
Lækker lasagne
Der er ikke noget som en lækker lasagne, men den tager tid at tilberede – så lav en stor portion,når du er i gang.
(12 personer)
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time og 45 min.
- Koge/stegetid: 3 timer
- Fryse-egnet
- Bolognesesovs (kødsovs):
- 1 kg magert hakket oksekød
- 4 spsk olivenolie
- 3 løg (finthakket)
- 4 fed hvidløg (finthakket)
- 1 dåse koncentreret tomatpuré
- 6 gulerødder (finthakket)
- 6 stilke bladselleri (finthakket)
- 3 dl rød- eller hvidvin
- 3 dåser hakkede tomater
- 2 spsk tørret oregano
- 2 spsk tørret basilikum
- 3 laurbærblade
- salt og peber
- Bechamel:
- 100 g smør
- 150 g mel
- 1½ liter mælk
- muskatnød
- salt og peber
- Endvidere:
- 250 g tørre lasagneplader
- 400 g mozzarella (revet)
- evt. 100 g parmesanost
- Bolognese: Brun kødet ien stor stegegryde med olie ad et par omgange og tilsæt løg og hvidløg.
- Lad det stege nogle min.og tilsæt så tomatpuré,gulerødder og bladselleri.Vend rundt og tilsætvin. Lad det koge 5 min.
- Tilsæt tomater ogkrydderier. Lad sovsen simre ganske svagt 2-3 timer. Tilsæt evt. bouilloneller vand undervejs. Smag til.
- Tips til bolognese: Brug evt. en foodprocessor til at hakke løg, hvidløg og grønsager.Udvid evt. med flere grønsager som f.eks.peberfrugt, squash,rodfrugter eller champignoner.
- Bechamel: Smelt smør ien gryde og tilsæt mel. Bag det igennem underomrøring og tilsætmælken lidt ad gangen. Kog sovsen igennem 10 min. under omrøring ogsmag til med revet muskatnød,salt og peber.
- Lasagne: Læg førstet tyndt lag kødsovs i bunden af ovnfaste fade eller aluforme. Dryp lidtbechamel over og drys med lidt mozzarella. Dæk med lasagnepladerog gentag lagene. Slutaf med et lag bechamelog mozzarella og evt. revet parmesanost.
- Bag lasagnen i ovnen ved 200 grader (180 gradervarmluft) i ca. 40 min. – til pastapladerneer møre og overfladener gylden.
- Frysetips: Lasagnen kan fryses ubagt. Tø den op natten over i køleskabet og bag som beskrevet. Lasagnen kan også bagesmed det samme i énstor form. Lad den afkøle,skær den i passende portioner og frys den i fryseposer. Tø den op i køleskabet natten over og bag som beskrevet.
- Tips: Sovsene kan også fryses alene. Brug bolognesesovs til friskkogt pasta, som topping til pizza, til chili con carne og som fyld i bagte kartofler. Bechamel kan bruges til andre pastaretter, musaka og cremedesovse og supper.