Madplan: 7 danske sommerklassikere
Mandag: Sommerfrikadeller med kartoffelsalat
Det skal du bruge:
1 1/2 kg skrubbede kartofler
1/2 kg hakket skinkekød 3-7%
1 finthakket løg
1 tsk salt
peber
1 æg
1 dl havregryn
1 dl vand
1 bdt persille
1 bdt purløg
3 spsk olivenolie
1 bdt forårsløg
2 rødløg
1-2 tsk grovkornet sennep
1 spsk hvidvinseddike
150 g rygeost 5%.
Sådan gør du:
Kog kartoflerne møre ca. 20 min. i letsaltet vand og sæt dem til afkøling.
Rør skinke, løg, salt, peber, æg og havregryn sammen til en fars. Rør vand samt halvdelen af de hakkede krydderurter i farsen og lad den hvile 15 min. Form farsen til små frikadeller og steg dem ca. 6 min. på hver side ved middel varme i 1 spsk olivenolie.
Skær kartoflerne i mindre stykker, snit forårsløgene og hak rødløgene. Pisk resten af olivenolien, sennep, hvidvinseddike, salt og peber sammen og vend kartofler, løg og masser af hakkede krydderurter.
Servér salaten til frikadellerne sammen med rygeost.
Tirsdag: Ovnstegt kylling med rosmarin, citron og urter
Det skal du bruge:
3-4 personer
2 rødløg
¼ knoldselleri
3 gulerødder
1 kylling på 1,5 kg
2 kviste rosmarin
3 kviste timian
2 fed finthakket hvidløg
½ citron skåret i både salt og peber
Til servering:
800 g nye kartofler
Lidt smør
Hakkede krydderurter
Sådan gør du:
Skær rødløg i både og skær knoldselleri og gulerødder i grove stykker.
Parter kyllingen i otte stykker og steg kyllingestykkerne på en pande med lidt olivenolie, til de bliver gyldne og let sprøde på skindsiden. Krydr med salt og peber. Løft kyllingestykkerne af panden, og læg dem midlertidigt på en tallerken.
Læg grøntsagerne i et ovnfast fad og kom de brunede kyllingestykker ovenpå, krydr med groft plukket rosmarin og timian, hvidløg og citron. Ovnsteg retten 40-45 min. ved 200 grader, indtil kyllingen er gennemstegt, og grøntsagerne møre.
Servér kyllingen med kogte kartofler vendt med smør og hakkede krydderurter
Onsdag: Kotelet med rabarber-ingefærkompot
Det skal du bruge:
4 koteletter
lidt smør til stegning
salt og peber.
Rabarberkompot:
400 g rabarber i skiver
100 g rørsukker
1 spsk hel sort peber
2 spsk revet frisk ingefær.
Små stegte kartoffelkager:
2 bagekartofler
1 spsk hvedemel
salt og friskkværnet peber
lidt olivenolie.
Sådan gør du:
Hæld rabarberne i et ildfast fad, drys med sukker, sort peber og vend rundt med ingefær. Bag i ovnen ved 175 grader i 15 minutter, tag det ud og køl ned. Hæld kompotten på steriliserede glas i køleskabet.
Riv kartoflerne, vend dem straks i hvedemel, salt og peber. Fordi kartoflerne hurtigt bliver brune, skal de straks – ca. en spiseskefuld – steges på pande i olie ca. 3-5 minutter.
Steg koteletterne på begge side i smør 5 minutter på hver side, drys med salt og peber og sevér dem med rabarberkompot og kartoffelkager.
Torsdag: Fiskefilet med spansk salsa og nye kartofler Det skal du bruge:
750 g rødspættefileter eller små torskefileter
2 spsk majsmel
salt, peber
1 æggehvide
1 dl rasp
1 spsk smør og 1 spsk olie til stegning.
Salsa:
2 grillede, flåede peberfrugter
10 semidried tomater
1 udkernet, fintsnittet chili
3 spsk velafdryppede kapers
12-15 små, sorte oliven.
Løvstikke-kartofler:
500 g kogte kartofler
1 tsk smør
1-2 spsk fintskåret løvstikke – efter smag.
Servering:
300 g rugbrød
lime.
Sådan gør du:
Del evt. større fiskefileter, vend dem i majsmel – krydret med salt og peber, ryst overflødigt mel af og vend derefter fiskene i æggehvide og rasp.
Steg fiskefileterne gyldne og sprøde 3-4 minutter på hver side efter tykkelse, læg dem på et fad og hold dem varme.
Salsa: Hak peberfrugter og tomaterne groft, bland dem med de øvrige ingredienser og smag til med salt og peber.
Servér salsaen til de stegte fisk med kartoflerne, vendt med smør og løvstikke – samt rugbrød og lime.
