Oksesteg med svampe og portvinssauce
SPONSORERET indhold

Oksesteg med svampe og portvinssauce

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Skøn gæstemad med masser af smag. Servér en lækker oksesteg med svampe og portvinssauce. Passer rigtigt fint til nytårsaften og andre festlige lejligheder, hvor hovedretten lige skal have 'det' ekstra.

Af: Bente Nissen Lundsgaard Foto: Betina Hastoft
05. dec. 2017 | Opskrift | Hendes Verden
6-8 personer | Total: en time

Ingredienser

1 okseculotte eller oksetyndstegsfilet af kødkvæg ca. 1,8 kg
2-3 spsk. hakket frisk rosmarin
2-3 fed finthakkede hvidløg
1 spsk. salt
peber
2 spsk. olivenolie

Desuden:
400 g svampe f.eks. kejserhat og markchampignon
50 g smør
salt, peber

Portvinssauce:
2 skalotteløg eller 1 alm. løg
30 g smør
siet stegesky ca. 1 dl
5 dl okse- eller kalvefond (køb det hos slagteren eller brug en god bouillon)
5 dl portvin
3 spsk. balsamicoeddike
2 dl piskefløde
1 spsk. hvedemel
evt. lidt æblegelé
salt, peber

Sådan laver du oksesteg med svampe og portvinssauce

  1. Bland rosmarin, hvidløg, salt, peber og olie. Aftør stegen i køkkenrulle. Snit fedtlaget. Gnid kødet med krydderblandingen.
  2. Læg stegen på en rist over en bradepande. Brun stegen ved 225 gr. i 15 min. Skru ned til 160 gr., og steg yderligere ca. 45 min. Hvis du vil have det bedste resultat, så brug et digitalt stegetermometer, og stik det ind i kødets centrum.
  3. Når det viser 60 gr., er kødet rosa. Pak evt. stegen ind i alufolie, og lad den hvile lidt, inden du skærer den ud.
  4. Skær kødet i tynde skiver på tværs af kødfibrene. Hvis du har valgt tyndstegsfilet, skal du bare skære den i tynde skiver.
  5. Rens svampene, og skær dem evt. i mindre stykker. Steg dem møre i smør på en pande. Krydr med salt og peber. Fordel svampene over stegen ved servering.
  6. Portvinssauce:
  7. Hak løgene. Svits løgene i smørret et par min. Tilsæt sky, fond, portvin og balsamico. Kog saucen ind, til ca. halvdelen af væsken er tilbage.
  8. Ryst piskefløde og hvedemel sammen i en melryster, og rør det i saucen. Småkog saucen 4-5 min. under omrøring. Smag evt. til med æblegelé samt salt og peber.

Tilbehør:
Ovnbagte små kartofler eller godt brød og en grøn salat, gerne blandede spæde salater, kogte afkølede grønne bønner og æblebåde samt ristede skiver af hasselnødder. Dryp med sammenpisket oliven eller nøddeolie og æblecidereddike, salt og peber.