7 skønne opskrifter med nødder
Mandag: Stegt rødspætte med sellerimos og blomkål
Til fire personer
Ingredienser
600 g knoldselleri
1 l mælk (til at koge i)
30 g smør
salt og peber
100 g hasselnøddekerner
1 lille bundt sødskærm eller kørvel
600 g blomkål
3 spsk æblecidereddike
2 spsk koldpresset rapsolie
1 tsk sennep
salt og peber
600 g rødspættefilet
4 spsk koldpresset rapsolie til stegning
salt og peber
2 skiver groft brød.
Sådan gør du
Skræl sellerien og skær den i stykker à cirka 2 cm. Kom dem i en gryde. Hæld mælk og vand på til det dækker. Lad det koge i cirka 20 minutter, til sellerien er helt mør. Sigt væden fra. Blend selleri og smør i en foodprocessor og smag sellerimosen til med salt og peber.
Hak nødder og sødskærm/kørvel groft. Skyl blomkålen, del den i buketter og skær dem i helt tynde skiver. Ultratynde skiver giver det flotteste resultat, men har du travlt, kan du rive blomkålen på et rivejern i stedet, så det ligner couscous. Pisk olie, eddike og sennep sammen, smag til med salt og peber og vend så dressingen sammen med blomkål, nødder og krydderurter.
Steg rødspætterne på en god varm pande i olie i cirka 1 minut på hver side. Krydr med salt og peber.
Servér rødspætterne straks med den lune sellerimos, blomkålssalaten og groft brød til.
Tirsdag: Sprød æble-pære-chili salat
Til fire personer
Ingredienser
2 æbler i tynde både
2 pærer i tynde både
1 finthakket grøn chili uden kerner
saften fra 1 lime
6-8 hele blade icebergsalathoved
100 g ristede, groft hakkede cashew nødder
salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Bland æbler, pærer, chili og cashew nødder, hæld limesaft ved, og bland godt rundt. Læg 1-2 blade icebergsalat på 4 tallerkner, og placer salaten oven på.
Onsdag: Poussiner er et godt alternativ til kylling, og så er det nemt og hurtigt på grillen.
Til fire personer
Tid: 30-40 min.
Ingredienser:
2 rensede poussiner à 400 g
1 spsk olivenolie
salt, peber
2 tsk honning
1 spsk balsamico
rosmarin.
Spinatsalat med bulgur, rosiner og nødder:
2 dl fuldkornsbulgur
2 dl kogende vand eller bouillon
1-2 fed knust hvidløg
1 spsk olivenolie
250 g blommetomater i halve
50 g babyspinat
1 fintsnittet rødløg
1 dl rosiner – Sultanas
20 g hassel- eller valnøddekerner.
1 pakke fuldkornsnanbrød.
Sådan gør du
Del poussinerne, skyl og dup dem tørre med køkkenrulle. Pensl dem med olie, gnid dem med salt, peber, honning og balsamico.
Grill poussinerne over gode gløder, ca. 12 minutter på hver side.
Kom bulguren i en skål, hæld kogende vand eller bouillon over og lad den trække, til den har opsuget væden.
Rør grynene løse med en gaffel, smag til med salt og peber, samt knust hvidløg.
Vend tomater, spinatblade, rødløg, rosiner og nødder i og servér salaten til de grillede poussiner.
Torsdag: Linsesalat med feta
Til fire personer
Ingredienser
200 g beluga- eller puy-linser
1 agurk
2 rødløg
250 g cherrytomater
2 spsk olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
salt, peber
1/2 dl hakket persille
1/2 dl hakkede mynteblade
200 g feta
40 g ristede nødder f.eks. græskarkerner og pinjekerner.
4 pitabrød.
Sådan gør du
Kog linserne i letsaltet vand i ca. 20 min. og skyl godt i koldt vand.
Flæk agurken, fjern kernerne med en ske og skær den i skiver. Skær rødløgene i smalle både og halvér tomaterne.
Vend linser og grøntsager i en marinade af olivenolie, hvidvinseddike, salt, peber og hakkede krydderurter.
Bræk fetaen i mindre stykker og kom den i salaten. Drys med nødder og servér med pitabrød.
Fredag: Cashew chicken
Til 4 personer
Ingredienser
400 g kyllingefilet, skåret i tynde, tynde strimler
3 spsk vindruekerneolie (eller en anden neutral olie, olivenmodellen duer ikke her)
2-4 tsk chiliflager, alt efter hvor stærk, du vil have din mad
2 dl vand
1/2 dl mørk soyasauce (jeg køber Pearl River hos Den Kinesiske Købmand)
3 tsk sukker
2 tsk oksefond (den flydende fra Irma)
2-3 tsk majsstivelse rørt op med lidt koldt vand
150 g cashewnødder, ristet på panden over medium varme til de får farve
Sådan gør du
Varm olien op over høj varme og tilsæt chiliflagerne. Rist dem, til de bliver mørke og dufter sødt. Kom kyllingestrimlerne i og steg et par minutter. Kom nu soyasauce, vand, oksefond og sukker i og lad det stege 10 minutter uden at skrue ned for blusset. Husk at røre i de labre sager undervejs. Juster til sidst saucen med majsstivelse, til den har den konsistens, du vil have. Smag til - saucen skal smage sød, krydret, fyldig og lidt salt. Vend nødderne i lige inden servering. Yummy!
