Bekæmpelse af skæl, fedtet hår og hårtab
SPONSORERET indhold

Skæl, fedtet hår og hårtab: Derfor får du problemer med hovedbunden

Vi har snakket med stifter og ledende forsker hos Hårklinikken, Lars Skjøth, og samlet de bedste råd til dig med hår- og hovedbundsproblemer.

Af: Marie Brodersen og Julie Bruun Lund Foto: Getty Images
17. mar. 2021 | Mode | ALT.dk

Vi har været der. Det pludseligt ankomne lag af hvide skæl på den sorte trøje, der kommer, hver gang du rører dig i håret. De fedtede hårstrå, der viser sig, selvom håret blev vasket i morges. Og værst af alt hårtabet, der skaber så meget frustration, at alle metoder må prøves af.

LÆS OGSÅ: Denne shampoo har fået 9.000 positive anmeldelser

Her får du ni produkter og gode råd, der kan fikse hvert af de ovenstående hårproblemer:

Tre til den fedtede hovedbund, tre til skæl og kløen og tre til dig, der gerne vil undgå (yderligere) hårtab.

Sådan redder du skæl og kløen

Skæl er oftest et symptom på en hovedbund i ubalance – da der skal være balance mellem den mængde af naturlige svampe og bakterier, der er i hovedbunden. Den milde form for skæl ses ofte på mørkt tøj som tørre, lyse flager, hvorimod svære former skæl ofte giver kløe og nogle gange en brændende eller stram fornemmelse i hovedbunden, ligesom den være mere fast, forklarer stifter og ledende forsker hos Hårklinikken, Lars Skjøth.

""Skæl" er en bred betegnelse for mange typer af skæl, og kan bl.a. skyldes en svamp, der hedder Pityrosporum ovale, til skæl-eksem og psoriasis (røde, fortykkede områder på huden, der er dækket af glinsende skæl, red.). Disse typer skæl skyldes vidt forskellige faktorer. Nogle er medarvede, mens andre, særligt skæl fra svamp, som er den hyppigst forekommende, bl.a. kan skyldes, at man ikke vasker sit hår ofte nok, og at man evt. går for meget med hue eller kasket, ligesom kosten kan have en vis indflydelse på denne type svamp," siger Lars Skjøth og fortsætter:

"Problemet kan løses med en shampoo, der hæmmer svamp, som skal bruges i et kurforløb. Hvis man har tykt hår, kan det være en god idé at føntørre håret, så hovedbunden ikke er fugtig alt for længe. Vær dog opmærksom på ikke at føntørre med for høj varme – det bedste er at gøre det med kold eller medium temperatur. Når varmen er for høj, sætter det gang i en øget talgproduktion, som kan give anledning til ydeligere udfordinger med hovedbunden og i værste fald føre til hårtab."

De mere alvorlige hovedbundsproblemer som psoriasis eller eksem kræver ofte medicinsk behandling. I alle tilfælde bør du få en hudlæge til at diagnosticere dit problem, så du kan få den rette behandling.

Og så er det vigtigt at få klarlagt, hvilken type skæl man døjer med, siger Lars Skjøth.

"Der kan nemlig være stor forskel. Den milde form for skæl er typisk forbigående, mens den svære kan være medarvet. Nogle former for skæl kan opstå i forbindelse med stress og andre ydre eller indre påvirkninger, som fx når vi går fra efterår til vinter, mens andre kan afhjælpes med få midler. Skæl kan ikke altid undgås, men det drejer sig ofte om at holde hovedbundens miljø i balance."

Her er tre produkter, der kan hjælpe på skæl og kløen

  1. Squamo-Reducing Treatment Shampoo, Ducray, 131 kr.: Skælshampoo til skællende tykke flager i hårbunden og hårgrænsen, der giver langvarig lindring af skæl og beroliger. Når det ønskede resultat er opnået, kan den anvendes kun 1 gang om ugen for at forebygge.
  2. Nizroal Shampoo 2%, McNeil, 76 kr.: Denne shampoo skal du have recept for at købe. Den angriber infektioner med svampe, der oftest ses i form af eksem eller skæl i hovedbund, som skyldes en gærsvamp. Virker ved at ødelægge svampenes cellevægge, så de går til grunde.
  3. Kerium DS Anti-Dandruff Treatment Shampoo, La Roche-Posay, 121 kr.: Eksfolierende kurshampoo, der renser hovedbunden for svære skæl og reducerer kløen i op til 6 uger efter endt behandling. Bruges to gange om ugen i tre uger.

