Spisefrikvarter

Spisefrikvarter

Den daglige madpakke må gerne være lidt nem! Så her får du opskriften på saftige rugkerneboller, der giver gode og sunde sandwicher, samt en variant af den klassiske chokoladekage, som er nem og god at bage til mange.

Rugkerneboller

Savner børnene et godt alternativ til det traditionelle rugbrød, er bollerne her lige sagen. Vær opmærksom på, at du skal begynde på dejen, dagen før du vil bage.

Tid: ca. 30 minutter plus hæve- og bagetid.

(15 stk.)

1. DAG:

Surdej:

1 dl kærnemælk

5 g gær

100 g rugmel

500 g rugkerner

20 g salt

5 dl vand

2. DAG:

2 dl vand

20 g sirup

150 g rugmel

200 g hvedemel

græskarkerner eller solsikkefrø til pynt

DAG 1:

1.

Kom kærnemælk i en skål, og opløs gæren heri. Rør rugmel i væsken, og lad surdejen stå tildækket på køkkenbordet til næste dag.

2.

Kom rugkernerne og salt i en skål, og hæld vandet over. Lad rugkernerne stå tildækket til næste dag.

DAG 2:

1.

Kom surdejen i en skål, og tilsæt rugkernerne, vand, sirup og rugmel. Rør godt i dejen, og tilsæt hvedemel. Rør dejen til en ensartet rugbrødsdej. Form dejen til boller ved hjælp af to skeer, og fordel dem på to bageplader beklædt med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i to timer.

2.

Klassens chokoladekage


Denne kage minder om en god gammeldags sød og luftig chokoladekage. Her har vi brugt chokoladecreme og kokos til toppen, men du kan selvfølgelig også pynte kagen med glasur.

Tid: ca. 15 minutter plus bagetid.

(25 stk.)
3 æg str. L
375 g sukker
350 g hvedemel
3 tsk. vaniljesukker
75 g god kakaopulver
3 stk. bagepulver
225 g smør
3 dl mælk

Topping:
1 dl piskefløde
150 g god mørk chokolade
kokosmel eller chokoladekrymmel

1.

Pisk æg og sukker hvidt og skummende.

2.

Bland hvedemel med vaniljesukker, kakaopulver og bagepulver.

3.

Smelt smørret.

4.

Sigt melblandingen i æggesnapsen skiftevis med mælk og smør. Rør dejen, til den er ensartet.

5.

Fordel dejen i en form på 25 x 30 cm foret med bagepapir. Bag kagen i forvarmet ovn ved 175 grader i ca. 25 minutter. Afkøl kagen.

6.

Varm fløden i en gryde. Tag gryden af varmen, og tilsæt chokoladen. Rør til en ensartet creme. Top kagen med chokoladecreme, og drys med enten kokos eller chokoladekrymmel.

TIP

ER KAGEN TIL BØRN, KAN DEN PYNTES MED CHOKOLADE-KRYMMEL I STEDET FOR KOKOS.