7 opskrifter til den idéforladte

7 opskrifter til den idéforladte

Mandag: Mørbrad & rodfrugter

Ingredienser

Til fire personer

600 g afpudset svinemørbrad

1 spsk paprika

1 tsk fennikelfrø

1 tsk stødt spidskommen

salt, peber

800 g skrællede gulerødder

400 g skrællede persillerødder

3 løg

1 spsk olie

1 spsk hvidvinseddike

2 laurbærblade

persille

200 g groft brød.

Sådan gør du

Vend mørbraden i en blanding af halvdelen af paprikaen, fennikelfrø, spidskommen, salt og peber.

Skær rodfrugterne i mindre stykker og løgene i både. Vend grøntsagerne i olie og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med resten af paprikaen, salt og peber, læg laurbærbladene ved og dryp med hvidvinseddike.

Sæt fadet i ovnen ved 200 grader.

Imens brunes kødet på en varm pande på alle sider.

Læg kødet ved rodfrugterne og steg det hele i ovnen i 25 minutter.

Skær kødet i skiver og servér med rodfrugter drysset med persille samt brød

Tirsdag: Lammedeller med grove rodfrugter

Ingredienser

Til fire personer

400 g hakket lammekød

1 hakket løg

2 knuste fed hvidløg

salt, friskkværnet peber

½ tsk stødt mynte

1 spsk reven skal af ubehandlet citron

1 lille æg

2 spsk rasp/reven brødkrumme.

2 tsk olie til stegning.

Ovnbagte grøntsager:

1 kg blandede rødder og knolde i grove stykker

4 rødløg i halve

2 spsk olivenolie

krydderurtekviste/laurbærblade.

Servering:

1½ dl græsk yoghurt

1 pakke fuldkornsnaan.

Sådan gør du

Begynd med rodfrugterne: Bland dem og løgene med olie, krydderurtekviste og evt. lidt knust laurbær samt salt og peber.

Bred dem ud i ét lag i en bradepande, sæt dem i ovnen ved 200-225 grader en god halv times tid, til de er møre, og lav imens farsen til frikadellerne:

Blend alle ingredienserne til en jævn fars, der formes og steges i olie til 16 små frikadeller. Servér med rodfrugter, yoghurt og naanbrød.

TIP: Er du ikke til lam, kan frikadellerne tilberedes af magert skinkesmåkød.

Onsdag: Rødfisk med vildt tilbehør

Ingredienser

Til fire personer

800 g filet af rødfisk (med skind)

salt, friskkværnet peber

1 spsk olie til stegning.

Tilbehør:

2 finthakkede fed hvidløg

2 fintsnittede rødløg

1 spsk olivenolie

2 bakker spinat (200 g)

1 bdt snittede forårsløg eller 1 porre

250 g kogte vilde ris

evt. lidt vineddike.

Citron.

Sådan gør du

Skær fisken i 2-3 cm brede stykker, drys med salt og peber og steg dem i olie et par minutter på hver side, til fisken har skiftet farve og er fast.

Steg hvid- og rødløg i olie et par minutter under omrøring, bland spinaten ved – evt. af et par omgange – og steg den, til den falder let sammen. Tilsæt forårsløg samt ris, steg kort og smag til med salt, peber og vineddike.

Torsdag: Pasta Sugo

Ingredienser

Til fire personer

1 hakket løg

2 hakkede fed hvidløg

1 udkernet, finthakket rød chili

2 tsk olivenolie

2 groftrevne eller finthakkede gulerødder

2 fintsnittede porrer

350 g hakket kalvekød

1 grofthakket courgette

2 dåser flåede, hakkede tomater

1 spsk tyndskåret skal af usprøjtet appelsin

salt, groftkværnet peber

1 tsk tørret eller lidt frisk oregano

1 knsp sukker

evt. bouillon

300 g pasta

frisk oregano eller basilikum

25 g reven parmesan.

Sådan gør du

Sautér løg, hvidløg og chili i varm olie i en stor sauterepande.

Bland gulerødder, porrer samt kød ved og rist videre under omrøring. Rør med en gaffel, så kødet får en grynet konsistens, tilsæt courgette, tomater, appelsinskal samt krydderier og lad det hele snurre under jævnlig omrøring ca. 20 minutter. Tilsæt evt. lidt bouillon til den ønskede konsistens og smag til med yderligere krydderier.

Kog, afdryp og servér pastaen med kryddergrønt og reven ost.

Tip: Lav evt. til to dage.

Fredag: Teriyakilaks med nudler i grøn te

Ingredienser

Til fire personer

4 laksefileter a 100 g

1/2 dl teriyaki sauce.

