Guide: Sådan smager du din mad til
For at opnå en større tilfredshed og et mere fuldendt måltid, kan du med fordel smage dine retter til og justere dine måltider og drikkevarer, så de indeholder alle de fem grundsmage som sødt, salt, surt, umami og bittert.
Måske er det derfor den gode klassiske leverpostejmad med rødbede stadig lever på de danske spiseborde. En leverpostejmad med rødbede bidrager nemlig med alle de fem grundsmage, og der forekommer forskellige konsistenser og lyde i måltidet med det hårde og knasende fra rødbede og kernerne i rugbrødet og det bløde fra leverpostej, hvilket samlet fuldender måltidsoplevelsen.
Leverpostej tilfører både salt og umami. Rugbrød bidrager med smag af sødme og bitterhed, mens rødbede bidrager med det syrlige element samt en anelse sødme. Køber du surdejsrugbrød til din næste leverpostejmad, så øger du de samtidige syrlige nuancer ydereligere. Læs smagsevaluering af flere forskellige leverposteje på michaelrene.com.
Smag dit måltid til
Prøv næste gang, du laver mad at justere dit måltid, så alle de fem grundsmage fremkommer inklusiv eventuelle drikkevarer. Vi har lavet en liste med gode idéer til, hvilke fødevarer og ingredienser, du kan justere med for at opnå alle fem grundsmage i dit måltid – Velbekomme.
Sødt
Honning
Flütes
Sirup
Surt
Balsamico
Madeddike
Hvidvin
Salt
Ansjoser
fetaost
Kinesisk soja
Umami
Asparges
Svampe
Fisk
Bittert
Grape
Rucolasalat
Øl eller rødvin
LÆS OGSÅ: Eksperten guider til instant-kaffe