Madplan: 7 friske opskrifter
Mandag: Stegt laks med spinat, pasta, tomat og basilikum
Det skal du bruge
1 rødløg
1 fed hvidløg
100 g baby spinat
1½-2 spsk kapers
salt og peber
200 g blommetomater eller cherrytomater
500 g laks skåret i 4 portionsstykker
400-500 g pasta, papadelle eller tagliatelle
1 bundt basilikum
citron
Sådan gør du
Del rødløget og skær det i både. Kom olie på en pande og steg løgene ved svag varme, til de bliver møre. Tilsæt hvidløg, spinat og steg fortsat 1-2 min. og krydr med kapers, salt og peber. Halvér tomaterne og vend dem sammen med løg og spinat. Hæld derefter blandingen over i en skål.
Steg laksestykkerne på panden med lidt olivenolie 6-7 min. afhængig af højden på fiskestykket, krydr med salt og peber.
Kog pastaen i en gryde med rigeligt vand og salt. Hæld det i en sigte og lad det afdryppe – vend det sammen med blandingen af løg, spinat, tomatfyldet. Anret pastaretten med grønt, stegt laks og drys med rigeligt plukket basilikum. Servér f.eks. en tallerken med citron skåret i både for at krydre pasta og fisk med lidt frisk citrussmag.
Tirsdag: Kylling og soba-nudelsalat
Det skal du bruge
1 kylling
salt og friskkværnet peber
10 stilke estragon
4 fed hvidløg i halve.
Soba-nudelsalat:
300 g sobanudler
1 gulerod i skiver
1 gul peber i strimler
1 stilk blegselleri i skiver på tværs
4 spsk purløg.
Dressing:
Saft fra 1 citron
1 tsk sukker
salt og friskkværnet peber.
Sådan gør du
Gnid kyllingen i salt og peber, kom estragon og hvidløg ind i kyllingen og steg den i ovnen ved 200 grader i 1 time og 15 minutter.
Kog soba-nudlerne i saltet vand i omkring 8 minutter, skyl straks i koldt vand og lad dem dryppe af. Vend grøntsager og purløg i nudlerne sammen med den sammenpiskede dressing. Smag til med salt og peber.
Servér salaten sammen med den stegte kyllingen og en grøn salat
Onsdag: Skøn ratatouille
Det skal du bruge
4 kalvekoteletter a 175 g
salt og friskkværnet peber
2 tsk olivenolie.
Ratatouillegrønt:
1 aubergine i tern
2 courgetter i tykke stykker
800 g stilktomater i halve
4 løg i tykke både
2 spsk olivenolie
1 god håndfuld rød eller grøn basilikum.
Yoghurt-dip sauce:
2 dl yoghurt 0,1%
1 fintsnittet rødløg
1-2 fed knust hvidløg
1 dl velafdryppede kapers
1-2 tsk finskåret estragon.
800 g små, nye kogte eller bagte kartofler.
Sådan skal du gøre
Gnid kødet med salt og peber. Pensl det med olie og grill det 4-5 minutter på hver side, alt efter tykkelse. Bland alle grøntsager med olie, salt og peber, bred dem i en foliebakke og bag dem i kuglegrillen ved indirekte varme. Vend grøntsagerne undervejs og vend dem til slut med masser af basilikum.
Rør alle ingredienser til saucen sammen og smag den til.
Servér de grillede koteletter med alt det lækre tilbehør!
TIP
Grøntsagerne kan naturligvis også bages i ovnen ved 225 grader ca. ½ time
Tordag: Sandart med asparges og blomkål
Det skal du bruge
3 sandartfileter
1 bdt grønne asparges
1 blomkålshoved i små buketter
lidt smør til stegning
50 g smør til smørsauce
1 kg kogte nye kartofler.
Sådan gør du
Skær sandartfileten i mindre stykker.
Skær den nederste tredjedel af aspargesene og skyl dem. Sautér blomkål og asparges i smør på en pande i ca. 5 minutter, drys med salt og peber, tag grøntsagerne af panden, og steg fisken i frisk smør – pres stykkerne let ned med en tallerken, så de ikke buer op af, men steges jævnt. Tag fisken af panden og smelt 50 g smør til smørsauce.
Servér fisken med blomkål, asparges, nye kartofler og smørsauce
Fredag: Siciliansk pasta bolognese
Det skal du bruge
250 g fuldkornspasta
300 g hakket svinekød 3-7%
1 hakket løg
1 knust fed hvidløg
1 tsk fennikelfrø
1 stor rød chili uden kerner
1 dåse hakkede tomater
1 stor håndfuld babyspinat
salt, peber
4 spsk ricotta.
