7 skønne opskrifter med et strejf af Italien

7 skønne opskrifter med et strejf af Italien


Mandag: Linsesalat med feta

Til fire personer.

200 g beluga- eller puy-linser

1 agurk

2 rødløg

250 g cherrytomater

2 spsk olivenolie

1 spsk hvidvinseddike

salt, peber

1/2 dl hakket persille

1/2 dl hakkede mynteblade

200 g feta

40 g ristede nødder f.eks. græskarkerner og pinjekerner.

4 pitabrød.

Kog linserne i letsaltet vand i ca. 20 min. og skyl godt i koldt vand.

Flæk agurken, fjern kernerne med en ske og skær den i skiver. Skær rødløgene i smalle både og halvér tomaterne.

Vend linser og grøntsager i en marinade af olivenolie, hvidvinseddike, salt, peber og hakkede krydderurter.

Bræk fetaen i mindre stykker og kom den i salaten. Drys med nødder og servér med pitabrød


Tirsdag: Pizza med et tvist

Til fire personer.

15 g gær

1½ dl lunkent vand

1 knsp sukker

1 tsk salt

1 spsk olivenolie

225-250 g hvedemel

evt. lidt friske blade af oregano, rosmarin eller salvie.

Sauterede grøntsager:

1 aubergine i tern

1 hakket løg

2 hakkede fed hvidløg

2-3 udkernede, groftsnittede snackpebre

1 spsk olivenolie

1 ds. cherrytomater

salt, peber

yderligere krydderurter.

Topping:

100 g feta 5% i tern.

Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt derefter sukker, salt, olie og hovedparten af melet. Ælt dejen blød og smidig og lad den hæve lunt, tildækket en god halv times tid.

Imens sauteres grøntsagerne i olie, tomaterne hældes ved, og det hele snurrer under omrøring, til grøntsagerne er møre og med konsistens som tyk sauté. Smag til med krydderier og krydderurter.


Onsdag: Humus-sandwich

Til fire personer.

1 dåse kikærter

1 fed hvidløg

1/4 dl olivenolie

1 spsk citronsaft

1 tsk hel spidskommen

200 g græsk yoghurt 2%

salt, peber

600 g groft brød

800 g grillede grøntsager, f.eks. fra Frigodan

salat.

Findel kikærter og put hvidløg, olivenolie, citronsaft, spidskommen og yoghurt i en blender og smag til med salt og peber.

Flæk brødet, del det i fire og smør med humus.

Læg brødene sammen omkring salat og grønsager.


Torsdag: Salat med krebsehaler og ingefærdressing

Til fire personer.

300 g krebsehaler.

Marinade:

2 spsk soja

1 spsk risvin (alternativt 1/2 tsk sukker)

1 finthakket rød chili.

Grønt:

1 avocado i tern

1 agurk i tern

300 g feltsalat

1 hoved friseesalat.

Dressing:

1 spsk friskrevet ingefær

3 vindruekerneolie

1 tsk honning

saft fra ½ lime.

Rør marinaden sammen og vend krebsehalerne i, sautér dem ganske let på en pande med marinaden i nogle minutter. Tag dem af varmen og lad dem køle ned.

Pisk dressingen sammen.

Lige inden servering vendes salat, grøntsager, krebsehaler og dressing sammen.


Fredag: Spyd med rispilaf

Til fire personer.

2 kyllingebryster i tern

200 g skinkeschnitzel skåret i tern

1 lille løg skåret i både

8 træspyd.

Marinade:

2 spsk olie

1 spsk karry

1 tsk honning

1 spsk soja.

Rispilau:

300g ris

1 spsk vindruekerneolie

1 finthakket løg

½ finthakket grøn chili

100 g grønne bønner skåret i små skiver

salt og friskkværnet peber

3 spsk finthakket koriander.

Når du først har marineret kødet, går det stærkt.

Sæt kødet og løgene på otte spyd. Rør marinaden sammen, vend spyddene rundt i den og lad dem trække 1 time.

