7 skønne sensommeropskrifter
Mandag: Broccolisuppe med hvide bønner
Grønsagsfond:
2 l vand
stokke fra 2 bdt broccoli
½ knoldselleri
2 løg
2 porrer i stykker
1 spsk hele peberkorn
2 laurbær
stilke fra persille
10 kviste timian
1 spsk salt.
Suppe:
1 løg i halve skiver
1 spsk jomfru olivenolie
2 l grønsagsfond
buketter fra 2 bdt broccoli (stokkene bruges i fonden)
200 g cherrytomater
150 g hestebønner (fra dåse)
1 dl piskefløde
salt og peber.
Suppen bliver bedst, hvis man koger en grønsagsfond. Denne kan bruges til mange andre grøntsagssupper – du erstatter bare broccoli med andre rodfrugter. Alle grøntsager skylles og hældes i en gryde med vand, fonden skal koge og derefter småsimre i en time. Sigt derefter grøntsagerne fra, og brug fonden til suppe.
Svits løg i olien, tilsæt fonden, og derefter broccolibuketter, tomater, bønner og fløde. Varm suppen sagte op – det må ikke bulderkoger. Lad det simre i 5 minutter, smag til med salt og peber.
Tirsdag: Balsamicokylling a la cæsar
4 kyllingefileter, 450 g
2 spsk balsamico
4 skiver lufttørret skinke
400 g groft brød
100 g græsk yoghurt 0,1%
1 tsk worcestershiresauce
1/2 tsk dijonsennep
1 tsk citronsaft
20 g friskrevet parmesan
salt, peber
1/2 kg snittet savoj- eller spidskål
1 stor håndfuld rucola
40 g parmesan i flager.
Marinér kyllingefileterne i balsamico mindst 1 time og pak dem ind i lufttørret skinke. Steg kyllingefileterne i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
Skær 1/4 af brødet i tynde skiver eller tern og rist det sprødt i ovnen. Gem resten og servér det til.
Rør yoghurt, worcestershiresauce, sennep, citronsaft og parmesan sammen. Smag dressingen til med salt og peber.
Bland savojkål og rucola, drys salaten med ristet brød og parmesanflager og hæld dressing over lige inden servering.
Onsdag: Salat med krebsehaler og ingefærdressing
300 g krebsehaler.
Marinade:
2 spsk soja
1 spsk risvin (alternativt 1/2 tsk sukker)
1 finthakket rød chili.
Grønt:
1 avocado i tern
1 agurk i tern
300 g feltsalat
1 hoved friseesalat.
Dressing:
1 spsk friskrevet ingefær
3 vindruekerneolie
1 tsk honning
saft fra ½ lime.
Rør marinaden sammen og vend krebsehalerne i, sautér dem ganske let på en pande med marinaden i nogle minutter. Tag dem af varmen og lad dem køle ned.
Torsdag: Honningstegt mørbrad
1 stor, afpudset svinemørbrad, ca. 600 g
1 spsk akaciehonning
2 tsk olivenolie
salt, friskkværnet peber
8 friske figner
1 tsk olivenolie
1 bakke babyspinat eller rucola
2 spsk lagret balsamicoeddike.
Tilbehør:
800 g små, nye kogte aspargeskartofler.
Skær mørbraden i otte lige store stykker. Bland honning og olie med salt og peber og vend kødet i marinaden.
Skær fignerne i halve, læg dem på en bagerist med folie, stænk med lidt olie og grill dem et par minutter.
Tag kødet op af marinaden, dup det let og steg eller grill det ca. 3 minutter på hver side. Dryp evt. med resterende marinade.
Bland bagte figner, spinat eller rucola med balsamico, og anret salaten med kødet og servér med kartofler.
Fredag: En lækkerbidsken til grillen
4 svinekoteletter – gerne med skaft, ca.125 g pr. stk.
2 tsk olivenolie
salt, groftkværnet peber.
Tomatsalsa med chili og mynte:
3-4 udkernede, hakkede tomater
1 lille, udkernet fintsnittet chili
1 finthakket skalotte- eller rødløg
2-3 spsk friskhakket mynte
salt, evt. peber.
Grillede asparges:
300 g grønne asparges
2 tsk olivenolie.
Kartoffelsalat:
800 g små, nye kogte og pillede kartofler.
Dressing:
2 spsk olivenolie
2 spsk vand
2 spsk lys balsamico
2 spsk sød sennep.
3 spsk fintskåret dild
1 lille bdt. fintskåret purløg
1 håndfuld hakket persille.
Servering: 400 g grillet brød.
Dup kødet tørt, pensl med olie, drys salt og peber på og grill det 6-7 minutter på hver side.
Rør alle ingredienser til salsaen sammen og smag den til med salt, evt. peber.
