7 skønne opskrifter med chili
Lørdag: Spicy oksekødsboller på spyd med hot peanutdip og sprød salat
400 g hakket oksekød
salt
1 fed finthakket hvidløg
1 fintrevet gulerod
½ fintrevet løg
1 æg
1 tsk finthakket chili eller harissa
1 tsk revet ingefær
1 spsk finthakket mynte
olie til stegning af oksekødsbollerne
2 dl kokosmælk
1 tsk revet ingefær
½ stængel fintsnittet citrongræs
1½ tsk finthakket chili
3 spsk crunchy peanut butter
saften af 1 lime
1 spsk fishsauce
1 agurk
½ bakke bønnespirer
½ bundt koriander
4-5 kviste mynte
lidt salat, iceberg eller hjertesalat
Rør hakket oksekød sammen med salt, hvidløg, gulerod, løg, æg, chili, ingefær og hakket mynte. Sæt farsen i køleskabet, indtil den skal steges.
Kom kokosmælk i en gryde og giv det et hurtigt opkog sammen med ingefær, citrongræs og chili.
Tag gryden af varmen og pisk peanutbutter i kokosmælken. Krydr din peanutdip med limesaft og fishsauce.
Skær agurken i stave og skyl bønnespirer under koldt vand og afdryp dem i en sigte. Skyl og pluk koriander, mynte og salat.
Form oksekødet til små kugler 12-14 stk. og steg dem på en pande med lidt olie i 2 min. ved høj varme, indtil de bliver let gyldne, skru ned for varmen og steg fortsat 6-7 min., til de er gennemstegte og saftige.
Kom oksekødsboller på f.eks. et træspyd og drys med lidt friske mynteblade, og anret et fad med sprødt grønt og en skål med peanutdip. Servér med kogte jasminris eller bulgur.
Søndag: Chili con Carne
2 hakkede løg
1 tsk majsolie
2 hakkede gulerødder
400 g hakket oksekød
1-2 små hele chili
1 tsk mild chilipulver
1 tsk spidskommen
1 tsk stødt oregano
1 stang kanel
2 dåser flåede, hakkede tomater
lidt hønse- eller grøntbouillon
1 dåse velafdryppede, røde bønner (kidneybeans)
10 g groftreven, mørk chokolade (70% kakaoindhold)
salt, friskkværnet peber.
2 udkernede, grofthakkede peberfrugter.
Avocadodip med granatæble:
Kødet af 2 velmodne avocadoer f.eks af sorten Has
1 udkernet, finthakket chili
limesaft
kerner af ½ granatæble.
Tilbehør:
100 g taco-chips.
Sautér løgene bløde i olie, tilsæt gulerødderne og rist dem med et par minutter. Bland kødet i gryden og svits det gyldent. Rør i det med en gaffel, så det får en grynet konsistens. Prik chilierne og kom dem og de øvrige krydderier i gryden. Svits det hele kort, tilsæt tomater og evt. lidt bouillon og lad det hele snurre 20-30 minutter. Rør jævnligt.
Bland bønnerne ved, varm dem igennem og smag retten til med chokolade, salt og peber. Vend peberfrugterne i til allersidst, så de bevarer deres knasende konsistens.
Mens retten snurrer laves avocado-dippen: Mos avocadokødet groft med en gaffel, rør og smag det til med chili, limesaft samt salt, peber og granatæblekerner.
Servér retten med avocadodip og taco-chips.
Mandag: Hoisin wok
3 dl ris
3-4 peberfrugter, gerne forskellige
2 løg
1-2 chili uden kerner
600 g oksekød i wokstrimler
1/4 dl olie
1 dl hoisinsauce
salt, chili
150 g baby spinat.
Kog risene som anvist.
Skær peberfrugterne i smalle strimler. Skær løgene i tynde skiver og snit chilien fint.
Lynsteg kødet i halvdelen af olien 2-3 minutter, tilsæt hoisinsauce, kog op og læg det til side.
Lynsteg peberfrugt, løg og chili i resten af olien 5-6 minutter, så grøntsagerne stadig har bid.
Bland kødet i grøntsagerne, steg et kort øjeblik og smag til med salt og chili. Bland til sidst spinat i og servér med ris.
