7 opskrifter til den idéforladte
Mandag: Mørbrad & rodfrugter
Ingredienser
Til fire personer
600 g afpudset svinemørbrad
1 spsk paprika
1 tsk fennikelfrø
1 tsk stødt spidskommen
salt, peber
800 g skrællede gulerødder
400 g skrællede persillerødder
3 løg
1 spsk olie
1 spsk hvidvinseddike
2 laurbærblade
persille
200 g groft brød.
Sådan gør du
Vend mørbraden i en blanding af halvdelen af paprikaen, fennikelfrø, spidskommen, salt og peber.
Skær rodfrugterne i mindre stykker og løgene i både. Vend grøntsagerne i olie og læg dem i et ovnfast fad. Krydr med resten af paprikaen, salt og peber, læg laurbærbladene ved og dryp med hvidvinseddike.
Sæt fadet i ovnen ved 200 grader.
Imens brunes kødet på en varm pande på alle sider.
Læg kødet ved rodfrugterne og steg det hele i ovnen i 25 minutter.
Skær kødet i skiver og servér med rodfrugter drysset med persille samt brød
Tirsdag: Lammedeller med grove rodfrugter
Ingredienser
Til fire personer
400 g hakket lammekød
1 hakket løg
2 knuste fed hvidløg
salt, friskkværnet peber
½ tsk stødt mynte
1 spsk reven skal af ubehandlet citron
1 lille æg
2 spsk rasp/reven brødkrumme.
2 tsk olie til stegning.
Ovnbagte grøntsager:
1 kg blandede rødder og knolde i grove stykker
4 rødløg i halve
2 spsk olivenolie
krydderurtekviste/laurbærblade.
Servering:
1½ dl græsk yoghurt
1 pakke fuldkornsnaan.
Sådan gør du
Begynd med rodfrugterne: Bland dem og løgene med olie, krydderurtekviste og evt. lidt knust laurbær samt salt og peber.
Bred dem ud i ét lag i en bradepande, sæt dem i ovnen ved 200-225 grader en god halv times tid, til de er møre, og lav imens farsen til frikadellerne:
Blend alle ingredienserne til en jævn fars, der formes og steges i olie til 16 små frikadeller. Servér med rodfrugter, yoghurt og naanbrød.
TIP: Er du ikke til lam, kan frikadellerne tilberedes af magert skinkesmåkød.
Onsdag: Rødfisk med vildt tilbehør
Ingredienser
Til fire personer
800 g filet af rødfisk (med skind)
salt, friskkværnet peber
1 spsk olie til stegning.
Tilbehør:
2 finthakkede fed hvidløg
2 fintsnittede rødløg
1 spsk olivenolie
2 bakker spinat (200 g)
1 bdt snittede forårsløg eller 1 porre
250 g kogte vilde ris
evt. lidt vineddike.
Citron.
Sådan gør du
Skær fisken i 2-3 cm brede stykker, drys med salt og peber og steg dem i olie et par minutter på hver side, til fisken har skiftet farve og er fast.
Steg hvid- og rødløg i olie et par minutter under omrøring, bland spinaten ved – evt. af et par omgange – og steg den, til den falder let sammen. Tilsæt forårsløg samt ris, steg kort og smag til med salt, peber og vineddike.
Torsdag: Pasta Sugo
Ingredienser
Til fire personer
1 hakket løg
2 hakkede fed hvidløg
1 udkernet, finthakket rød chili
2 tsk olivenolie
2 groftrevne eller finthakkede gulerødder
2 fintsnittede porrer
350 g hakket kalvekød
1 grofthakket courgette
2 dåser flåede, hakkede tomater
1 spsk tyndskåret skal af usprøjtet appelsin
salt, groftkværnet peber
1 tsk tørret eller lidt frisk oregano
1 knsp sukker
evt. bouillon
300 g pasta
frisk oregano eller basilikum
25 g reven parmesan.
Sådan gør du
Sautér løg, hvidløg og chili i varm olie i en stor sauterepande.
Bland gulerødder, porrer samt kød ved og rist videre under omrøring. Rør med en gaffel, så kødet får en grynet konsistens, tilsæt courgette, tomater, appelsinskal samt krydderier og lad det hele snurre under jævnlig omrøring ca. 20 minutter. Tilsæt evt. lidt bouillon til den ønskede konsistens og smag til med yderligere krydderier.
Kog, afdryp og servér pastaen med kryddergrønt og reven ost.
Tip: Lav evt. til to dage.
