Direktørens livret: Spoleben med rødkålssalat
Braiseret spoleben med perlebyg, selleri, æbler og svampe
(6 pers.)
6-8 stk. spoleben – gerne saltet let i forvejen
½ dl rapsolie
150g perlebyg
1 skalotteløg, hakket
2 spsk. hvedemel
3-4 laurbærblade
250g knoldselleri i 1 cm tern
1-2 æbler med skræl i 1 cm tern
1 stor håndfuld svampe, ristede i lidt olie.
1 spsk. finthakket frisk rosmarin
1-3 spsk. grov sennep
3 dl æblemost
3 dl vand
Æbleeddike
Vand
Brun kødet grundigt i olien i en gryde (af flere omgange).
Tilsæt løg og svits.
Tilsæt mel og svits
Tilsæt most og vand og laurbærblade.
Lad kødet simre næsten mørt under låg – ca. 60 min.
Tilsæt perlebyg og knoldselleri og lad simre indtil mørt – ca. 25 min. – tilsæt mere vand hvis nødvendigt.
Tilsæt svampe og æbler de sidste 5 min.
Smag til med sennep, æbleeddike og rosmarin.
Sprød rødkålssalat med tørrede kirsebær, mandler og feta
Salat:
600-700 gram rødkål
1 tsk. havsalt
80 gram tørrede kirsebær
1 stort rødløg
Dressing:
½ dl. mandelolie
3 spsk. kirsebæreddike
2 spsk. honning
Topping:
80 gram mandler
Lidt olivenolie
Havsalt
80 gram feta
Salat:
Skær stokken af rødkålen, og kassér den. Snit rødkålen meget fint, brug evt. et mandolinjern. Vend rødkålen med saltet i en stor skål og lad den trække i ½ time. Del kirsebærrene i to. Hak rødløget så fint som muligt
Dressing:
Rør mandelolie, kirsebæreddike og honning sammen.
Topping:
Hak mandlerne groft, og rist dem i lidt olivenolie på en varm pande, til de er gyldne. Krydr efterfølgende med salt.
Bland rødkål, kirsebær og halvdelen af mandlerne med dressingen, og arranger rødkålssalaten på et fad. Top med smuldret feta og resten af de hakkede mandler.