Pernille Skjødt, 40 år, kok, madskribent og kogebogsforfatter.
Min yndlingssommermad er gazpacho med sprøde grøntsager og krabbekløer og vaniljeis med marinerede jordbær, pistacie og hvid chokolade.
Jeg holder sommerferie i Tisvildeleje, Fanø og på Djursland.
Det er ikke sommer, hvis ikke jeg får friske jordbær og ærter i rå mængder − grillet fisk og skaldyr og skønne sorbeter med sommerens lækreste bær: kirsebær, hindbær og solbær.
Jeg er vild med duften og smagen af hybenroser – om sommeren plukker jeg store mængder hybenroseblade, og laver dem til vidunderlig hybenrosesirup. Jeg bruger min hybenrosesirup til kager, is, panna cotta og til yoghurt med sprødt drys. Jeg gemmer et par glas i køleskabet til vinter, og tager det så frem i den mørke tid, og serverer det til en stak nybagte pandekager. Det smager fantastisk − som at få serveret en bid af den danske sommer midt om vinteren.
Mira Arkin, 36 år, madskribent og blogger på Miraarkin.dk.
Min yndlingssommermad er pasta med salsiccia, tomat og fennikel og mandelkage med honning. Jeg holder altid sommerferie i min families hus i den sydfranske by Tourrettes-sur-Loup. I år tager vi dog en afstikker og kører et par dage til Piemonte, der kun ligger tre timers kørsel derfra. Der står pasta og barolo på menuen!
Det er ikke sommer, hvis jeg ikke får modne tomater og abrikoser, en campari/juice ved poolen, lækre rustikke pastaretter, både hjemmebagte kager og fine konditorkager fra min favoritbager i Cagnes-sur-Mer, og i Danmark: danske jordbær med fløde.
For mig starter ferien ved den første indkøbstur i mit franske supermarked. Selvom jeg efterhånden har været i den lokale Leclerc i Vence utroligt mange gange, er jeg alligevel altid ved at besvime af fryd over det store udvalg. Jeg fylder vognen med lækre råvarer, og så er det ellers at gå i gang med at kokkerere og spise. Sommerferie for mig er at hygge mig med at lave mad i vores rustikke franske køkken, gå udenfor og plukke frisk rosmarin og laurbærblade i haven, drikke et glas rosé og spise dejlige måltider med min familie og venner.
Er det først rigtig sommer, når du sætter tænderne i en perfekt grillet jomfruhummer eller smager den himmelske kombination af danske jordbær og rabarber? Her får du ALT for damernes madskribenters absolutte yndlingssommermad.
Mette Helbæk, 34 år, madskribent og stifter af Dinbaghave.dk, forfatter til bogen ”Grøntsagsbiblen”.
Min yndlingssommermad er jomfruhummer på grill med urter og ærter fra haven og rødgrød med fløde
I år bliver jeg hjemme i haveforeningen på Amager og så skal jeg besøge mine forældre i deres ødegård i Sverige. Vi tænder op i grillen, så ofte det kan lade sig gøre, henter gode ting på havnen og i haven og hjælpes om madlavningen. Vi spiser superenkle ting som for eksempel jomfruhummerne, som det bogstaveligt talt tager under et kvarter at lave, og som smager 110 procent af sol og sommer.
Det er ikke sommer, hvis ikke jeg få jordbær. Og kold riesling. Ikke samtidig, forstås.
De allerbedste sommerdage er dem, hvor det er varmt nok til at cykle til Dragør og bade, og købe flødeis i hjemmebagte vafler hos Danmarks bedste iskiosk, Nam Nam Is.
Cecilie Svensson, 34 år, madskribent og forfatter til kogebogen ”Sødt, sådan!”.
Min yndlingssommermad er kartoffelmadder af nye kartofler og jordbær-rabarber-trifli. De sidste seks somre er vi taget en gruppe af gode venner som tilsammen udgør ca. 25 voksne og børn afsted til Gæstgiveren i Sandvig på Bornholm, hvor den første uge af sommerferien holdes. Vi spiser en hulens masse dejlig mad, de voksne får mulighed for at få snakket igennem på en anden måde, end når vi ses en aften til hverdag, og børnene drøner rundt på grunden og har deres egen fest. Skønt! Derudover har min svigerfar et dejligt sommerhus i Rågeleje, som vi er så privilegerede at kunne bruge efter lyst og behov, så resten af sommerferien er vi normalt der.
Jeg er frugt-oman og går amok i frugter og bær om sommeren. For mig er det den største luksus at kunne køre ind fra vejen og købe frisk frugt og grønt hos diverse grøntavlere. Derudover skal jeg i min sommerferie have mindst en vaffelis fra Hansens Is med guf og hele pivtøjet.
Mit sommerritual er isspisning på Heatherhillbakkerne i Rågeleje i solnedgangen sammen med mine unger og min kæreste.