Lørdag: Eksotiske nudler
Til fire personer
Ingredienser
200 g ægnudler
1 spsk jordnøddeolie
1 snittet rødløg
2-3 hakkede fed hvidløg
1 udkernet, fintsnittet rød chili
35 g hakkede cashewnødder eller peanuts
400 g store rå rejer, evt. tigerrejer
2 sammenpiskede æg
¼ dl hønsebouillon
¼ dl fish sauce
¼ dl soyasauce
¼ dl limesaft
1 spsk sukker
1 dl koriander- eller mynteblade.
4 store icebergblade.
fintskåret purløg.
1 pakke naan.
Sådan gør du
Læg nudlerne i en skål, hæld kogende vand over og lad dem trække 10-15 minutter.
Varm olien i en wok og rist løg og hvidløg, chili og nødder heri under omrøring et par minutter. Vip derefter det hele over på en tallerken.
Kom rejerne i wokken og steg dem under omrøring, til de har skiftet farve! Tag dem op.
Hæld æggene i – og steg under omrøring ca. 1 minut, til de er som blød røræg.
Pisk de resterende ingredienserne til saucen sammen, hæld dem i wokken, tilsæt nudler, peanutblanding samt rejer og koriander, rør 1-2 minutter og servér retten i store icebergblade med naanbrød. Drys med purløg og lidt rødløg.
Søndag: Lam med fyldig salat
Til fire personer
Ingredienser
8 lammekoteletter med fritskrabet ben
1 tsk olivenolie
1 fed knust hvidløg
salt, peber.
Salat af courgetter og bønner:
2 courgetter i tynde skiver
250 g kogte, grønne bønner
250 g cherry- eller dadeltomater i halve
1 spsk ristede hasselnødde- eller pinjekerner.
Dressing:
1 tsk olivenolie
1 spsk balsamico.
Ovnkartofler med oregano og flagesalt:
1 kg små, vaskede kartofler
½ tsk tørret oregano
1-2 tsk flaget havsalt.
Sådan gør du
Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Skær courgetterne i tynde skiver, drys salt og peber på, læg dem på en plade med bagepapir og bag dem gyldne og møre i 8-10 minutter. Tag dem ud.
Skyl og dup kartoflerne let tørre, vend dem med oregano og salt og læg dem på en plade med bagepapir og bag dem møre.
Vend courgetterne med bønner, tomater og nødder, smag til med olivenolie, balsamico samt salt og peber.
Gnid lammekødet med olie, hvidløg samt salt og peber. Grill eller steg dem på en pande med slip let-belægning. Steg dem ca. 3 minutter på hver side. Lammekød må gerne være rosa inden i, når det er færdigstegt.
Server lammekødet med den fyldige salat og ovnbagte kartofler.
TIP: Er du ikke til lam, kan du bytte det ud med magert kød af kalv eller okse.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 skønne opskrifter med nødder. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER:
600 g knoldselleri
1 lille bundt sødskærm eller kørvel
600 g blomkål
2 æbler
2 pærer
1 grøn chili uden kerner
1 rød chili
2 lime
2 icebergsalathoveder
1 hvidløg
250 g cherry- eller dadeltomater
250 g blommetomater
250 g cherrytomater
50 g babyspinat
4 rødløg
1 agurk
1 bdt persille
Friske mynteblade
Frisk koriander
1 bdt purløg.
2 courgetter
250 g grønne bønner
1 kg små kartofler
KØD/FISK/FJERKRÆ:
600 g rødspættefilet
2 rensede poussiner à 400 g
400 g kyllingefilet
400 g store rå rejer, evt. tigerrejer
8 lammekoteletter med fritskrabet ben
MEJERI:
1 l mælk (til at koge i)
200 g feta
2 æg
DIVERSE:
40 g græskarkerner og pinjekerner
150 g hasselnøddekerner
300 g cashew nødder
1 ps fuldkornsbulgur
200 g beluga- eller puy-linser
1 pk rosiner – Sultanas
2 pk fuldkornsnanbrød
4 pitabrød
olivenolie
Jordnøddeolie
Hvidvinseddike
Æblecidereddike
Rapsolie
Soyasauce
Oksefond
Honning
Balsamico
200 g ægnudler
Chiliflager
Hønsebouillon
Fish sauce
Majsstivelse