Nicole Mørck kæmper for datteren: Livet skal være lettere
Det blev en helt ny verden at navigere i for Nicole, som altid har døjet med maveproblemer, og hun startede med at rydde ud i familiens køleskab og køkkenskabe og lave alt fra bunden selv.
Helle Bill MadsenHelle BillMadsenHelle Bill Madsenugebladet her&nu
Det, ikke at være en del af det store fællesskab, kender Nicole Mørck fra ”Den Store Bagedyst” alt for godt. Hun er både gluten- og mælkeintolerant, og desværre har datteren på tre et halvt, Isabella, arvet hendes udfordringer.
Artiklen fortsætter under videoen:
Nicole er født og opvokset i Sønderjylland med rundstykker, kager og masser af sovs lavet på mel.
– Jeg har altid døjet rigtigt meget med maveproblemer, og både som teenager og op i voksenlivet havde jeg akne i hele hovedet og på halsen uden at vide hvorfor. Som barn fik jeg at vide, at jeg skulle lade være med at skabe mig, når vi ex. havde spist rundstykker i weekenden, og jeg fik mavekramper bagefter, fortæller Nicole Mørck, 34, da HER&NU besøger hende i familiens hjem i Vejle.
Nicole har ikke officielle papirer på sin lidelse, men for otte år siden tog hun sagen i egen hånd.
– Jeg er aldrig blevet testet ved lægen, for det vil de ikke. Jeg tog til en tarmspecialist og betalte selv 50.000 kr. for en undersøgelse og behandlinger. Hun sagde til mig, at jeg skal holde mig væk fra mælk og gluten, for det kan min krop ikke tåle. Så tænkte jeg: ”Fuck, det er jo i alting”.
– Mange synes, det er bøvlet, at jeg ikke kan spise mælke- og glutenprodukter, og de har ofte bedt mig om selv at tage mad med, når vi er inviteret ud.Niels Henrik Dam
Folk glemte mig
Det blev en helt ny verden at navigere i for Nicole, og hun startede med at rydde ud i familiens køleskab og køkkenskabe og lave alt fra bunden selv.
– Problemet var så bare, når jeg var ude, og folk havde ”glemt”, at jeg ikke kan tåle det, fordi det er bøvlet, så ville jeg ikke være til besvær og spiste det alligevel af ren og skær høflighed. Så kunne jeg gå hjem og havde det dårligt i dagevis bagefter.
For snart tre år fik Nicole og hendes mand Rasmus’ dengang etårige datter, Isabella, børneeksem og øreproblemer. Lægen og ørelægen rådede dem til at undgå komælk.
Isabella elsker at bage med mor, for så kan hun spise kagen uden mælk og gluten. – Jeg har måtte gå med et grædende barn fra steder, hvor der ikke har været et alternativ til hende. Hun synes selv, det er snyd, når hun ikke kan spise isen eller fødselsdagsbollerne.Foto: Niels Henrik Dam
– Hendes børneeksem blev bedre, men ikke øreproblemerne. Hun græd om natten i fire måneder, og der flød tyk væske ud af hendes ører. Lægen ville se tiden an til efter vinteren, men jeg kunne ikke blive ved at sidde oppe om natten med et grædende barn. Så opsøgte jeg først en ørelæge, som lagde dræn i hendes ører og så en homøopat, som gav hende nogle nogle hømøopatiske dråber, som holder væsken væk. Nu er Isabella uden dræn og får en hømopatisk kur en gang imellem.
Det er ikke nemt for et lille institutionsbarn at undgå komælk og gluten i hverdagen.
– Isabella får sin egen mad med i børnehaven, og herhjemme spiser vi alle sammen den samme mad. I går i børnehaven fik de is, og heldigvis havde de en sodavandsis i fryseren til Isabella. Vi har testet hende løbende, og når hun spiser noget med mælk og gluten, så får hun ”av i maven”, så hun har desværre arvet min intolerance.
– Jeg har vil have en snak med institutionen, så jeg kan have noget i fryseren derovre uden gluten og mælk til hende, hvis der fx bages pandekager. Så er der også er noget, hun kan spise, når de hygger.
Annonce
Det var Nicoles farmor, Anna Margarethe, her sammen med farfar, Iver, som inspirerede Nicole til at bage. – Min farmor kom fra en bagerfamilie, og hun var min verden. Hun tog mig altid med i køkkenet, lod mig hjælpe til med at bage, og hun var ligeglad med, at bollerne ikke blev rullet runde.Niels Henrik Dam
Livet kræver en del planlægning, når Nicole og familien skal ud af huset.
– Vi har lige været på ferie på Bornholm med hele familien, og jeg havde pakket bilen med glutenfrie ting, og køletasken var fyldt med Isabellas specielle yoghurt. Jeg vidste godt, at der er butikker på Bornholm, men jeg kunne ikke risikere, at vi kom derover, og der ikke var alternativer. Det var jeg glad for.
Alle de udfordringer, som både Nicole og Isabella har oplevet med deres fødevareintolerancer, der har betydet en udelukkelse fra fællesskabet flere steder, har resulteret i bogen ”Mere end bare kage”.
Hjemme hos Nicole Mørck, der er aktuel med ”Mere end bare kage”.Niels Henrik Dam
– Du kan sagtens bage både mælkefrit og glutenfrit og få samme lækre resultat som med almindelig mel og almidelige mælkeprodukter. Opskrifterne i bogen er i to versioner, en til fok, som ikke fejler noget, og en til, hvis du selv eller nogen i din omgangskreds er intolerante eller har allergi. For mig er det vigtigt, at alle kan være i det samme fællesskab.
Selvom det kræver meget af Nicole, så har det betydet et lidt lettere liv.