250 g ægnudler

grøn te.

300 g tangsalat

1 tsk sort sesam.

2 store avocado

2 spsk limesaft.

Ærteskud.

Sådan gør du

Hæld teriyaki over laksen og lad det trække 15 min.

Kog nudlerne som anvist i letsaltet vand tilsat et brev grøn te.

Hæld vandet fra, bland med tang og drys med sesam.

Skær avocadokødet i tern og dryp med limesaft.

Grill eller steg laksefileterne ca. 4 min. på hver side. Servér med nudler og avokado og drys med ærteskud.

Lørdag: Jerk-marineret kylling med rissalat

Ingredienser

Til fire personer

1 spsk korianderfrø

1 tsk allehånde

1½ tsk sort peber

½ spsk stødt kanel

1 spsk salt

2 kviste timian, bladene heraf

1 knsp cayennepeber

½ dl olivenolie

1 citron, saften heraf

4-6 kyllingelår

300 g ris

1 spsk hel spidskommen

1 fed hvidløg, finthakket

½ citron, saften heraf

½ dl persille, hakket

2 stængler bladselleri, skåret i tynde skiver

salt og peber.

Sådan gør du

Stød koriander, allehånde og sort peber i en morter og bland det sammen med salt, timian, cayennepeber, olivenolie og citronsaft. Smør krydderi-blandingen på kyllingelårene og lad det trække i nogle timer.

Steg kyllingelårene i ovnen 45 min. ved 200 grader eller grill dem.

Kog risene efter anvisningen på emballagen, og lad dem afkøle. Rist spidskommen på en tør pande og bland det sammen med hvidløg, citronsaft, hakket persille, bladselleri, de kogte ris og krydr med salt og peber.

Søndag: Salat med hvide bønner med bagte peberfrugter

Ingredienser

til 3-4 personer

2 røde peberfrugter

1½ spsk olivenolie

2 fed finthakket hvidløg

salt og peber

2½ spsk æbleeddike

½ spsk honning

saften af ½ citron

2½ spsk olivenolie

1-2 hjertesalat

400 g kogte hvide bønner

3-4 spsk groft hakket kruspersille.

Sådan gør du

Halvér peberfrugterne og fjern kernerne. Skær peberfrugterne i små tern og kom dem i et fad sammen med olivenolie, hvidløg, salt og peber. Bag peberfrugterne i ovnen ved 185 grader i 20 min., til de er møre og skønne.

Rør en dressing af æbleeddike, honning, citronsaft, olivenolie, salt og peber.

Skyl og pluk hjertesalatbladene groft. Bland de bagte peberfrugter i en salatskål sammen med hjertesalat, hvide bønner, dressing og persille. Smag på salaten og krydr evt. med lidt ekstra citronsaft, salt og peber.

Salaten er også velegnet som tilbehør til f.eks. et stykke bagt fisk eller en god ovnstegt kylling.

Indkøbsseddel

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 opskrifter til den idéeforladte. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

GRØNSAGER:

900 g gulerødder

400 g persillerødder

2 hvidløg

6 rødløg

5 løg

2 bdt persille

4 citroner

1 kg blandede rødder og knolde

krydderurtekviste/laurbærblade

2 bakker spinat (200 g)

1 bdt forårsløg eller 1 porre

1 rød chili

2 porrer

1 courgette

1 usprøjtet appelsin

frisk oregano eller basilikum

300 g tangsalat

2 store avocado

1 lime.

Ærteskud

2 kviste timian

2 stængler bladselleri

2 røde peberfrugter

1-2 hjertesalat

KØD/FISK/FJERKRÆ:

600 g afpudset svinemørbrad

400 g hakket lammekød

800 g filet af rødfisk (med skind)

350 g hakket kalvekød

4 laksefileter a 100 g

4-6 kyllingelår

MEJERI:

1 lille æg

1½ dl græsk yoghurt

25 g reven parmesan

DIVERSE:

Paprika

Fennikelfrø

Spidskommen

Sort sesam

Korianderfrø

Allehånde

Stødt kanel

Cayennepeber

Stødt mynte

Hvidvinseddike

Æbleeddike

Laurbærblade

200 g groft brød

Rasp/reven brødkrumme.

1 pakke fuldkornsnaan

250 g kogte vilde ris

2 dåser flåede, hakkede tomater

400 g hvide bønner

300 g pasta

1/2 dl teriyaki sauce.

250 g ægnudler

Honning

grøn te

Fakta

Alle opskrifterne..

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!

300 g ris