Fredag: Teriyakilaks med nudler i grøn te
Ingredienser
Til fire personer
4 laksefileter a 100 g
1/2 dl teriyaki sauce.
250 g ægnudler
grøn te.
300 g tangsalat
1 tsk sort sesam.
2 store avocado
2 spsk limesaft.
Ærteskud.
Sådan gør du
Hæld teriyaki over laksen og lad det trække 15 min.
Kog nudlerne som anvist i letsaltet vand tilsat et brev grøn te.
Hæld vandet fra, bland med tang og drys med sesam.
Skær avocadokødet i tern og dryp med limesaft.
Grill eller steg laksefileterne ca. 4 min. på hver side. Servér med nudler og avokado og drys med ærteskud.
Lørdag: Jerk-marineret kylling med rissalat
Ingredienser
Til fire personer
1 spsk korianderfrø
1 tsk allehånde
1½ tsk sort peber
½ spsk stødt kanel
1 spsk salt
2 kviste timian, bladene heraf
1 knsp cayennepeber
½ dl olivenolie
1 citron, saften heraf
4-6 kyllingelår
300 g ris
1 spsk hel spidskommen
1 fed hvidløg, finthakket
½ citron, saften heraf
½ dl persille, hakket
2 stængler bladselleri, skåret i tynde skiver
salt og peber.
Sådan gør du
Stød koriander, allehånde og sort peber i en morter og bland det sammen med salt, timian, cayennepeber, olivenolie og citronsaft. Smør krydderi-blandingen på kyllingelårene og lad det trække i nogle timer.
Steg kyllingelårene i ovnen 45 min. ved 200 grader eller grill dem.
Kog risene efter anvisningen på emballagen, og lad dem afkøle. Rist spidskommen på en tør pande og bland det sammen med hvidløg, citronsaft, hakket persille, bladselleri, de kogte ris og krydr med salt og peber.
Søndag: Salat med hvide bønner med bagte peberfrugter
Ingredienser
til 3-4 personer
2 røde peberfrugter
1½ spsk olivenolie
2 fed finthakket hvidløg
salt og peber
2½ spsk æbleeddike
½ spsk honning
saften af ½ citron
2½ spsk olivenolie
1-2 hjertesalat
400 g kogte hvide bønner
3-4 spsk groft hakket kruspersille.
Sådan gør du
Halvér peberfrugterne og fjern kernerne. Skær peberfrugterne i små tern og kom dem i et fad sammen med olivenolie, hvidløg, salt og peber. Bag peberfrugterne i ovnen ved 185 grader i 20 min., til de er møre og skønne.
Rør en dressing af æbleeddike, honning, citronsaft, olivenolie, salt og peber.
Skyl og pluk hjertesalatbladene groft. Bland de bagte peberfrugter i en salatskål sammen med hjertesalat, hvide bønner, dressing og persille. Smag på salaten og krydr evt. med lidt ekstra citronsaft, salt og peber.
Salaten er også velegnet som tilbehør til f.eks. et stykke bagt fisk eller en god ovnstegt kylling.
Indkøbsseddel
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 opskrifter til den idéeforladte. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER:
900 g gulerødder
400 g persillerødder
2 hvidløg
6 rødløg
5 løg
2 bdt persille
4 citroner
1 kg blandede rødder og knolde
krydderurtekviste/laurbærblade
2 bakker spinat (200 g)
1 bdt forårsløg eller 1 porre
1 rød chili
2 porrer
1 courgette
1 usprøjtet appelsin
frisk oregano eller basilikum
300 g tangsalat
2 store avocado
1 lime.
Ærteskud
2 kviste timian
2 stængler bladselleri
2 røde peberfrugter
1-2 hjertesalat
KØD/FISK/FJERKRÆ:
600 g afpudset svinemørbrad
400 g hakket lammekød
800 g filet af rødfisk (med skind)
350 g hakket kalvekød
4 laksefileter a 100 g
4-6 kyllingelår
MEJERI:
1 lille æg
1½ dl græsk yoghurt
25 g reven parmesan
DIVERSE:
Paprika
Fennikelfrø
Spidskommen
Sort sesam
Korianderfrø
Allehånde
Stødt kanel
Cayennepeber
Stødt mynte
Hvidvinseddike
Æbleeddike
Laurbærblade
200 g groft brød
Rasp/reven brødkrumme.
1 pakke fuldkornsnaan
250 g kogte vilde ris
2 dåser flåede, hakkede tomater
400 g hvide bønner
300 g pasta
1/2 dl teriyaki sauce.
250 g ægnudler
Honning
grøn te
300 g ris