Fredag: Hakkebøffer med lun salat af bagte grøntsager
Det skal du bruge:
500 g hakket oksekød 8-10 %
ca. 1 dl blandede, hakkede krydderurter f.eks. timian, rosmarin, og lavendel
salt, friskkværnet peber
2 tsk olie.
Ratatouillesalat:
2 courgetter
1 aubergine
2 flækkede, udkernede, røde peberfrugter i tykke stykker
4 bøftomater i kvarte eller ottendedele
2 løg i tykke både
4-6 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
1 spsk vineddike.
Servering:
400 g brød.
Sådan gør du:
Bland det hakkede kød med 1-2 spsk af krydderurterne, del og form kødet til fire pæne bøffer.
Bland de resterende krydderurter med salt og peber og rul kanten af bøfferne heri, før du smider dem på grillen, eller steger dem gyldne i olie på panden 3-4 minutter på hver side efter tykkelse.
Bland alle grøntsager i en skål med olie, salt og peber. Bred dem derefter ud på en bageplade med bagepapir, så de ligger i et jævnt lag. Bag grøntsagerne møre i ovnen ved 225 grader 20-30 minutter, vend dem undervejes og smag til med vineddike, evt. yderligere krydderier og servér til bøfferne.
Lørdag: Klassisk kalveschnitzel med det hele
Det skal du bruge:
4 kalveschnitzler a 150 g
2 tsk olivenolie
salt, peber
4 skiver citron
4 spsk afdryppede kapers
4 spsk revet peberrod
4 ansjoser.
Sauterede grøntsager:
750 g gulerødder i stave
1 hakket løg
2 spsk olivenolie
500 g rosenkål.
Tilbehør:
400 g kogte ris.
Sådan gør du:
Begynd med grøntsagerne. Sautér gulerodsstave og løg i en gryde i olie, drys salt og peber på og bland rosenkålene ved. Hæld vand ved så grøntsagerne lige netop er dækkede og kog dem møre – de skal stadig ha’ lidt bid. Afdryp og hold grøntsagerne varme.
Dup kødet tørt, drys salt og peber på og steg eller grill det et par minutter på hver side. Anret schnitzlerne med citronskiver, kapers, peberrod og ansjos på toppen og servér grøntsager og ris til.
Søndag: BBQ mørbrad
Det skal du bruge:
600 g afpudset svinemørbrad i skiver
1/4 dl konc. hyldeblomstdrik
1/2 dl ketchup
1/2 dl soja
1 tsk paprika, gerne røget spansk paprika
600 g små nye kartofler
3-4 rødløg
2 gule peberfrugter
1 squash
1 spsk olie
2 dl yoghurt naturel 0,1%
1/4 dl konc. hyldeblomstsaft
citronsaft.
Sådan gør du:
Læg kødet i en marinade af hyldeblomstdrik, ketchup, soja og paprika mindst 30 minutter og sæt det på spyd.
Kog kartoflerne møre i letsaltet vand ca. 15 minutter.
Skær rødløgene i både, peberfrugt i store tern og squash i tykke halve skiver. Sæt grøntsagerne på spyd, pensl med olie og krydr med salt og peber.
Rør yoghurt og hyldeblomstsaft sammen og smag dressingen til med citronsaft, salt og peber.
Grill kødet ca. 3 minutter på hver side.
Grill grønsagsspydene 3-4 min. på hver side til de er begyndende møre.
Server spydene sammen med kartofler, lidt grøn salat og hyldeblomstdressing.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 danske sommerklassikere. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grøntsager:
3 ½ kg nye kartofler
2 bagekartofler
1 kg gulerødder
500 g rosenkål.
4 løg
1 bundt forårsløg
8 rødløg
¼ knoldselleri
400 g rabarber
4 røde peberfrugter
2 gule peberfrugter
2 courgetter
1 aubergine
1 squash
4 bøftomater
1 bundt persille
1 bundt purløg
3 slags friske krydderurter: timian, rosmarin og lavendel
Revet peberrod
Løvstikke
Hvidløg
1 chili
Frisk ingefær
2 citroner
1 lime
Kød/fisk:
600 g afpudset svinemørbrad
1/2 kg hakket skinkekød 3-7%
1 kylling på 1,5 kg
4 koteletter
750 g rødspættefileter eller små torskefileter
500 g hakket oksekød 8-10 %
4 kalveschnitzler a 150 g
4 ansjoser.
Mejeri:
1 æg
150 g rygeost 5 %.
Smør
1 æggehvide
2 dl yoghurt naturel 0,1 %
Diverse:
1 glas kapers
1 glas sorte oliven.
10 semidried tomater
Hvedemel
Ris
Havregryn
Majsmel
Rasp
Grovkornet sennep
Hvidvinseddike
Ketchup
Soya
Paprika - gerne røget spansk paprika
100 g rørsukker
300 g rugbrød
400 g brød.