7 skønne opskrifter med et strejf af Italien
Mandag: Linsesalat med feta
Til fire personer.
200 g beluga- eller puy-linser
1 agurk
2 rødløg
250 g cherrytomater
2 spsk olivenolie
1 spsk hvidvinseddike
salt, peber
1/2 dl hakket persille
1/2 dl hakkede mynteblade
200 g feta
40 g ristede nødder f.eks. græskarkerner og pinjekerner.
4 pitabrød.
Kog linserne i letsaltet vand i ca. 20 min. og skyl godt i koldt vand.
Flæk agurken, fjern kernerne med en ske og skær den i skiver. Skær rødløgene i smalle både og halvér tomaterne.
Vend linser og grøntsager i en marinade af olivenolie, hvidvinseddike, salt, peber og hakkede krydderurter.
Bræk fetaen i mindre stykker og kom den i salaten. Drys med nødder og servér med pitabrød
Tirsdag: Pizza med et tvist
Til fire personer.
15 g gær
1½ dl lunkent vand
1 knsp sukker
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
225-250 g hvedemel
evt. lidt friske blade af oregano, rosmarin eller salvie.
Sauterede grøntsager:
1 aubergine i tern
1 hakket løg
2 hakkede fed hvidløg
2-3 udkernede, groftsnittede snackpebre
1 spsk olivenolie
1 ds. cherrytomater
salt, peber
yderligere krydderurter.
Topping:
100 g feta 5% i tern.
Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt derefter sukker, salt, olie og hovedparten af melet. Ælt dejen blød og smidig og lad den hæve lunt, tildækket en god halv times tid.
Imens sauteres grøntsagerne i olie, tomaterne hældes ved, og det hele snurrer under omrøring, til grøntsagerne er møre og med konsistens som tyk sauté. Smag til med krydderier og krydderurter.
Onsdag: Humus-sandwich
Til fire personer.
1 dåse kikærter
1 fed hvidløg
1/4 dl olivenolie
1 spsk citronsaft
1 tsk hel spidskommen
200 g græsk yoghurt 2%
salt, peber
600 g groft brød
800 g grillede grøntsager, f.eks. fra Frigodan
salat.
Findel kikærter og put hvidløg, olivenolie, citronsaft, spidskommen og yoghurt i en blender og smag til med salt og peber.
Flæk brødet, del det i fire og smør med humus.
Læg brødene sammen omkring salat og grønsager.
Torsdag: Salat med krebsehaler og ingefærdressing
Til fire personer.
300 g krebsehaler.
Marinade:
2 spsk soja
1 spsk risvin (alternativt 1/2 tsk sukker)
1 finthakket rød chili.
Grønt:
1 avocado i tern
1 agurk i tern
300 g feltsalat
1 hoved friseesalat.
Dressing:
1 spsk friskrevet ingefær
3 vindruekerneolie
1 tsk honning
saft fra ½ lime.
Rør marinaden sammen og vend krebsehalerne i, sautér dem ganske let på en pande med marinaden i nogle minutter. Tag dem af varmen og lad dem køle ned.
Pisk dressingen sammen.
Lige inden servering vendes salat, grøntsager, krebsehaler og dressing sammen.
Fredag: Spyd med rispilaf
Til fire personer.
2 kyllingebryster i tern
200 g skinkeschnitzel skåret i tern
1 lille løg skåret i både
8 træspyd.
Marinade:
2 spsk olie
1 spsk karry
1 tsk honning
1 spsk soja.
Rispilau:
300g ris
1 spsk vindruekerneolie
1 finthakket løg
½ finthakket grøn chili
100 g grønne bønner skåret i små skiver
salt og friskkværnet peber
3 spsk finthakket koriander.
Når du først har marineret kødet, går det stærkt.
Sæt kødet og løgene på otte spyd. Rør marinaden sammen, vend spyddene rundt i den og lad dem trække 1 time.
Grill spyddene på hver side på en pande, og steg dem færdig i ovnen ved 180 grader i 10 minutter.
Hæld risene i en gryde med 5 dl vand. Imens sauteres løg, grøn chili og bønner i nogle minutter, tilsæt de kogte ris, smag til med peber og salt. Drys med koriander og servér spydene til.
Lørdag: Pasta med grov oliventapenade
Til fire personer.
400 g fuldkornspasta, f.eks. skruer
70 g lufttørret skinke
1 fed hvidløg
200 g grønne og sorte oliven uden sten
revet citronskal fra 1 citron
1 spsk citronsaft
2 spsk olivenolie
salt, peber
100 g feta
1 stor håndfuld rucola
250 g groft brød.
Kog pastaen al dente i letsaltet vand som anvist.
Bag parmaskinken sprød under grillen i ovnen – hold øje med det, for det går hurtigt.
Hak hvidløg og oliven og bland med citronskal og -saft.
Varm olien op på panden, tilsæt olivenblandingen og varm det igennem. Bland straks med pasta og feta brækket i mindre stykker. Drys med rucola samt sprød parmaskinke og servér med brød.
Søndag: Focacciabrød med kartofler
Til fire personer.
25 g gær
2½ dl lunkent vand
1 spsk salt
ca. 400 g hvedemel
400 g nye kartofler
1 pose frisk mozzarella
2 spsk olivenolie
frisk rosmarin
groft salt
70 g lufttørret skinke i skiver
rucola.
Rør gæren ud i lunkent vand. Tilsæt salt, olivenolie samt hvedemel lidt af gangen. Rør dejen godt igennem, den skal være lidt klistret og sæt den til hævning 1 time et varmt sted.
Rør dejen igennem og kom den ud på en bageplade med bagepapir. Tryk den flad og form den til en stor flad pizza.
Lad den hvile 30 min.
Skær kartofler og mozzarella i tynde skiver og fordel dem i et jævnt lag oven på dejen.
Dryp med olivenolie og drys med rosmarin samt salt.
Bag brødet ved 230 grader i ca. 14 min.
Skær brødet i skiver og servér med lufttørret skinke og rucola på toppen.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 italiensk inspireret opskrifter. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER
1 agurk
2 rødløg
250 g cherrytomater
1 aubergine
3 løg
1 hvidløg
2-3 udkernede, snackpebre
1 avocado
1 agurk
1 feltsalat
2 salat hoveder/ friseesalat
1 salathoved
Rucola
1 citron
1 lime
1 grøn og rød chili
100 g grønne bønner
400 g nye kartofler
Frisk rosmarin
Frisk ingefær
Persille
mynteblade
MEJER
15 g gær
200 g feta
100 g feta 5% i tern.
200 g græsk yoghurt 2%
100 g feta
25 g gær
1 pose frisk mozzarella
KØD/FISK/FJERKRÆ
2 kyllingebryster i tern
200 g skinkeschnitzel skåret i tern
DIVERSE
200 g beluga- eller puy-linser
1 spsk hvidvinseddike
40 g ristede nødder f.eks. græskarkerner og pinjekerner.
4 pitabrød.
225-250 g hvedemel
1 ds. cherrytomater
1 dåse kikærter
1 tsk hel spidskommen
800 g grillede grøntsager, f.eks. fra Frigodan
2 spsk soja
1 spsk risvin (alternativt 1/2 tsk sukker)
1 tsk honning
8 træspyd.
Karry
Honning
Soja.
300 gr ris
3 spsk koriander.
400 g fuldkornspasta, f.eks. skruer
140 g lufttørret skinke
200 g grønne og sorte oliven uden sten
2 Grove brød
Vindruekerneolie
Olivenolie