7 skønne opskrifter med nødder

7 skønne opskrifter med nødder

Mandag: Stegt rødspætte med sellerimos og blomkål

Til fire personer

Ingredienser

600 g knoldselleri

1 l mælk (til at koge i)

30 g smør

salt og peber

100 g hasselnøddekerner

1 lille bundt sødskærm eller kørvel

600 g blomkål

3 spsk æblecidereddike

2 spsk koldpresset rapsolie

1 tsk sennep

salt og peber

600 g rødspættefilet

4 spsk koldpresset rapsolie til stegning

salt og peber

2 skiver groft brød.

Sådan gør du

Skræl sellerien og skær den i stykker à cirka 2 cm. Kom dem i en gryde. Hæld mælk og vand på til det dækker. Lad det koge i cirka 20 minutter, til sellerien er helt mør. Sigt væden fra. Blend selleri og smør i en foodprocessor og smag sellerimosen til med salt og peber.

Hak nødder og sødskærm/kørvel groft. Skyl blomkålen, del den i buketter og skær dem i helt tynde skiver. Ultratynde skiver giver det flotteste resultat, men har du travlt, kan du rive blomkålen på et rivejern i stedet, så det ligner couscous. Pisk olie, eddike og sennep sammen, smag til med salt og peber og vend så dressingen sammen med blomkål, nødder og krydderurter.

Steg rødspætterne på en god varm pande i olie i cirka 1 minut på hver side. Krydr med salt og peber.

Servér rødspætterne straks med den lune sellerimos, blomkålssalaten og groft brød til.

Tirsdag: Sprød æble-pære-chili salat

Til fire personer

Ingredienser

2 æbler i tynde både

2 pærer i tynde både

1 finthakket grøn chili uden kerner

saften fra 1 lime

6-8 hele blade icebergsalathoved

100 g ristede, groft hakkede cashew nødder

salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Bland æbler, pærer, chili og cashew nødder, hæld limesaft ved, og bland godt rundt. Læg 1-2 blade icebergsalat på 4 tallerkner, og placer salaten oven på.

Onsdag: Poussiner er et godt alternativ til kylling, og så er det nemt og hurtigt på grillen.

Til fire personer

Tid: 30-40 min.

Ingredienser:

2 rensede poussiner à 400 g

1 spsk olivenolie

salt, peber

2 tsk honning

1 spsk balsamico

rosmarin.

Spinatsalat med bulgur, rosiner og nødder:

2 dl fuldkornsbulgur

2 dl kogende vand eller bouillon

1-2 fed knust hvidløg

1 spsk olivenolie

250 g blommetomater i halve

50 g babyspinat

1 fintsnittet rødløg

1 dl rosiner – Sultanas

20 g hassel- eller valnøddekerner.

1 pakke fuldkornsnanbrød.

Sådan gør du

Del poussinerne, skyl og dup dem tørre med køkkenrulle. Pensl dem med olie, gnid dem med salt, peber, honning og balsamico.

Grill poussinerne over gode gløder, ca. 12 minutter på hver side.

Kom bulguren i en skål, hæld kogende vand eller bouillon over og lad den trække, til den har opsuget væden.

Rør grynene løse med en gaffel, smag til med salt og peber, samt knust hvidløg.

Vend tomater, spinatblade, rødløg, rosiner og nødder i og servér salaten til de grillede poussiner.

Torsdag: Linsesalat med feta

Til fire personer

Ingredienser

200 g beluga- eller puy-linser

1 agurk

2 rødløg

250 g cherrytomater

2 spsk olivenolie

1 spsk hvidvinseddike

salt, peber

1/2 dl hakket persille

1/2 dl hakkede mynteblade

200 g feta

40 g ristede nødder f.eks. græskarkerner og pinjekerner.

4 pitabrød.

Sådan gør du

Kog linserne i letsaltet vand i ca. 20 min. og skyl godt i koldt vand.

Flæk agurken, fjern kernerne med en ske og skær den i skiver. Skær rødløgene i smalle både og halvér tomaterne.

Vend linser og grøntsager i en marinade af olivenolie, hvidvinseddike, salt, peber og hakkede krydderurter.

Bræk fetaen i mindre stykker og kom den i salaten. Drys med nødder og servér med pitabrød.

Fredag: Cashew chicken

Til 4 personer

Ingredienser

400 g kyllingefilet, skåret i tynde, tynde strimler

3 spsk vindruekerneolie (eller en anden neutral olie, olivenmodellen duer ikke her)

2-4 tsk chiliflager, alt efter hvor stærk, du vil have din mad

2 dl vand

1/2 dl mørk soyasauce (jeg køber Pearl River hos Den Kinesiske Købmand)

3 tsk sukker

2 tsk oksefond (den flydende fra Irma)

2-3 tsk majsstivelse rørt op med lidt koldt vand

150 g cashewnødder, ristet på panden over medium varme til de får farve

Sådan gør du

Varm olien op over høj varme og tilsæt chiliflagerne. Rist dem, til de bliver mørke og dufter sødt. Kom kyllingestrimlerne i og steg et par minutter. Kom nu soyasauce, vand, oksefond og sukker i og lad det stege 10 minutter uden at skrue ned for blusset. Husk at røre i de labre sager undervejs. Juster til sidst saucen med majsstivelse, til den har den konsistens, du vil have. Smag til - saucen skal smage sød, krydret, fyldig og lidt salt. Vend nødderne i lige inden servering. Yummy!

