salvie, salt og peber. Bland de hakkede svampe sammen med kartoffelmosen og brug det som fyld i dine ravioli.
Udrulning og foldning:
Del dejen i tre stykker og rul dem ud med en kagerulle til ½ cm tykkelse. Udrul pastadejen på pastamaskinen til 1 mm tykkelse og en bredde på 10-12 cm.
Drys lidt mel på bordet og læg teskefulde af fyldet på midten af det lange stykke pastadej med 5 cm’s. mellemrum. Pensel rundt i kanten af pastadejen med lidt vand og fold dejen indover fyldet. Tryk dejen godt sammen i kanterne og rundt om fyldet med fingrene, og skær raviolierne ud så det passer med at de har en brede på 5 cm. Drys lidt mel på en bakke eller et fad og læg raviolierne herpå ( ikke ovenpå hinanden, de kan risikere at klistre lidt sammen) Sæt raviolierne i køleskabet, indtil de skal koges.
Svampe-cremesauce:
Skær de resterende shiitake-svampe i halve eller kvarte og snit markchampignon i grove stykker.
Steg bøgehatte, shiitake svampe og marksvampe indtil de er gyldne, kom Noilly Prat eller hvidvin og fløde på panden, og kog det igennem, indtil det opnår en cremet konsistens. Tag saucen af varmen og krydr med salt, peber og lidt dijonsennep.
Kog raviolierne i rigeligt vand med salt 3-4 min. Tag dem op med en hulske – anret i dybe tallerkner og kom svampesaucen herover. Krydr med ekstra salt, peber, parmesan og plukket persille.
Søndag: Svampe-risotto
Ingredienser
Til 4 personer
2 skalotteløg
2 spsk olivenolie
4 dl risottoris
1 l hønsebouillon
500 g svampe, gerne forskellige
salt, peber
200 g friskost naturel 6%
100 g friskrevet parmesan
persille
200 g groft brød.
Sådan gør du
Hak løgene og sautér dem i halvdelen af olien, uden at de tager farve. Hæld risene ved og sautér yderligere 1 minut.
Tilsæt bouillon lidt ad gangen og lad risottoen koge ca. 20 minutter for svag varme og under omrøring, til risene er al dente.
Indkøbsseddel
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 lette opskrifter med alverdens svampe. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER:
600 g små kartofler
1 agurk
400 g groftsnittet spidskål
3 ps baby spinat
6 skalotteløg
1 hvidløg
1 citron
1 bdt persille
2 bagekartofler
2 kviste timian
1-2 blade salvie
2400 g blandede svampe fx champignon, østershatte, bøgehatte, kantareller mv.
1 bakke blandet salatmiks af f.eks. rucola, rød mangold, rød sennep, spinatblade og mizuna
KØD/FISK/FJERKRÆ:
5 svinekoteletter
MEJERI:
8 æg
100 g yoghurt 0,1%.
1/2 piskefløde
100 g cremet og blød gedeost
4 små runde cremede gedeoste
200 g halloumi eller fast gedeost
200 g parmesan
200 g friskost naturel 6%
DIVERSE:
¼ dl eddike
¼ dl sukker
1/2 dl teriyaki sauce
500 g båndpasta
3 skiver ciabattabrød skåret i grove tern
1 spsk balsamico
400 g pitabrød.
300 g durumhvede mel
100 g hvedemel
50 g bacon, skåret i små tern
½ dl Noilly Prat eller hvidvin
½-1 tsk dijonsennep
4 dl risottoris
1 l hønsebouillon
200 g groft brød.