Sådan redder du en fedtet hovedbund

Hår, der fedter, skyldes en overproduktion af talg (en fedtholdig olieret substans, red.) i hovedbunden, som kan have forskellige årsager.

"Hår, der fedter, kan skyldes alt fra hormonelle faktorer, til svamp i hovedbunden, ligesom dårlig og ensidig kost kan have en indflydelse på overproduktion af talg. Fedtet hovedbund kan også skyldes pludselige vejrskift, stress, for lidt hårvask, hårvask med for varmt vand eller brug af forkert shampoo," forklarer Lars Skjøth fra Hårklinikken.

Han anbefaler derfor, at du sørger for at holde hovedbunden ren, hvis du døjer med fedtet hår. Vask fx håret dagligt med en god shampoo, der hverken indeholder silicone, parfume eller SLS (Sodium Lauryl Sulfate er et stof, der fjerner hudfedt og skummer, red.). Du kan også skifte til en shampoo, der er beregnet specifikt til fedtet hår, som holder hovedbunden i balance uden at udtørre håret. Undgå desuden de meget olieholdige stylingprodukter og brug kun stylingprodukter og balsam i spidserne af dit hår, så hovedbunden ikke påvirkes.

Her er tre produkter, der kan hjælpe på en fedtet hovedbund

  1. Rebalancing Shampoo, 250 ml, Davines, 225 kr. (sponsoreret): Balancerende shampoo med ingefær og kanel, der virker udrensende og beroligende på hovedbundens talgkirtler, så de ikke overproducerer fedt. Lad det sidde i håret 2-3 minutter, inden du skyller det ud.
  2.  Balancing Shampoo, Hårklinikken, 228 kr.: Vasker du hår dagligt, har du brug for en skånsom, men virksom shampoo, uden problematiske indholdsstoffer, som ikke udtørrer håret eller ødelægger hovedbundens fugtbalance, men i stedet rengør håret på den blidest mulige måde, uden at vaske hårets naturlige olier af.
  3. BIO+ Oil Control Scalp Serum, 150 ml, Cutrin, 149 kr.: Opfriskende leave-in-serum, som forebygger fedtproduktionen ved at berolige talgkirtlerne i hovedbunden. Påføres i renvasket hår og masseres ind.

Sådan undgår du hårtab

Selvom kvinder kun i sjældne tilfælde bliver skaldede, ligesom nogle mænd bliver det, oplever lige så mange kvinder som mænd, at håret tynder ud (og her refereres ikke til det mere midlertidige hårtab, der kan finde sted efter fødsel eller efter et sygdomsforløb). På Hårklinikkens klinikker i hhv. Danmark, Island, Tyskland, Dubai og USA har vi ca. 50.000 kvinder og mænd i behandling, som behandles med stor succes for hårtab og hårudtynding, og mange bliver overrasket, når de hører, at 2/3 af vores klienter er kvinder i alle alder, fortæller Lars Skjøth og uddyber:

"Hårtab skyldes alt lige fra arvelige og hormonelt betingede faktorer, til sygdom og ernæring. Og ja, hårtab kan i langt de fleste tilfælde afhjælpes med individuelt tilpassede behandlingsforløb, der stimulerer væksten og fremmer hårets kvalitet, længde, glans og volumen."

Her er tre produkter, der kan hjælpe på hårtab

  1. Invati Exfoliating Shampoo, 1.000 ml, Aveda, 820 kr.: Eksfolierende shampoo med salicylsyre, gurkemeje og ginseng, der renser hovedbunden for fedt og produktrester og giver hårfolliklerne de bedste vækstbetingelser.
  2. Ekstrakt, Hårklinikken, 598 kr.: Med 29 års erfaring med netop hårtab og mange tusinde klienter, der har fået hjælp af ekstrakten. Hårklinikkens Ekstrakt er populært blandt dem, der oplever dette problem. Den hjælper mod hårtab, udtynding og fremmer hårets kvalitet, ved at optimere betingelserne for dannelse af sund hårvækst i hårsækken.
  3. Tisane Plus, Arcon, 180 stk., 799 kr.: Du kan også forsøge at stoppe dit hårtab indefra med en pillekur. Disse har ekstrakt af bukkehornsfrø, som mindsker fældning og øger hårvæksten, så håret føles fyldigere.

Artiklen er oprindeligt udgivet i 2017. Efter aftale med eksperten er artiklen opdateret af Julie Bruun Lund.

Anbefalet til dig