Lørdag: Eksotiske nudler

Til fire personer

Ingredienser

200 g ægnudler

1 spsk jordnøddeolie

1 snittet rødløg

2-3 hakkede fed hvidløg

1 udkernet, fintsnittet rød chili

35 g hakkede cashewnødder eller peanuts

400 g store rå rejer, evt. tigerrejer

2 sammenpiskede æg

¼ dl hønsebouillon

¼ dl fish sauce

¼ dl soyasauce

¼ dl limesaft

1 spsk sukker

1 dl koriander- eller mynteblade.

4 store icebergblade.

fintskåret purløg.

1 pakke naan.

Sådan gør du

Læg nudlerne i en skål, hæld kogende vand over og lad dem trække 10-15 minutter.

Varm olien i en wok og rist løg og hvidløg, chili og nødder heri under omrøring et par minutter. Vip derefter det hele over på en tallerken.

Kom rejerne i wokken og steg dem under omrøring, til de har skiftet farve! Tag dem op.

Hæld æggene i – og steg under omrøring ca. 1 minut, til de er som blød røræg.

Pisk de resterende ingredienserne til saucen sammen, hæld dem i wokken, tilsæt nudler, peanutblanding samt rejer og koriander, rør 1-2 minutter og servér retten i store icebergblade med naanbrød. Drys med purløg og lidt rødløg.

Søndag: Lam med fyldig salat

Til fire personer

Ingredienser

8 lammekoteletter med fritskrabet ben

1 tsk olivenolie

1 fed knust hvidløg

salt, peber.

Salat af courgetter og bønner:

2 courgetter i tynde skiver

250 g kogte, grønne bønner

250 g cherry- eller dadeltomater i halve

1 spsk ristede hasselnødde- eller pinjekerner.

Dressing:

1 tsk olivenolie

1 spsk balsamico.

Ovnkartofler med oregano og flagesalt:

1 kg små, vaskede kartofler

½ tsk tørret oregano

1-2 tsk flaget havsalt.

Sådan gør du

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Skær courgetterne i tynde skiver, drys salt og peber på, læg dem på en plade med bagepapir og bag dem gyldne og møre i 8-10 minutter. Tag dem ud.

Skyl og dup kartoflerne let tørre, vend dem med oregano og salt og læg dem på en plade med bagepapir og bag dem møre.

Vend courgetterne med bønner, tomater og nødder, smag til med olivenolie, balsamico samt salt og peber.

Gnid lammekødet med olie, hvidløg samt salt og peber. Grill eller steg dem på en pande med slip let-belægning. Steg dem ca. 3 minutter på hver side. Lammekød må gerne være rosa inden i, når det er færdigstegt.

Server lammekødet med den fyldige salat og ovnbagte kartofler.

TIP: Er du ikke til lam, kan du bytte det ud med magert kød af kalv eller okse.

Indkøbsliste

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 skønne opskrifter med nødder. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

GRØNSAGER:

600 g knoldselleri

1 lille bundt sødskærm eller kørvel

600 g blomkål

2 æbler

2 pærer

1 grøn chili uden kerner

1 rød chili

2 lime

2 icebergsalathoveder

1 hvidløg

250 g cherry- eller dadeltomater

250 g blommetomater

250 g cherrytomater

50 g babyspinat

4 rødløg

1 agurk

1 bdt persille

Friske mynteblade

Frisk koriander

1 bdt purløg.

2 courgetter

250 g grønne bønner

1 kg små kartofler

KØD/FISK/FJERKRÆ:

600 g rødspættefilet

2 rensede poussiner à 400 g

400 g kyllingefilet

400 g store rå rejer, evt. tigerrejer

8 lammekoteletter med fritskrabet ben

MEJERI:

1 l mælk (til at koge i)

200 g feta

2 æg

DIVERSE:

40 g græskarkerner og pinjekerner

150 g hasselnøddekerner

300 g cashew nødder

1 ps fuldkornsbulgur

200 g beluga- eller puy-linser

1 pk rosiner – Sultanas

2 pk fuldkornsnanbrød

4 pitabrød

olivenolie

Jordnøddeolie

Hvidvinseddike

Æblecidereddike

Rapsolie

Soyasauce

Oksefond

Honning

Balsamico

200 g ægnudler

Chiliflager

Hønsebouillon

Fish sauce

Majsstivelse

Fakta

Alle opskrifterne..

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!