Fedtkilder
SPONSORERET indhold

5 gode fedtkilder

Hvad skal du bruge til stegning, og hvilken fedtkilde er god i kager? Her får du svarene.

Af: Michelle Kristensen
27. jul. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Smør: Smør indeholder mættede fedtsyrer, som giver øget risiko for livsstilssygdomme. Jeg tror på, at man ikke skal bruge for meget smør, og at hovedparten af det fedt, man indtager, skal komme fra umættede fedtsyrer, som du finder i planteverdenen (f.eks. avocado og olivenolie). Men smør i små mængder er også godt. Bl.a. når du vil stege ved høj varme, da fedtet ikke bliver branket, som olie gør.

Hampeolie: Hampefrø indeholder de meget sunde omega-3-fedtsyrer og har en helt optimal fedtsyresammensætning af omega-3 og omega-6 – det er guf for kroppen. Derudover er hampefrø rige på lignaner, som nedsætter kolesteroltallet. Brug olien i salater ­eller smoothies.

Kokosolie: Til forskel fra andre mættede fedtsyrer, som f.eks. ost, er kokosolie meget lettere for kroppen at nedbryde, og man mener sågar, at det kan sætte forbrændingen i vejret. Det betyder dog IKKE, at du skal spise løs af kokosolie, men den er god at stege i, da olien ikke bliver ødelagt, når du varmer den op. Jeg bruger det i alt fra stegning, til makeupfjerner, i mit krusede, krøllede hår og til raw cakes. Men køb det rigtige, som ikke er smagsneutralt, så det ikke er blevet udsat for forarbejdning.

Sesamolie: Består af umættede fedtsyrer, som er gode, hvis du ønsker at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Indeholder deroudover jern, zink og calcium, som din krop og hjerne elsker. Den smager dejligt nøddeagtigt og er god til en spæd ­salat ­eller som olie i supper, da det tilfører skøn smag.

Peanutbutter: Lad mig understrege, at vi snakker om peanutbutter uden sukker! Peanutbutter indeholder en del proteiner og gode fedtstoffer og er derfor godt at smøre på f.eks. rugbrød som en snack. Det holder dit blodsukker stabilt, giver dig en større mæthedsfølelse og et højere energiniveau. Brug det på brød, i smoothies, kager og i grød.

LÆS OGSÅ: 6 snacknødder og hvor mange kalorier, de indeholder

LÆS OGSÅ: Guide til de mest næringsrige fiskearter og hvordan du tilbereder dem

LÆS OGSÅ: Sådan får du det dobbelte ud af din træning