Tirsdag: Stegte ris med chili og rejer
Tilberedningstid: ca. 30 minutter.
300 g basmatiris
2 spsk olie
1 udkernet, fintsnittet rød chili
2 fed finthakket hvidløg
2 stilke fintsnittet bladselleri
200 g kogte kæmperejer (evt. frosne, som er optøede)
150 g ærter(frosne, som er optøede)
2 sammenpiskede æg
salt, friskkværnet peber.
Purløg.
1 pakke nan.
Kog risene efter anvisningen på pakningen.
Varm olien i en stor sauterepande eller wok og rist chili, hvidløg og bladselleri kort heri under omrøring. Tip rejer og ris i panden sammen med ærterne og vend de sammenpiskede æg – krydret med salt og peber – i retten. Rør omhyggeligt, til æggene er let stivnede – som i en omelet. Smag til med yderligere krydderier samt rundhåndet med fintskåret purløg, og servér med lune nan.
Onsdag: Kold tun med radiser, frisk chili og brøndkarse
200 g frisk tun
Saft af 1 appelsin
Saft af ½ lime
Salt
2 dl sesamfrø
Hvid peber
Lille bundt radiser, finthakkede
1 frisk chili, finthakket
3 spsk brøndkarse
½ spsk sesamolie
Vend tunen i citronsaft, limesaft, salt og hvid peber. Rul den derefter i sesamfrø og steg den for meget høj varme, så alle kanter bliver sprøde, men fisken stadig er rå indeni – cirka 5-7 minutter i alt.
Køl tunen lidt af og læg den derefter i en plasticpose med resten af citron- og limesaften. Luk posen og læg den på køl, til fisken er helt kold. Skær derefter tunen i tynde skiver og anret på et fad med radiser, chili og brøndkarse. Dryp med sesamolie, lidt citronsaft og giv et par kværn peber.
Torsdag: Sticky chickenwings med chili
24 kyllingevinger
Marinade:
1 finthakket rød chili uden kerner
2 fed finthakket hvidløg
2 spsk brun farin
2 spsk olie
Til servering:
3 lime i både
flage salt, f.eks. Maldon sea salt.
Bland ingredienserne til marinaden sammen, rør indtil sukkeret er opløst. Læg kyllingevingerne i et ildfast fad, hæld marinaden over, og stil det i kø-leskab helst natten over eller i hvert fald i mindst 2 timer.
Sæt fadet i ovnen ved 180 grader i 25 minutter. Læg derefter kyllingevin-gerne på et fad med limebåde og små bunker af salt.
Indkøbsliste
Det her skal du købe, for at kunne lave de 7 skønne opskrifter med chili. Vi går ud fra, du har et basislager i dit køkken bestående af salt, peber, diverse krydderier, olie, eddike, soja, rasp, sukker og honning.
GRØNSAGER
6 Peberfrugter
1 Agurk
150 g Baby spinat
5 Løg
2 Skalotteløg
10 Chili
1 Hvidløg
1 bdt. bladselleri
150 g ærter(frosne, som er optøede)
Purløg
1 Appelsin
1 Bdt. radiser
4-6 små Bok Choy kål-hoveder
1 bk. bønnespirer
6 Lime
5 Gulerødder
1 frisk ingefær
Mynte
Citrongræs
Brøndkarse
Koriander
Iceberg eller hjertesalat
2 velmodne avocadoer f.eks af sorten Has
1 Granatæble
MEJERI
3 Æg
KØD/FISK/FJERKRÆ
600 g oksekød i wokstrimler
200 g kæmperejer (evt. frosne, som er optøede)
200 g frisk tun
24 kyllingevinger
800 g hakket oksekød
DIVERSE
Hoisinsauce
300 g basmatiris
1 pakke nan
Sesamfrø
Hvid peber
Sesamolie
Brun farin
flage salt, f.eks. Maldon sea salt
Soja
Østerssauce
Jasmin ris
1 ds. Kokosmælk
Crunchy peanut butter
Fishsauce
Majsolie
Mild chilipulver
Spidskommen
Stødt oregano
1 stang kanel
2 dåser flåede, hakkede tomater
Hønse- eller grøntbouillon
1 dåse røde bønner
Mørk chokolade (70% kakaoindhold)
Taco-chips.