Flæskesteg med rodfrugter
FLÆSKESTEG MED RODFRUGTER I OVN
Her har vi gourmetsaltet flæskestegen og stegt den ved lav temperatur. Det giver en meget velsmagende og saftig steg. Man er nødt til at have et digitalt stegetermometer, hvis man vil bruge denne metode.
(6 pers.)
1 svinekam 1 1/2 kg
1 1/2 spsk. salt
6 dl vand
1 løg
1 kvist timian
1 1/2 spsk. hvedemel
1 dl vand
25 g koldt smør
saucekulør
salt og peber
1. Skær tætte ridser i sværen ca. 1/2 cm ned til kødet, men endelig ikke i kødet. Gnid stegen med salt, og kom salt ned mellem alle sværene. Lad stegen hvile natten over i køleskab dækket med plastfilm. Læg stegen på en rist over en bradepande. Skær løget i kvarte, læg det i bradepanden, kom timiankvisten i og hæld vandet ved.
2. Stil stegen i ovnen på midterste ribbe med et stegetermometer i kødets centrum. Tænd ovnen på 100 grader. Steg stegen, til den har en temperatur på 50 grader. Skru op på 200 grader, og steg, til den har en centrumstemperatur på 65 grader. Brun evt. sværen ved 250 grader, til den er sprød.
3. Skum skyen for fedt. Kom skyen i en gryde og kog op. Jævn skyen med hvedemel udrørt i vand, og kog den igennem under omrøring i ca. 5 minutter. Pisk smør i sovsen. Smag til med salt og peber, og giv evt. sovsen lidt kulør.
Rodfrugtfad i ovn
1 kg kartofler
4 persillerødder eller pastinakker
5-6 gulerødder
2 spsk. olivenolie
2 spsk. citronsaft
1 dl ahornsirup
2 spsk. friskreven ingefær
salt og peber
evt. et friskhakket timian
1. Skræl kartofler og grønsager, og skær dem ud i 2 x 2 cm tern. Vend dem med olie, citronsaft, ahornsirup, ingefær, salt og peber.
2. Fordel grønsagerne i et smurt ovnfast fad sammen med timian. Stil fadet i forvarmet ovn ved 200 grader på midterste ribbe i ca. 50 minutter, til rodfrugterne er møre. Vend evt. rundt i dem undervejs.