Pletfjerning: Sådan fjerner du vanskelige pletter på dit tøj
SPONSORERET indhold

Pletfjerning: Sådan fjerner du vanskelige pletter på dit tøj

Hvordan får man pletter af sit tøj? Vi har fundet svaret til dig – uanset om det handler om græs-, solcreme-, kaffe- eller rødvinspletter.

Af: Redaktionen Foto: Tom Kelley Archive/Getty Images
25. okt. 2019 | Mode | Eurowoman

I denne artikel kan du finde gode råd til at fjerne pletter fra:

Du kender det helt sikkert: Du sidder med en dejlig is med syltetøj, fløde og chokolade og en kaffe i den anden hånd på det lune græs i solen og slapper af. Alting ånder fred og idyl, tror du, lige indtil det uundgåelige sker. Du får lavet en forkert bevægelse og forsøger at undvige, men der er intet at gøre, for den store trælse plet har allerede ramt dig et sted, man ikke kan undgå at se, lige mit på din yndlingsbluse, naturligvis.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til tøjvasken

Og hvad gør du så? Du ved godt, at der skal handles hurtigt, men hvordan får du løst denne udfordring bedst? Der findes et væld af metoder til at opløse alle slags pletter, og dem giver vi dig her. Det vigtigste med pletter er oftest at holde dem fugtige, for så er det nemmere at få dem opløst.

Generelt handler det om at sætte pletterne i blød i koncentreret opvaskemiddel og fordele opvaskemidlet med en blød svamp og lade tøjet ligge i blød i 5-6 timer. Gentag gerne denne iblødsætning og forbehandling indtil pletterne er reduceret kraftigt, og skyl så sæben af i rindende koldt vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Er du på gaden, og har du ikke lige opvaskemiddel indenfor rækkevidde, kan du sagtens blødgøre pletten med flydende håndsæbe fra en sæbebeholder på et offentligt toilet. Sæben indeholder nemlig ofte mange af de samme kemiske aktive stoffer som opvaskemiddel, der samlet set optimerer rengøringseffekten.

Så kan du nå at færdiggøre dine ærinder, inden du når hjem og eventuelt kan afslutte behandlingen med en iblødsætning. Bemærk dog at iblødsætning selvfølgelig ikke må ske med vand, der er varmere end anbefalet på vaskeanvisningen, og husk at varmt vandhanevand godt kan have en temperatur tæt på 50 grader.

Sådan fjerner du vanskelige pletter på dit tøj

Ingen pletter er ikke ens, og nogle skal endda behandles helt specifikt. Det udpensler vi her, hvor vi går i dybden med de mest stride af slagsen, og giver dig husmorrådene, vi ville ønske, vi havde kendt noget før. Tænk, hvor mange pletter vi kunne have sluppet af med igen.

Sådan fjerner du græspletter fra dit tøj

Bland 1 dl husholdningssprit, 1 dl salmiakspiritus og 3 dl lunkent vand. Dyp en klud i blandingen og dup forsigtigt på pletten. Husk handsker, da de stærke sager kan skade din hud. Herefter vasker du tøjet i vaskemaskinen som normalt.

Sådan fjerner du pletter af solcreme fra dit tøj

Gnid pletten med flydende vaskemiddel, og lad tøjet ligge i en lukket pose natten over. Næste dag vasker du det i vaskemaskinen, som du plejer. Det er vigtigt ikke at anvende vaskemiddel med optisk hvidt eller blegemiddel.

Sådan fjerner du svedpletter fra dit tøj

Sved giver ofte T-shirts, skjorter, trøjer og kjoler gule skjolder under armene. Du kan få dem væk igen ved at lægge tøjet i blød i 7 dele vand tilsat 3 dele ufarvet eddike. Lad gerne tøjet ligge i blød natten over, før du skyller det godt igennem i koldt vand og vasker det i vaskemaskinen ved den højeste temperatur, som tøjet kan holde til.

Hvis du oplever gule eller brune misfarvninger af sved og snavs i nakken af dine skjorter, så er der også en løsning. Det kræver bare, at du gennemvæder nakken på din skjorte med lunkent vand og gnider en tynd stribe opvaskemiddel ind i nakken på skjorten, fordeler sæben grundigt og hænger skjorten til tørre ude i brusekabinen natten over. Dagen efter skyller du op i koldt vand, evaluerer om misfarvningerne på nuværende tidspunkt allerede er elimineret markant, og hvis ikke så gentag iblødsætning. Når de gule misfarvninger er minimeret markant efter forbehandling med opvaskemiddel, vaskes tøjet efter anbefalingen på vaskeanvisningen.

Sådan fjerner du rødvinspletter fra dit tøj

Det er nemmest at fjerne pletten, inden den tørrer ud. Kom salt på pletten inden for to minutter. Drys et tykt lag hen over hele pletten, og saltet vil opsuge rødvinen. Lad det virke i en time, og børst så saltet af igen. Er pletten tørret ud, kan du bruge en lys form for alkohol, f.eks. vodka eller gin. Hæld alkoholen ud over pletten, og dup pletten med en ren klud – herefter hælder du lidt mere alkohol på, og pletten vil langsomt forsvinde. Vask stoffet, som du plejer.

