Bekæmpelse af skæl, fedtet hår og hårtab
Foto: Getty Images Kate Moss.

Hvordan bekæmper man skæl, fedtet hår og hårtab?

Skæl, fedtet hår og hårtab: Her er førstehjælp til din hovedbund

Vi har snakket med hudspecialist fra Hårklinikken, Anneliese G. Brander, og samlet de bedste råd til dig med hår- og hovedbundsproblemer.

Redigeret af Julie Bruun Lund.

Vi har været der. Det pludseligt ankomne lag af hvide skæl på den sorte trøje, der kommer, hver gang du rører dig i håret. De fedtede hårstrå, der viser sig, selvom håret blev vasket i morges. Og værst af alt hårtabet, der skaber så meget frustration, at alle metoder må prøves af.

LÆS OGSÅ: Denne shampoo har fået 9.000 positive anmeldelser

Her får du ni produkter og gode råd, der kan fikse hvert af de ovenstående hårproblemer: Tre til den fedtede hovedbund, tre til skæl og kløen og tre til dig, der gerne vil undgå (yderligere) hårtab.

Sådan redder du skæl og kløen

Skæl er et symptom på en irriteret hovedbund og skyldes, at huden på grund af forøget svampevækst afstødes hurtigere end normalt, forklarer Anneliese G. Bander. Den milde type skæl ses ofte på mørkt tøj som tørre, hvide flager, hvorimod den svære type skæl er yderst kløende og sidder godt fast i hovedbunden.

– Skæl er en bred betegnelse for mange typer skæl, og omfatter alt fra svampe-skæl til skæl-eksem og svær psoriasis (røde, fortykkede områder på huden, der er dækket af glinsende skæl, red.). Disse typer skæl skyldes vidt forskellige faktorer. Nogle er medarvede, mens andre, særligt svampe-skæl som er den hyppigst forekommende, blandt andet kan skyldes en uren hovedbund og dårlig kost, siger Anneliese G. Brander og fortsætter:

– Problemet kan løses med en svampedræbende shampoo, som skal bruges i et kurforløb, samt en huskeregel om at føntørre håret, til det er tørt, da en fugtig hovedbund er rent guf for svampeinfektioner. Vær dog opmærksom på aldrig at føntørre håret helt tørt! Dette kan udtørre håret i ekstrem grad og tilmed udtørre hovedbunden så meget, at den selv begynder at kompensere og overproducerer talg, og dermed er grundlaget for svamp opstået igen.

– I stedet skal du semi-tørre håret med lunken luft og undgå ”indelukkende” stylingprodukter, særligt voks, men også daglig brug af kasket kan forstærke problemet, siger Anneliese G. Brander.

De mere alvorlige hovedbundsproblemer som psoriasis eller eksem kræver ofte medicinsk behandling. I alle tilfælde bør du få en hudlæge til at diagnosticere dit problem, så du kan få den rette behandling.

Og så er det vigtigt at få klarlagt, hvilken type skæl man døjer med, siger Anneliese G. Brander.

– Der kan nemlig være stor forskel. Den milde form for skæl er typisk forbigående, mens den svære kan være medarvet. Nogle former for skæl kan dukke frem ved stress og andre ydre eller indre påvirkninger, mens andre kan afhjælpes med få midler. Skæl kan ikke altid undgås, men det drejer sig ofte om at holde hovedbunden sund og ren.

Her er tre produkter, der kan hjælpe på skæl og kløen

  1. Squamo-Reducing Treatment Shampoo, Ducray, 128 kr.: Skælshampoo til skællende tykke flager i hårbunden og hårgrænsen, der giver langvarig lindring af skæl og beroliger. Når det ønskede resultat er opnået, kan den anvendes kun 1 gang om ugen for at forebygge.
  2. Nizroal Shampoo 2%, McNeil, 76 kr.: Denne shampoo skal du have recept for at købe. Den angriber infektioner med svampe, der oftest ses i form af eksem eller skæl i hovedbund, som skyldes en gærsvamp. Virker ved at ødelægge svampenes cellevægge, så de går til grunde.
  3. Kerium DS Anti-Dandruff Treatment Shampoo, La Roche-Posay, 120 kr.: Eksfolierende kurshampoo, der renser hovedbunden for svære skæl og reducerer kløen i op til 6 uger efter endt behandling. Bruges to gange om ugen i tre uger.

