Battenbergkage: Sådan bager du den engelske kageklassiker

Battenbergkage: Sådan bager du den engelske kageklassiker

En battenbergkage er en fin skærekage er af engelsk oprindelse, og den kan laves i mange forskellige farvekombinationer. Jeg har valgt at bruge naturfarver til denne version, så kagen er bagt med mandler, vanilje og kakao, og overtrukket med ren marcipan.

1 kage til ca. 12 skiver

Ingredienser

  • Arbejdstid: 1 time
  • Bagetid: 25 min.
  • Dej:
  • 175 g blødt smør
  • 150 g sukker (gerne bagesukker)
  • 3 æg str. L
  • 1 tsk. vaniljepulver
  • 125 g kagemel
  • 1½ tsk. bagepulver
  • 50 g mandelmel
  • ¼ tsk. salt
  • 2 spsk. mælk
  • Chokoladedej:
  • 3 spsk. kakao
  • 1 spsk. sukker
  • 2 spsk. mælk
  • Pensling:
  • 400 g abrikos- eller appelsinmarmelade
  • Overtræk:
  • 400 g marcipan
  • Pynt:
  • evt. chokolade- eller sukkerkugler

Sådan bager du en battenbergkage

  1. Pisk smør og sukker luftigt med en håndmikser i 2-3 min. Pisk æggene i ét ad gangen, og tilsæt vanilje.
  2. Sigt mel og bagepulver sammen, og tilsæt mandelmel og salt. Rør det i dejen á et par omgange, og tilsæt mælken.
  3. Del dejen i to lige store portioner (á ca. 350 g). Rør kakao, sukker og mælk sammen, og rør det i den ene portion dej.
  4. Hæld de 2 deje i hver sin smurte form (9x28 cm), og bag kagerne midt i ovnen ved 180 grader i 20-25 min. Tjek med et træspyd, om de er gennembagte. Lad dem stå i formene i 10 min., og vend dem så ud på en rist til afkøling.
  5. Smelt marmeladen i en lille gryde, og pres den gennem en sigte.
  6. Læg kagerne ved siden af hinanden, og ret deres overside til med en kniv, så de er lige høje og flade. Læg kagerne ovenpå hinanden, og ret dem evt. til, så de er ens i siderne. Skær dem igennem på langs i 2 eller 3 ens lange stykker.
  7. Pensl kagestykkerne med marmelade, og sæt dem sammen i 2 lag, så de danner et ternet mønster. Pensl hele kagen med marmelade.
  8. Rul marcipanen ud mellem 2 stykker bagepapir, og skær den til et rektangel på 30x30 cm.
  9. Løft kagen med en palet, og sæt den midt på marcipanen på. Fold marcipanen op omkring kagen, og læg den på et fad med samlingen nedad.
  10. Tryk et rudemønster i marcipanen med en kniv, og pynt evt. med chokolade- eller sukkerkugler.
  11. Tip: Du kan bruge frugtfarve i stedet for kakao, hvis du vil have en mere farverig kage. 
Battenbergkage: Sådan bager du den engelske kageklassiker