Rødvin på gulvtæppet, møbler eller trægulv fjerner du ved hjælp af citronsaft og salt. Opløs pletten med citronsaft og drys salt på. Saltlaget vil suge rødvinen til sig og kan efterfølgende støvsuges op. Er pletten lige kommet på, kan du prøve at fjerne den med danskvand. Hæld rigeligt med danskvand på pletten på både forsiden og vrangen og sug det overskydende vand op med køkkenrulle. Er der farve tilbage, kan du dryppe lidt glycerin på pletten og lade det virke i 7-8 timer, men pletten må ikke tørre ud og skal derfor i en lukket pose. Herefter vasker du som normalt.

Sådan fjerner du stearinlys fra dit tøj

Stearinlys kan du prøve at stryge væk. Læg dugen eller tøjet på et strygebræt med pletten opad med et stykke køkkenrulle eller et kaffefilter både over og under stoffet. Stryg efterfølgende i ca. 5 sekunder på pletten, indtil den er opsuget af køkkenrulle eller kaffefilter. Du skal huske at flytte køkkenrulle/kaffefilter, så du hele tiden suger et tørt sted. Gentag processen, indtil pletten er væk. Efter strygning skal du vaske dugen eller tøjet efter vaskeanvisningen.

Sådan fjerner du oliepletter fra dit tøj

Kom lidt rensebenzin eller motorrens på pletten. Dup med køkkenrulle på begge sider, og gentag behandlingen 2-3 gange – eller til pletten er væk. Gnid til sidst et par dråber opvaskemiddel på pletten, og vask som normalt.

Sådan fjerner du kaffepletter fra dit tøj

Kaffe smager godt, men nogle gange rammer man ved siden af munden. Skulle du ligesom os være så uheldig ofte at spilde, så er pletter med kaffe heldigvis ikke så svære at reducere eller fjerne. Kaffepletter kan dog godt drille og være svære at fjerne, hvis kaffepletterne er tørret godt ind.

Det gamle husråd med, at lun mælk opløser kaffepletter, virker yderst effektivt. Varm lidt mælk op i en gryde, temperér derefter mælkens temperatur med kold mælk fra køleskabet, så den får den temperatur, dit tøj maksimalt må vaskes ved, hvilket ofte er 30 eller 40 grader. Tjek temperaturen på mælken med et termometer. Hæld den lune mælk på din kaffeplet på dit tøj og gnub den lune mælk godt ind i kaffepletten, indtil tøjet og pletten er godt gennemvædet. Lad det ligge i blød et par timer, og skyl derefter tøjet godt op i koldt vand. Hvis kaffepletten er reduceret betragteligt eller fjernet helt, så vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Hvis der stadig er spor af kaffepletten, så gentag behandlingen med den lune mælk og gnub tøjet endnu en gang med den lune mælk og lad det atter ligge i blød, indtil pletterne er reduceret betragteligt, eller til kaffepletterne er fjernet helt.

Kaffepletter på tøj kan også mindskes eller fjernes med glycerin og sæbe. Hvis du vil prøve med glycerin, så kom lidt glycerin på en klud eller en blød svamp og skrub på kaffepletterne. Lad det ligge i blød natten over. Alternativt kan du skylle pletten op i lunkent vand, og er der stadig pletter fra kaffen, sættes tøjet i blød i koncentreret opvaskemiddel. Lad tøjet ligge i blød i et par timer, skyl tøjet igennem med lunkent vand og vask tøjet efter anbefalingerne på vaskeanvisningerne.

Sådan fjerner du andefedt fra dit tøj

Andefedt forsvinder, hvis du vasker stoffet ved 60 grader. Holder tøjet eller dugen ikke til det, kan du gnide pletten med farveløst opvaskemiddel og putte stoffet i en plastikpose i ca. fire timer, før du vasker det, som du plejer.

Sådan fjerner du pletter af rødkål fra dit tøj

Rødkål resulterer ofte i store, lilla pletter på dugen eller dit fine tøj. Pletterne går af i vask ved 95 grader, men da de fleste tekstiler ikke tåler så høj en vasketemperatur, kan du i stedet gnide pletten forsigtigt med ufarvet opvaskemiddel. Lad det virke i 5-6 timer og vask derefter tøjet efter anvisningen. Pletten kan alternativt også bleges med oxalsyre.

Sådan fjerner du pletter af kirsebærsovs fra dit tøj

Læg tøjet eller dugen i blød i en opløsning af citronsyre og vand i forholdet 1:10. Lad det stå i blød i en halv times tid. Slut af med at vaske tøjet helt almindeligt og efter vaskeanvisningen.

Sådan fjerner du pletter af chokolade fra dit tøj

Chokolade og konfekt hører julen til, desværre ender det ofte på tøjet – især hos børnene. Kom glycerin på pletten og lad det virke i ca. ti minutter. Vask herefter tøjet efter anvisningen.

Sådan fjerner du læbestift fra dit tøj

Læbestift på tøjet er svært at undgå til julens mange fester. Smør pletten forsigtigt ind i farveløst opvaskemiddel – undgå at gnide for meget rundt – og lad tøjet hvile i en tæt plastikpose natten over. Dagen efter vasker du tøjet, som du plejer.

Sådan fjerner du jordbærpletter fra dit tøj

Skyl tøjet igennem med en håndbruser for fuld styrke – både på forsiden og på vrangen - med lunkent vand. Herefter dupper du pletten med en blanding af 9 dl lunkent vand og 1 dl citronsyre og vasker tøjet i vaskemaskinen.

Anbefalet til dig