Bag til brunch og te
Det er så hyggeligt selv at bage, så nyd julefridagene med at bage vores lækre æblesnegle og frugtboller, som du kan servere til både brunch og eftermiddagste.
Frugtboller
Dejen til de skønne boller med nisseøl, tørrede frugter og nødder skal hæve koldt natten over. Spis bollerne med smør og ost eller helt uden noget til.
Tid: ca. 20 minutter plus hæve- og bagetid.
(12 boller)
1 nisseøl, 33 cl
2 dl surmælksprodukt
10 g gær
2 spsk. mørk sirup
2 tsk. salt
125 g hakkede tørrede frugter, f.eks. figner, abrikoser og dadler
75 g grofthakkede valnødder
300 g grahamsmel
300 g hvedemel
1.
Hæld øl og surmælksprodukt i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sirup, salt, hakkede tørrede frugter og nødder. Rør først grahamsmel og dernæst hvedemel i dejen
lidt ad gangen. Rør, til dejen er tyk som havregrød.
2.
Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den i køleskabet, hvor den skal stå i mindst 10 timer.
3.
Vend dejen ud på en bageplade med bagepapir drysset med mel. Del dejen i 12 stykker med en kniv, og form bollerne let.
4.
Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
5.
Æblesnegle med tranebær
Sneglene bagt i muffinforme gemmer på stegte æbler med tranebær og marcipan. De smager bedst nybagte.
Tid: ca. 40 minutter plus hæve- og bagetid.
(16 stk.)
75 g smør
3 dl sødmælk
25 g gær
3 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 æg
ca. 650 g hvedemel
Fyld:
2 æbler
1 spsk. smør
50 g brun farin
25 g soltørrede tranebær
25 g mandelsplitter
125 g marcipan
16 papir-muffinforme
1 æg til pensling
1.
Smelt smørret ved svag varme, tilsæt mælken og lun blandingen, til den er fingervarm.
2.
Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt og æg. Ælt hvedemel i dejen lidt ad gangen. Ælt, til dejen er glat og smidig, og stil den tildækket til hævning. Imens tilberedes fyldet.
3.
Skær æblerne i kvarte, fjern kernehusene, og skær æblerne i små tern. Smelt smørret på en pande, tilsæt brun farin, og steg æblerne heri, til de er møre. Tilsæt soltørrede tranebær og mandelsplitter, og vend det hele godt sammen.
4.
Rul dejen ud på et meldrysset bord til et rektangel på ca. 40 x 30 cm. Fordel æblefyld og marcipan skåret i mindre stykker jævnt over dejen. Rul dejen forsigtigt sammen som til en roulade, og skær den ud i 16 skiver. Fordel skiverne i muffinforme med snippen nedad. Lad sneglene hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 minutter.
5.
Pensl sneglene med sammenpisket æg, og bag dem i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Frugtboller
Dejen til de skønne boller med nisseøl, tørrede frugter og nødder skal hæve koldt natten over. Spis bollerne med smør og ost eller helt uden noget til.
Tid: ca. 20 minutter plus hæve- og bagetid