7 skønne sommerretter med salat
Mandag: Fyldig kartoffelsalat med bacon
Det skal du bruge:
500 g små, nye, skrubbede kartofler
50 g babyspinat
1 bdt radiser i skiver
1 bdt dild.
Dressing:
1 spsk olivenolie
1 spsk grovkornet dijonsennep
1 spsk vand
1 spsk lys vineddike
salt, friskkværnet peber.
Servering:
8 skiver tørsaltet bacon
lidt sukker
8-10 store kapers med stilk
300 g surdejsbrød.
Sådan gør du:
Kog, afdryp, afkøl og skær kartoflerne i halve eller kvarte.
Bland kartofler, spinatblade, radiser og dildkviste.
Pisk dressingen sammen, smag til og vend med salaten.
Læg baconskiverne på en plade med bagepapir, drys en anelse sukker på og bag dem gyldne og sprøde ved 200-225 grader. Læg dem på fedtsugende papir og lad dem afkøle.
Anret salaten på et fad med kapers, dild og bacon og servér med brød.
Tirsdag: Salat med stegte svampe, frisk gedeost og grove brødcroutoner
Det skal du bruge:
200 g svampe gerne et miks af portobello, østershatte, mark champignon
1 fed finthakket hvidløg
3 skiver ciabattabrød skåret i grove tern
lidt olivenolie til stegning
1 bakke blandet salatmiks af f.eks. rucola, rød mangold, rød sennep, spinatblade og mizuna
saften af ½ citron
1 spsk balsamico
100 g cremet og blød gedeost.
Sådan gør du:
Skær svampene i grove stykker og steg dem på en pande med lidt olivenolie og krydr med hvidløg, salt, peber og lad dem afkøle en smule. Steg brødternene sprøde og gyldne på en pande med lidt olivenolie.
Skyl og slyng salaten fri for vand i en salatslynge. Bland salat i en skål sammen med citronsaft, balsamico, stegte svampe, grove brødcroutoner og små stykker af cremet gedeost.
Servér salaten til et vegetarisk aftensmåltid sammen med en ekstra grøntsagsret og f.eks. kogte kartofler vendt med en god portion hakkede krydderurter.
Onsdag: Balsamicokylling a la cæsar
Det skal du bruge:
4 kyllingefileter, 450 g
2 spsk balsamico
4 skiver lufttørret skinke
400 g groft brød
100 g græsk yoghurt 0,1%
1 tsk worcestershiresauce
1/2 tsk dijonsennep
1 tsk citronsaft
20 g friskrevet parmesan
salt, peber
1/2 kg snittet savoj- eller spidskål
1 stor håndfuld rucola
40 g parmesan i flager.
Sådan gør du:
Marinér kyllingefileterne i balsamico mindst 1 time og pak dem ind i lufttørret skinke. Steg kyllingefileterne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Skær 1/4 af brødet i tynde skiver eller tern og rist det sprødt i ovnen. Gem resten og servér det til.
Rør yoghurt, worcestershiresauce, sennep, citronsaft og parmesan sammen. Smag dressingen til med salt og peber.
Bland savojkål og rucola, drys salaten med ristet brød og parmesanflager og hæld dressing over lige inden servering.
Torsdag: Grillet fisk med kartoffelsalat
Det skal du bruge:
1 kg små nye kogte kartofler
½ dl olivenolie
¼ dl hvidvinseddike
1 fed hvidløg
salt, peber
2 hakkede rødløg
revet citronskal fra ½ citron
35 g kapers
¼ dl ristede pinjekerner
75 g grønne oliven uden sten
hakket persille.
800 g kulmulefilet med skind
olivenolie.
Servering:
1 bdt. brøndkarse
1 citron
300 g groft brød.
Sådan gør du:
Halvér de største kartofler. Pisk olivenolie, eddike, knust hvidløg, salt og peber sammen.
Vend kartofler og rødløg i marinaden og tilsæt citronskal, kapers, pinjekerner, hakkede oliven samt persille. Bland salaten og lad den trække, mens fisken grilles.
Pensl skindsiden med lidt olie og grill fisken på skindsiden ca. 6 minutter, til kødet er hvidt og fast.
Drys salaten med brøndkarse og servér den til fisken sammen med groft brød og citron.
