Gæstekok: Nikolaj Løngreen byder på vegetarkroketter med græskarmayo

Gæstekok: Nikolaj Løngreen byder på vegetarkroketter med græskarmayo

Bønnekroketter med spidskål og græskarmayo

Vegetarretter er oftest gode – for både sundhed og pengepung. I kroketterne er både mætning og smag samlet, mens salaten giver det friske modspil. Og så behøver du ikke skamme dig over at spise seks-syv „frikadeller“ med en ordentlig skefuld mayo til. Alle op-skrifter er til fire personer.

Kroketter af mungbønner

400 g mungbønner

2 store gulerødder

1 løg

1 fed hvidløg

1 spsk olie

salt

spidskommen, mynte, timian, chili, karry efter smag

1 æg

1 dl hvedemel

1 dl havregryn

Kroketter: Kog mungbønnerne helt møre i letsaltet vand, ca 30 min. Hæld vandet fra. Skræl og riv imens gulerod, løg og hvidløg og sautér i fedtstof på pande ved middel varme, indtil de er godt møre. Krydr med salt og evt. krydderurter.

Lad bønnerne køle af og rør dem herefter sammen med æg, mel og havregryn samt de stegte grøntsager. Smag til med salt.

Form farsen til små bøffer og steg dem ved lidt over middel varme, til de er flot gyldne.

Græskarmayo

200 g græskar, butternut eller hokaido

100 g skyr

evt. stødt kardemomme, spidskommen, karry

evt. hvidløg

Græskarmayo: Skær græskarret i grove tern. Bag dem i ovnen ved 180 grader med lidt olie og salt, til de er helt møre, cirka 35 min. Man kan drysse lidt krydderier på græskar-stykkerne inden bagning, hvis man ønsker en „spicy“ creme.

Lad græskarstykkerne køle af og mos dem med stavblender sammen med skyr. Smag til med salt og evt. lidt revet hvidløg.

Salat med spidskål

100 g boghvedekerner

100 g smør

½ spidskål

2 æbler

1 bdt dild

citronsaft

salt

Salat: Læg boghvedekernerne i blød i rigeligt koldt vand i ca. 45 minutter. Sigt vandet fra og lad kernerne afdryppe godt. Steg dem ved medium varme i smør til de er gyldne og sprøde. Krydr med salt.

Snit kålen helt fint, skær æblerne i små tern, og hak dilden fint. Vendes med en smule citronsaft og salt. Drysses med de sprøde boghvedekerner.

Se også Nicolaj Løngreens opskrift på »Suppe på høne.

Få mere inspiration til lækker mad på »altfordamerne.dk.

Nøgleord til denne opskrift: vegetar, vegetarret, kroketter, græskar, salat, opskrift

.