Gratineret kartoffelfad med mornaysovs

Gratineret kartoffelfad med mornaysovs

Mornaysovs er en ostesovs. Den er udviklet i det 19. århundrede af en fransk køkkenchef, Joseph Voiron, hvis ældste søn var kok og hed Mornay. Retten her kan bruges som tilbehør til kød eller fisk eller være en ret i sig selv med en salat.

(2 personer)

Ingredienser

  • Arbejdstid: 40 min.
  • Bage/kogetid: ca. 45 min.
  • Fryse-egnet
  • Ingredienser:
  • 500 g kartofler (skrællede, i skiver)
  • Mornaysovs:
  • 2 spsk smør
  • 3 spsk hvedemel
  • ½ liter mælk
  • 150 g mild ost (f.eks. samsø eller svenbo)
  • lidt friskrevet muskatnød
  • Tilbehør:
  • frisk grøn salat
  • og evt. brød

  1. Fordel kartoflerne i etovnfast fad.
  2. Mornaysovs:Smelt smør i engryde og tilsæt melet.Pisk, til alt smørret eropsuget. Pisk mælk ilidt ad gangen, til blandingener jævn.
  3. Kog vedsvag varme i ca. 5 min.under jævnlig omrøring.Tilsæt halvdelen afden revne ost og smagsovsen til med muskatnød.
  4. Hæld sovsen overkartoflerne og drys medresten af osten. Bag iovnen ved 200 grader,til kartoflerne er møre.Dæk evt. fadet med bagepapir,hvis det bliverfor mørkt.
  5. Servér medsalat og evt. brød.