Sådan redder du en fedtet hovedbund

Hår, der fedter, skyldes en overproduktion af talg (en fedtholdig olieret substans, red.) i hovedbunden, som kan skyldes forskellige årsager.

– Hår, der fedter, kan skyldes alt fra hormonelle forandringer til dårlig og ensidig kost eller overdrevent brug af forkerte stylingprodukter, der lukker porerne til. Det kan også skyldes et pludselig skift i vejret, hormonelle forandringer, stress, for lidt hårvask, hårvask med for varmt vand eller brug af forkert shampoo, siger hårspecialist fra Hårklinikken, Anneliese G. Brander.

Hun anbefaler derfor, at du sørger for at holde hovedbunden ren, hvis du døjer med fedtet hår. Vask for eksempel håret dagligt med en god shampoo, der hverken indeholder silicone, parfume eller SLS (Sodium Lauryl Sulfate er et stof, der fjerner hudfedt og skummer, red.). Du kan også skifte til en shampoo, der er beregnet specifikt til fedtet hår, som holder hovedbunden i balance uden at udtørre håret. Undgå desuden de meget olieholdige stylingprodukter og brug kun stylingprodukter og balsam i spidserne af dit hår, så hovedbunden ikke påvirkes.

Her er tre produkter, der kan hjælpe på en fedtet hovedbund

  1. Rebalancing Shampoo, 250 ml, Davines, 225 kr. (sponsoreret): Balancerende shampoo med ingefær og kanel, der virker udrensende og beroligende på hovedbundens talgkirtler, så de ikke overproducerer fedt. Lad det sidde i håret 2-3 minutter, inden du skyller det ud.
  2. Stabilizing Shampoo, Hårklinikken, 228 kr.: Vasker du hår dagligt, har du brug for en skånsom shampoo, der ikke udtørrer håret eller ødelægger hovedbundens fugtbalance, men i stedet rengør håret på den blidest mulige måde uden at vaske hårets naturlige olier af.
  3. BIO+ Oil Control Scalp Serum, 150 ml, Cutrin, 149 kr.: Opfriskende leave-in-serum, som forebygger fedtproduktionen ved at berolige talgkirtlerne i hovedbunden. Påføres i renvasket hår og masseres ind.

Sådan undgår du hårtab

Selvom kvinder kun i sjældne tilfælde bliver skaldede ligesom mænd, oplever mange kvinder, at håret tynder ud eller decideret mistes i forbindelse med f.eks. graviditet eller sygdom. Hårtab kan dog oftest behandles, fortæller Anneliese G. Brander.

– Hårtab skyldes alt lige fra arvelige og hormonelt betingede faktorer til sygdom, stress og medicinske faktorer. Og ja, hårtab kan i langt de fleste tilfælde afhjælpes med ekstrakter, der stimulerer væksten og fremmer hårets kvalitet, struktur og volumen, siger hun.

Her er tre produkter, der kan hjælpe på hårtab

  1. Invati Exfoliating Shampoo, 1.000 ml, Aveda, 820 kr.: Eksfolierende shampoo med salicylsyre, gurkemeje og ginseng, der renser hovedbunden for fedt og produktrester og giver hårfolliklerne de bedste vækstbetingelser.
  2. Ekstrakt, Hårklinikken, 240 ml, 450 kr.: Med 25 års erfaring med netop hårtab og tusindvis af klienter, der har fået hjælp af ekstrakten, er Hårklinikkens ekstrakt populært blandt dem, der oplever dette problem. Den hjælper hovedbunden mod hårtab, udtynding og kvalitetsforringet hår.
  3. Tisane Plus, Arcon, 180 stk., 799 kr.: Du kan også forsøge at stoppe dit hårtab indefra med en pillekur. Disse har ekstrakt af bukkehornsfrø, som mindsker fældning og øger hårvæksten, så håret føles fyldigere.
Se, hvad vi ellers skriver om: Hår, Guide, Skønhed og Hud