Græskarboller med fibre og kerner
12
Ingredienser
- 1. dag
- ca. 1 liter vand
- en lillebitte smule gær – ca. 2 ærter eller hvad du kan have mellem to fingre
- 2 spsk. salt
- ca. 8 dl kogte, brune ris, hirse, quinoa, müsli, femkornsflager, havregryn eller hvad du nu har
- 10 dl fuldkornsmel, grahamsmel eller rugmel
- 2 dl hørfrø
- 2 dl valnødder – hakket.
- 2. dag
- ½ græskar – evt den anden halvdel fra kagedejen
- 4 spsk gurkemeje
- groft mel.
Sådan gør du
- 1. dag
- Rør gæren ud i vandet til det er opløst sammen med havsalt. Kom korn/flager, frø og valnødder i. Tilsæt mel til, du har en lind grød. Rør godt sammen. Læg et fugtigt klæde over og lad dejen stå til dagen efter.
- 2. dag
- Skær græskarret ud i mundrette bidder, og bag det i på 175 grader, til det er blødt. Mos det helt ud med en gaffel. Rør det i dejen sammen med gurkemeje og tilsæt mel, til du har en god, sej dej. Rør grundigt i dejen med en stor træske – den bliver aldrig som en almindelig brøddej, der kan æltes med hænderne.
- Læg klatter af dejen på en bageplade og kom dem i kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader og bag dem i ca. 30-40 min. Denne bagemetode fungerer bedst i min ovn, men alle ovne er forskellige, så prøv dig frem. Bollerne er færdige, hvis de siger en hul lyd, når du banker bag på dem.
- TIP:
- Du kan også bruge dejen til brød ved at komme dejen i to store eller tre små forme. Lad det hæve til de er dobbelt så store, ca. 3 timer. Bag i kold ovn på ca. 200 grader i 50 min.