Gnid aspargesene med olie og grill dem et par minutter på hver side – de må gerne beholde en let knasende, sprød konsistens. Drys med salt og peber.
Kartoffelsalat: Rør dressingen sammen og smag den til, før den vendes med kartofler og krydderurter.
Servér de grillede koteletter med salsa, asparges, kartoffelsalat og grillet brød.
Lørdag: Grillet fisk med mos af sødekartofler og salsa
4 Dorade-fileter eller anden fisk med skind, f.eks. sandart
2 fed hvidløg
1 tsk paprika
1 spsk timian, friskplukket
1 lime, saften heraf
3 spsk olivenolie
1 knsp cayennepeber
2 tomater
½ rødløg
1½ tsk grøn chili, hakket
salt
½ lime, saften heraf
¼ tsk rørsukker
2 spsk olivenolie
evt lidt basilikum eller persille
500 g søde kartofler
1 spsk olivenolie
salt, peber og lidt limesaft.
Skrab skæl af fileterne og træk evt. ben ud og tør den fri for vand. Skær tre snit med en skarp kniv på skindsiden og læg fileterne i en bakke eller et fad med skindsiden opad. Bland hvidløg, paprika, timian, limesaft, olivenolie og cayennepeber og smør denne blanding på skindet. Lad det gerne trække ½-1 time hvis du har tid til det. Grill fiskene 5 min. på skindsiden, vend fisken og grill den 1-2 min. på den anden side. Vent med at tilberede din fisk indtil kort før spisetid.
Skær tomater og rødløg i små tern og bland det sammen med grøn chili, salt, lime, rørsukker og olivenolie. Lad salsaen trække indtil servering. Tilsæt evt. også krydderurter – for eksempel basilikum eller persille.
Skræl og kog de søde kartofler til de er møre. Mos kartoflerne sammen med lidt vand, olivenolie og krydr med salt, peber og lidt limesaft.
Kom en stor skefuld sød kartoffelmos på en tallerken, anret et stykke grillet fisk herpå og kom lidt salsa henover fisken.
Søndag: Gnocchi med tomat & spinat
1 spsk olivenolie
2 knuste fed hvidløg
1 dåse flåede, hakkede tomater, evt. øko
salt, friskkværnet peber
lidt frisk eller tørret oregano
2 mini-pak af Philadelphia Light a 35 g
500 g gnocchi, f.eks. Rana
1 bakke babyspinat.
Tilbehør:
40 g reven parmesanost
400 g brød.
Varm olien og sautér hvidløgene heri under omrøring. Tilsæt tomaterne, krydr med salt, peber samt oregano, lad dem snurre 8-10 minutter og rør flødeosten i.
Kog gnocchierne imens – efter anvisningen på pakningen, og kog spinatbladene med det sidste minut.
Afdryp og bland gnocchi og spinat med saucen, top med bagt parmesan og servér.
Bagt parmesan kan evt. tilberedes i forvejen: Bred den revne parmesan ud som runde eller aflange „kager” på en plade med bagepapir. Bag ved 200- 225 grader i 5-6 minutter, til osten er smeltet og gylden. Tag den ud og lad den afkøle.
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 opskrifter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER:
4 bdt broccoli
1 knoldselleri
3 løg
2 rødløg
1 hvidløg
2 porrer i stykker
2 bdt persille
200 g cherrytomater
6 tomater
1 citron
2 lime
2 rød chili
1 grøn chili
1 avocado
1 agurk
1 feltsalat
1 hoved friseesalat.
Savoj- eller spidskål
Rucola
Frisk ingefær
8 friske figner
2 bakker babyspinat
800 g små, nye aspargeskartofler
800 g nye kartofler
500 g søde kartofler
300 g grønne asparges
2 bdt. timian
Dild
Purløg
Mynte
KØD/FISK/FJERKRÆ:
4 kyllingefileter, 450 g
300 g krebsehaler
1 stor, afpudset svinemørbrad, ca. 600 g
4 svinekoteletter – gerne med skaft, ca.125 g pr. stk.
4 Dorade-fileter eller anden fisk med skind, f.eks. sandart
MEJERI:
En1/4 piskefløde
100 g græsk yoghurt 0,1%
1 parmesan
2 mini-pak af Philadelphia Light a 35 g
DIVERSE:
Hele peberkorn
1 ps laurbær
Grønsagsfond
150 g hestebønner (fra dåse)
1 dåse flåede, hakkede tomater, evt. øko
500 g gnocchi, f.eks. Rana
4 skiver lufttørret skinke
1200 g groft brød
Worcestershiresauce
Dijonsennep
Risvin (alternativt 1/2 tsk sukker)
Vindruekerneolie
Olivenolie
Balsamico
Soja
Honning
Sød sennep
Cayennepeber
Rørsukker
oregano