Sådan gør du
Kog pastaen aldente som anvist.
Svits kødet sammen med løg, hvidløg, fennikelfrø og hakket chili. Tilsæt tomat og lad saucen simre 5 minutter. Smag til med salt og peber.
Bland med pasta samt spinat og servér med en skefuld ricotta.
Lørdag: Sur-sød svinekød med dampede grøntsager
Det skal du bruge
2 æggehvider
100 g maizena
salt og peber
600 g svinekød i strimler
1 l vindruekerne- eller vegetabilsk olie.
Grøntsager:
1 rødløg
1 bdt broccoli i buketter
½ blomkål i buketter.
Jasminris:
400 g jasminris
6 dl vand
lidt salt.
Sur-sød-sauce:
1 skalotteløg i små tern
1 spsk vegetabilsk olie
1 stjerneanis
1 dl ketchup
250 g sukker
1½ dl risvineddike
1 dl vand
½ tsk sambal olek
1 spsk maizena
lidt salt.
Sådan gør du
Kog vand og ris i en gryde med lidt salt, kog det op, skru ned og lad simre i 10 minutter, hvorefter risene hvile under låg i 10 minutter.
Sauce: Sautér løg i olie i en gryde, tilsæt stjerneanis, ketchup, sukker, riseddike, vand og sambal olek, lad det koge op og lad det derefter simre i 3 minutter. Rør maizena med lidt vand, rør det i saucen, mens der piskes hele tiden – sluk for varmen. Lad saucen stå, til resten af maden er færdig.
Pisk æggehviderne næsten stive. Hæld maizena i en dyb tallerken med salt og peber. Varm olien op i en sauterepande. Vend svinekødsstykkerne først i maizena og derefter i de piskede æggehvider, og læg dem derefter ned i den varme olie, hvor de steger 2-3 minutter. Tag dem op med en netske og lad dem dryppe af på et fad med køkkenrulle. Steg seks-syv stykker ad gangen.
Imens dampes grøntsagerne nogle minutter i lidt vand – drys salt og peber på imens.
Når alt er tilberedt, varmes sauce op igen. Kyllingestykkerne anrettes på et rent fad, saucen hældes over og serveres med ris og de dampede grønsager
Søndag: Omelet med grøn chili
Det skal du bruge
8 æg
1 finthakket grøn chili
1 tsk salt
peber
lidt olivenolie.
Grøntsager:
1 bdt asparges
lidt olivenolie
salt og friskkværnet peber
200 g cherrytomater, gerne på stilk.
Sådan gør du
Skær den nederste del af aspargesene væk, skyl og læg dem i et ildfast fad, vend med lidt olivenolie, salt og peber. I den anden ende af fadet lægges tomaterne, der drysses med lidt salt og peber. Bag i ovnen ved 180 grader i 8 minutter.
Pisk æggene og tilsæt chili, salt og peber. Steg fire omeletter i lidt olie på en mellemstor pande. Servér omeletter på tallerknerne med asparges og tomater og evt. med ristet rugbrød til.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 friske opskrifter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grønsager:
3 rødløg
1 skalotteløg
5 løg
Hvidløg
100 g baby spinat
1,2 kg blommetomater eller cherrytomater
1 bundt basilikum
citron
10 stilke estragon
1 gulerod
1 gul peber
1 stilk blegselleri
Purløg.
citron
1 aubergine
2 courgetter
1 god håndfuld rød eller grøn basilikum
1-2 tsk finskåret estragon.
1,8 kg nye kogte
2 bdt grønne asparges
1 blomkålshoved i små buketter
1 stor rød chili
1 grøn chili
1 pk babyspinat
1 bdt broccoli
1 blomkål
Mejeri:
2 dl yoghurt 0,1%
50 g smør
Et bæger ricotta.
8 æg
2 æggehvider
Kød/fisk:
500 g laks skåret i 4 portionsstykker
1 kylling
4 kalvekoteletter a 175 g
3 sandartfileter
300 g hakket svinekød 3-7%
600 g svinekød i strimler
Diverse:
1 glas kapers
400-500 g pasta, papadelle eller tagliatelle
300 g sobanudler
250 g fuldkornspasta
Fennikelfrø
1 dåse hakkede tomater
100 g maizena
1 l vindruekerne- eller vegetabilsk olie.
400 g jasminris
1 stjerneanis
Ketchup
250 g sukker
Risvineddike
Sambal olek