Grill spyddene på hver side på en pande, og steg dem færdig i ovnen ved 180 grader i 10 minutter.

Hæld risene i en gryde med 5 dl vand. Imens sauteres løg, grøn chili og bønner i nogle minutter, tilsæt de kogte ris, smag til med peber og salt. Drys med koriander og servér spydene til.


Lørdag: Pasta med grov oliventapenade

Til fire personer.

400 g fuldkornspasta, f.eks. skruer

70 g lufttørret skinke

1 fed hvidløg

200 g grønne og sorte oliven uden sten

revet citronskal fra 1 citron

1 spsk citronsaft

2 spsk olivenolie

salt, peber

100 g feta

1 stor håndfuld rucola

250 g groft brød.

Kog pastaen al dente i letsaltet vand som anvist.

Bag parmaskinken sprød under grillen i ovnen – hold øje med det, for det går hurtigt.

Hak hvidløg og oliven og bland med citronskal og -saft.

Varm olien op på panden, tilsæt olivenblandingen og varm det igennem. Bland straks med pasta og feta brækket i mindre stykker. Drys med rucola samt sprød parmaskinke og servér med brød.


Søndag: Focacciabrød med kartofler

Til fire personer.

25 g gær

2½ dl lunkent vand

1 spsk salt

ca. 400 g hvedemel

400 g nye kartofler

1 pose frisk mozzarella

2 spsk olivenolie

frisk rosmarin

groft salt

70 g lufttørret skinke i skiver

rucola.

Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olivenolie samt hvedemel lidt af gangen. Rør dejen godt igennem, den skal være lidt klistret og sæt den til hævning 1 time et varmt sted.

Rør dejen igennem og kom den ud på en bageplade med bagepapir. Tryk den flad og form den til en stor flad pizza.

Lad den hvile 30 min.

Skær kartofler og mozzarella i tynde skiver og fordel dem i et jævnt lag oven på dejen.

Dryp med olivenolie og drys med rosmarin samt salt.

Bag brødet ved 230 grader i ca. 14 min.

Skær brødet i skiver og servér med lufttørret skinke og rucola på toppen.

Indkøbsliste

Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 italiensk inspireret opskrifter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.

GRØNSAGER

1 agurk

2 rødløg

250 g cherrytomater

1 aubergine

3 løg

1 hvidløg

2-3 udkernede, snackpebre

1 avocado

1 agurk

1 feltsalat

2 salat hoveder/ friseesalat

1 salathoved

Rucola

1 citron

1 lime

1 grøn og rød chili

100 g grønne bønner

400 g nye kartofler

Frisk rosmarin

Frisk ingefær

Persille

mynteblade

MEJER

15 g gær

200 g feta

100 g feta 5% i tern.

200 g græsk yoghurt 2%

100 g feta

25 g gær

1 pose frisk mozzarella

KØD/FISK/FJERKRÆ

2 kyllingebryster i tern

200 g skinkeschnitzel skåret i tern

DIVERSE

200 g beluga- eller puy-linser

1 spsk hvidvinseddike

40 g ristede nødder f.eks. græskarkerner og pinjekerner.

4 pitabrød.

225-250 g hvedemel

1 ds. cherrytomater

1 dåse kikærter

1 tsk hel spidskommen

800 g grillede grøntsager, f.eks. fra Frigodan

2 spsk soja

1 spsk risvin (alternativt 1/2 tsk sukker)

1 tsk honning

8 træspyd.

Karry

Honning

Soja.

300 gr ris

3 spsk koriander.

400 g fuldkornspasta, f.eks. skruer

140 g lufttørret skinke

200 g grønne og sorte oliven uden sten

2 Grove brød

Vindruekerneolie

Olivenolie

Fakta

Alle opskrifterne..

.. er beregnet til 4 personer, med mindre andet er angivet. Du får indkøbslisten på sidste side.

God fornøjelse og bon appetit!