Hvorfor skal vi spise vikingemad?
I bund og grund er bogen lavet som en modreaktion på hele den hysteriske helsebølge, hvor folk går mere op i indhold end forhold. Jeg er så træt af, at man skal spise som en kanin eller en stenaldermand. Kun nødder, ingen dit og dat. I alt det kaos glemmer man hyggen, menneskeligheden og det personlige forhold til maden. Vikingemad er kost, du kan skabe i naturen eller over kogeøen. Med ungerne, med eller uden bare tæer og med hjertet på rette sted. Det er sundt og nærende, men med god gedigent indhold af både flæsk, ramsløg, som jo er det nye sorte, og alt muligt andet, der kan fremskaffes temmelig let. Gerne af dig selv og dit afkom i skoven og på stranden om sommeren og efteråret.
Hvordan opstod din interesse for vikingemad?
Jeg var på Ribe Vikingecenter, og så hvor lækker deres mad så ud. Bogen er skabt i tæt samarbejde med Vikingecentret, så det er deres ekspertise og mine vilde ideer kogt sammen i en mættende stuvning. Vikingemad smager af mere, føles af mere og giver mere energi, uden at du en halv time senere står, og føler dig tom og sulten.
Hvad er den mærkeligste opskrift, man kan finde i din kogebog?
Der er opskrifter på testikler i diverse udformninger og søbeflæsk. Men også spegepølser, nøddekage med havtorncreme, pandekager med blåbær osv. Altså både ting, hvor du tænker: "Det lyder fandeme mærkeligt" og ting, der bare er himmelske. Jeg vil gerne anbefale honningcremen med havtorn og flødeskum. Hold kæft, det er lækkert!
Hvad er din livret?
Stegt flæsk med persillesovs, så let kan det siges. Jeg elsker, når jeg en sjælden gang, giver mig selv lov til at gå amok i kalorier.
Hvad skulle dit sidste måltid være?
At dø med maven fuld af svin må være en herlig død.
Hvad har du altid i dit køleskab?
Jeg har altid alle mulige små krukker med geleer og andet henkogt, som jeg ikke aner, hvad jeg skal bruge til, men som er fulgt med i en eller anden julegavekurv fra firmaet. Og så er der altid mælk og æg.
Hvad er den mest overvurderede ingrediens?
Safran, jeg kan simpelthen ikke se, hvad den skal, ud over at give farve. Man har en tendens til at pøse safran i maden, når man har været syd- eller østpå. Det bedste råstof, vi har i Danmark, er løg og bacon. Med de to ting kan du redde hele verden!
Hvilken slags mad kan du ikke undvære?
Min havregrød om morgenen. Lavet i mikrobølgeovn. Dæk grynene med rigeligt vand, hæld blåbær, valnødder og rosiner i og bland rundt, og giv den 4 minutter på højeste varme. Giv den en knivspids salt, når den er færdig. Uhmmm, så er dagen reddet.
Jim Lyngvild
Jim Lyngvild er 34 år, designer, modeekspert og vinder af Masterchef 2013. Han er gift med Morten, og de bor sammen på deres vikingeborg "Ravnsborg".
"Mit vilde vikingekøkken - 80 opskrifter på vikingemad, der kan laves over bål", 216 sider, 249,95 kr.