Fredag: Honningstegt mørbrad
Det skal du bruge:
1 stor, afpudset svinemørbrad, ca. 600 g
1 spsk akaciehonning
2 tsk olivenolie
salt, friskkværnet peber
8 friske figner
1 tsk olivenolie
1 bakke babyspinat eller rucola
2 spsk lagret balsamicoeddike.
Tilbehør:
800 g små, nye kogte aspargeskartofler.
Sådan gør du:
Skær mørbraden i otte lige store stykker. Bland honning og olie med salt og peber og vend kødet i marinaden.
Skær fignerne i halve, læg dem på en bagerist med folie, stænk med lidt olie og grill dem et par minutter.
Tag kødet op af marinaden, dup det let og steg eller grill det ca. 3 minutter på hver side. Dryp evt. med resterende marinade.
Bland bagte figner, spinat eller rucola med balsamico, og anret salaten med kødet og servér med kartofler.
Lørdag: Wasabi cæsar salat
Det skal du bruge:
300 g kogt kyllingefilet
2 ansjoser/sardeller
1 fed hvidløg
25 g fintrevet parmesan
1-2 tsk wasabicreme
1 spsk citronsaft
1-2 tsk worcestershire sauce
150 g græsk yoghurt 2%
salt, peber
1 pose sukkerærter
1 romainesalat eller 2 mini romaine
150 g ærter
¼ dl wasabiærter
25 g parmesan i flager
200 g groft brød.
Sådan gør du:
Pil kyllingekødet i mindre stykker.
Findel ansjos, hvidløg, parmesan, wasabicreme, citronsaft, worcestershire og yoghurt med en stavblender og smag dressingen til med salt, peber og evt. ekstra wasabi og worcestershiresauce.
Snit sukkerærterne og bræk salaten i lidt mindre stykker. Bland med kylling og ærter. Hæld lidt af dressingen over og drys med wasabiærter samt parmesan.
Servér med groft brød.
Søndag: Kyllingespyd & delikat salat
Det skal du bruge:
750 g broccoli
2 rødløg
2 æbler
100 g rosiner
1½ dl syrnet fløde
½ dl eddike
2 spsk sukker
salt, peber
400 g kyllingeinderfilet
lidt olie til stegning.
Sådan gør du:
Del broccolien i små buketter. Snit rødløgene fint og skær æblerne i små tern.
Vend det hele i syrnet fløde rørt med eddike og sukker og smag til med salt og peber. Lad salaten trække mindst 15 minutter.
Sæt kyllingekødet på spyd og steg dem i lidt olie ca. 3 minutter på hver side og servér dem til salaten.
Få indkøblisten til alle 7 retter på næste side>>
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 retter i denne uges madplan. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grøntsager:
50 g babyspinat
200 g svampe gerne et miks af portobello, østershatte, mark champignon
1 bakke blandet salatmiks af f.eks. rucola, rød mangold, rød sennep, spinatblade og mizuna
1/2 kg savoj- eller spidskål
rucola
1, 5 kg små nye kogte kartofler
800 g små, nye aspargeskartofler.
2 hakkede rødløg
hakket persille.
1 bdt. brøndkarse
1 citron
8 friske figner
1 bakke babyspinat eller rucola
1 pose sukkerærter
1 romainesalat eller 2 mini romaine
150 g ærter
¼ dl wasabiærter
750 g broccoli
1 bdt radiser
1 bdt dild.
2 rødløg
2 æbler
Citron
Hvidløg
Kød/fisk:
4 skiver lufttørret skinke
4 kyllingefileter, 450 g
800 g kulmulefilet med skind
1 stor, afpudset svinemørbrad, ca. 600 g
300 g kogt kyllingefilet
2 ansjoser/sardeller
400 g kyllingeinderfilet
Mejeri:
1½ dl syrnet fløde
Parmesanost
100 g græsk yoghurt 0,1%
100 g cremet og blød gedeost.
150 g græsk yoghurt 2%
Diverse:
3 x gode grovbrød
Wasabicreme
Akaciehonning
Pinjekerner
1 glas grønne oliven
1 glas kapers
Hvidvinseddike
Balsamicoeddike
Grovkornet dijonsennep
Worcestershiresauce
100 g rosiner