Giv et blad i julegave. Eller forkæl dig selv med en skøn julegave. Priser fra 149 kr.

Franskbrøds opskrift: Verdens bedste brød
Foto: Line Thit Klein Franskbrød: Verdens bedste brød

Franskbrøds opskrift: Verdens bedste brød

Franskbrød: Verdens bedste brød

Dejen til dette brød skal ikke æltes, da den lange hævetid får dejen til at udvikle de seje glutentråde som giver et luftigt og sejt brød.

clock 15 timer, 30 minutter
printer Print
plate 1 stort brød

Verdens bedste brød

Du kan sagtens erstatte en tredjedel af den hvide, fine mel med en grovere meltype.

Arbejdstid: 5 – 10 min.
Hævetid: ca. 14 timer
Bagetid: ca. 1 time

1 lille klump gær på størrelse med en ært.
7,5 dl vand
2 spsk salt
200 g durummel
800 g hvedemel

Sådan laver du franskbrød

Rør gær og salt ud i vandet og tilsæt derefter durummel og hvedemel. Rør dejen løseligt sammen, og lad den hæve overdækket i skålen i mindst 12 timer ved stuetemperatur. Form dejen til en "løs" kugle på et meldrysset bord, og lad den hæve yderligere 1 ½ - 2 timer i en meldrysset skål. Tænd ovnene på 250 grader og anbring din støbejernsgryde med låget i ovnen.

Den skal stå i 30 minutter for at blive helt igennem glohed. Lemp nu dejen ned i den varme gryde/stegeso. Drys evt. med lidt mel i bunden for at være helt sikker på brødet ikke sidder fast, sæt låget på med det samme og bag brødet i 45 minutter. Tag derefter låget af og bag brødet yderligere i 15 min eller indtil det er smukt mørkt-gyldent i skorpen. Tag brødet ud af ovnen og vip det ud af gryden og lad det køle af på en rist.

Tip


Verdens bedste brød - Denne titel fik amerikaneren Jim Laheys brød med på vejen, da han opfandt en helt ny måde at bage sit eget brød på. Tricket er, at brødet bages direkte i forvarmet emaljegryde eller stegeso med låg, som kan tåle at komme i ovnen. Når dejen kommer i den meget varme beholder, skabes optimal damp som får brødet til at hæve optimalt og gør skorpen sprød og krummen fugtig og det færdige brød får karakter af de brød som bages i professionelle dampovne. Dejen til dette brød skal ikke æltes, da den lange hævetid får dejen til at udvikle de seje glutentråde som giver et luftigt og sejt brød. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Franskbrød, Brød, Dansk mad og Bageopskrifter