Madplan: 5 sunde (og slanke) middagsfavoritter
Mandag: Grillet flankesteak-taco
Det skal du bruge:
600 g flank steak eller minut steak
1-2 tsk mexicansk krydderiblanding
salt, peber
2 rødløg
2-3 tomater
1 avocado
sprød salat
8 tortilla
1 dåse kidney bønner i saltlage
4 spsk græsk yoghurt 2%.
Sådan gør du:
Krydr kødet og steg det 3-5 min. på hver side afhængig af tykkelse, og hvor rødt du ønsker det.
Skær rødløgene i tynde skiver og bland med lidt groft salt. Lad løgene trække 10 min., skyl saltet af og dup dem tørre.
Hak tomaterne groft, skær avocadokødet i tern og bræk salaten i mindre stykker. Varm tortillaerne et par minutter i ovnen, til de er blevet en anelse sprøde. Hæld lagen fra kidneybønnerne og skyl dem i koldt vand.
Skær kødet i skiver og fyld det i de sprøde tortilla sammen med salat, rødløg, bønner, tomat, avocado og græsk yoghurt. Server straks.
Tirsdag: Kylling med bacon og asparges
Det skal du bruge:
4 stk. kyllingebryst
salt, friskkværnet peber
persillekviste eller andre krydder-urtekviste
4 tynde skiver røget eller saltet bacon.
350 g grønne asparges
3 tsk olivenolie
frisk kørvel.
Ovnkartofler:
700 g små, vaskede kartofler
2 spsk olivenolie
¾ tsk tørret basilikum eller oregano.
300 g brød.
Sådan gør du:
Sæt ovnen på 200 grader varmluft. Skær kartoflerne i halve, vend dem i olie samt krydderier, herunder salt og peber. Kom kartoflerne i en bradepande, hvor de stort set kan ligge i ét lag, og bag dem gyldne møre og sprøde i ovnen, ca. 20 minutter.
Dup kyllingekødet tørt, drys salt og peber på, evt. sammen med et par kviste krydderurter. Sno en skive bacon om hvert bryst. Fæst den med en tandstikker eller et træspyd.
Brun kyllingekødet i den varme olie, og steg det derefter 4-5 minutter på hver side. Skær aspargesene i lange stykker – eller lad dem være hele – og steg dem med de sidste minutter. Drys salt og peber på og servér kylling og asparges med kartoflerne i en skål for sig.
Onsdag: Bagt torsk med braiserede porrer
Det skal du bruge:
4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g
salt, peber
1-2 knuste laurbærblade
2 tsk olivenolie.
Braiserede porrer:
750 g tynde porrer
2 tsk smør
1-2 dl hønsebouillon.
35 g hakkede hasselnøddekerner
50 g reven brødkrumme
2 spsk hakket persille.
300 g økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio.
Sådan gør du:
Sæt ovnen på knap 200 grader. Læg fiskestykkerne på en plade med bagepapir, drys salt og peber på, og dryp olivenolie over. Bag fisken i ovnen 12-15 minutter til den er fast og har skiftet farve.
Skær porrerne i 10-12 cm lange stykker, sauter dem let i smør, hæld bouillon ved, og lad dem braisere, altså stege i gryden, i 8-10 minutter til porrerne er møre, men stadig har bid.
Rist nødder og brødkrumme gyldent i en tør pande under omrøring, og tilsæt til sidst persille. Anret fisken med porrer, drys den ristede nøddeblanding over, og servér med sorte ris.
Torsdag: Små frikadeller med spidskål & kartoffelsellerimos
Det skal du bruge:
½ kg hakket kalv og gris 3-7%
1 finthakket løg
½ dl rasp
1 æg
salt, peber
1 dl vand
750 g skrællede kartofler
500 g skrællet selleri
1 spidskål
1 tsk olie
1 tsk kommen
1-2 knust fed hvidløg
1 snittet porre.
Sådan gør du:
Rør en fars sammen af hakket kød, løg, rasp, æg, salt, peber og vand og lad den hvile 15 minutter. Form farsen til 16 små frikadeller og sæt dem på en bageplade. Steg frikadellerne i ovnen ved 225 grader i ca. 12 minutter.
Skær kartofler og selleri i mindre stykker og kog dem mørt i usaltet vand ca. 20 minutter. Hæld vandet fra, mos kartoflerne og selleri og smag til med salt og peber.
Snit spidskålen og lynsteg det i lidt olie med kommen, hvidløg og porre 3-4 minutter, så det stadig har bid. Smag kålen til med salt og peber og servér det til frikadellerne sammen med kartoffel-sellerimos.
Fredag: Pasta Quick'n'Bacon
Det skal du bruge:
300 g pasta
2-3 snittede skalotteløg
2 knuste fed hvidløg
2 tsk olivenolie
300 g snittede svampe, f.eks. portobello eller markchampignoner
salt, friskkværnet peber
lidt frisk eller tørret estragon
1 dl fløde 9%
1 bdt dild eller andet kryddergrønt.
100 g tørsaltet ristet bacon i skiver
300 g foccacia- eller ciabattabrød.
Sådan gør du
Kog pastaen efter anvisningen på pakningen, afdryp og hold den varm.
Rist skalotte-og hvidløg et par minutter i varm olie i en stor sauterepande. Bland svampene ved og rist dem gyldne ved rask varme, drys salt, peber og lidt estragon på. Bland fyldet med den varme pasta.
Kog panden af med fløde, vend derefter fløden med pastaen og dild og servér med den sprøde bacon samt brød.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 5 sunde (og slanke) middagsfavoritter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
Grøntsager:
2 rødløg
1 løg
2-3 skalotteløg
2-3 tomater
1 avocado
1 salathoved
350 g grønne asparges
700 g små nye kartofler
750 g almindelige kartofler
750 g tynde porrer
1 alm porre
500 g knoldselleri
1 spidskål
300 g svampe, f.eks. portobello eller markchampignoner
1 bundt dild eller andet kryddergrønt.
1 bundt persille
Persillekviste eller andre krydderurtekviste
Frisk kørvel.
Hvidløg
Kød/fisk:
600 g flankesteak eller minut steak
4 stk. kyllingebryst
4 tynde skiver røget eller saltet bacon.
4 stk torskeloin eller torskefilet i alt 600 g
½ kg hakket kalv og gris 3-7 %
100 g tørsaltet ristet bacon i skiver
Mejeri:
Græsk yoghurt 2%.
1 æg
Fløde 9%
Diverse:
Mexicansk krydderiblanding
8 tortilla
1 dåse kidney bønner i saltlage
Hasselnøddekerner
Revet brødkrumme
Økologiske sorte fuldkornsris, f.eks. fra Il Fornaio.
Rasp
Pasta
300 g foccacia- eller ciabattabrød.
300 g brød.