Gås
GÅS MED TRADITIONELT TILBEHØR
Til gåsestegen hører brunede kartofler og rødkål.
(8 pers.)
1 gås (ca. 4 kg)
1 1/2 tsk. salt
5 æbler
200 g svesker
1 spsk. gåsefedt
1 1/4 l vand
1 gulerod
1 løg
1 tsk. salt
peber
kødnåle og kødtråd
1. Tør gåsen ind- og udvendigt. Gnid gåsen med salt ind- og udvendigt. Fjern det fedt, som ofte sidder lige ved hullet ind i gåsen. Klip vingespidserne af. Fæstn vingerne med kødnåle ind mod gåsens bryst. Skræl æblerne, fjern kernehuse og stilke. Skær æblerne i både, og skær derpå bådene midt over. Fyld gåsen med svesker og halve æblestykker. Luk med kødnåle, og bind evt. lårene sammen med kødtråd.
2. Læg gåsen på en rist over en bradepande med ryggen opad, og steg gåsen ca. 1 1/2 time ved 160 grader.
3. Brun vingespidser, hals, lever, kråse og hjerte i lidt af det gåsefedt, du fjernede før – eller brug olie eller smør. Tilsæt vand, gulerod, løg, salt og peber. Kog det i ca. 1 time. Si suppen gennem et rent viskestykke over en si.
4. Hæld fedtet fra gåsen og vend den, så brystet vender opad. Hæld suppen ved. Steg gåsen yderligere 1 1/2-2 timer ved 160 grader. Tjek at gåsen er gennemstegt – læs hvordan under andestegen, punkt 4. Skær først over- og underlår af i et stykke. Del dem herefter i over- og underlår ved at skære gennem leddet. Skær bryststykkerne af gåsen, og skær dem i skrå skiver. Arranger kødet på et fad.
5. Hæld skyen fra, gem den og skum fedtet af, men gem 3 spsk. Fedtet samler sig på overfladen, og der er meget af det. Lad gåsen trække i ca. 20 minutter i den slukkede ovn. Lav sovsen som beskrevet under andestegen. Madeira kan udskiftes med rødvin.
Brunede kartofler
(8 pers.)
2 kg kogte, kolde og pillede små kartofler
2 dl sukker
150 g smør
1. Kom kartoflerne i en si, skyl dem under koldt vand, og lad dem dryppe af.
2. Smelt sukkeret langsomt på en dyb pande (ikke med slip-let-belægning, da belægninger ikke har godt af de høje temperaturer). Kom smørret i sukkeret, og lad det bruse af. Kom kartoflerne i blandingen. Brun kartoflerne ved jævn varme, mens der vendes rundt i dem med en spatel.
TIP
Begynder sukkeret at klumpe, kan man tilsætte et par spsk. vand.
Rødkål
(4 pers.)
800 g rødkål
evt. 1 løg
3 æbler
3 spsk. gåsefedt eller smør
1 dl vineddike
4 dl ribssaft
2 1/2 dl sukker
lidt salt og sukker
1. Snit kålen fint, brug evt. riveskiven i en foodprocessor. Hak løget. Skræl æblerne og fjern kernehuse og stilke. Riv æblerne.
2. Svits kål, løg og æble i fedtstof et par min. Tilsæt vineddike, ribssaft og sukker. Krydr med lidt salt. Lad kålen snurre under låg ca. 45 min. Rør i kålen nogle gange under kogningen. Smag igen kålen til med salt og sukker.