Sponsoreret indhold
7 tips til dig, der sover dårligt under menstruationen
Har du svært ved at sove før og under din menstruation? Så er du ikke den eneste. Her giver vi dig et par gode råd, der forhåbentlig kan gøre timerne på hovedpuden både bedre og længere.
Det spænder fra maven og om i ryggen, når du ligger på siden, på maven og på ryggen. Du vågner i panik, fordi det føles, som om du er blødt igennem i sengen. Og kan det virkelig passe, at du skal på toilettet igen?!
Lyder det som en situation, du kender?
62 % af alle menstruerende oplever, at de sover dårligere, når de har menstruation, viser en undersøgelse foretaget af Ketchum Research and Analytics for Libresse*. Og mere end en ud af tre fortæller, at de har haft søvnproblemer på grund af menstruationssmerter hele livet.
Søvn er vigtigt
Undersøgelsen viser også, at vi på et liv mister hele fem (!) måneders søvn alene på grund af menstruation.
Det er et problem, når vi ved, at søvn har en afgørende betydning for vores krop og trivsel. Sover du for lidt, kan det ifølge sundhed.dk nemlig gå ud over din koncentration, din reaktionsevne, dit immunforsvar, din indlæring og din hukommelse.
Næsten seks ud af ti af de menstruerende fortæller i undersøgelsen foretaget for Libresse, at menstruationssmerter er den væsentligste grund til, at de sover dårligt om natten. For over en tredjedel af de adspurgte er bekymringen for pletter på lagenet eller nattøjet også en grund til søvnløshed, mens 28 % nævner mave- og tarmproblemer og det, at de sveder om natten, som væsentlige grunde.
Der er altså god grund til at gøre noget ved søvnproblemerne. Her får du syv tips, som forhåbentlig kan hjælpe dig med at sove lidt bedre – og længere – når du har menstruation.
Har du søvnbesvær ud over menstruationsperioden, eller hjælper ovenstående råd ikke, så find flere råd og mere information på sundhed.dk eller søg læge.
7 tips til dig, der sover dårligt under menstruationen
1. Lav en søvnplan
En regelmæssig søvnrytme er vigtigere for dit helbred, end du tror. Uregelmæssig og dårlig søvn giver nemlig et mentalt underskud, som på sigt kan bane vejen for depression og alvorlig sygdom.
Derfor er det en rigtig god idé at overholde nogle faste sengetider, som du kan planlægge for dig selv med en søvnplan. På den måde sikrer du dig, at du får de timer, du har brug for. Mange telefoner har i dag værktøjer til at planlægge sin søvn.
2. Sig godnat til skærmen
Når det er mørkt, øges produktionen træthedshormonet melatonin, som gør os, ja, trætte. Omvendt hæmmer dagslys produktionen af melatonin, og derfor bliver det sværere at falde i søvn, når der er lys. Det gælder også tv-, mobil- og iPad-skærme, hvis lys blandt andet består af blåt lys, som af hjernen tolkes som dagslys.
Derfor: Læg skærmen til side i god tid før sengetid. Har du svært ved at falde i søvn, kan du sætte en podcast eller en lydbog på med lav lydstyrke og indstille den til at stoppe inden for det tidsrum, hvor du regner med at falde i søvn.
3. Brug den rette beskyttelse
Og hvad hjælper søvnplan og skærmfri tid, når det, der i virkeligheden hæmmer din søvn, er ubehaget og frygten for at bløde igennem trusser, nattøj og lagener, spørger du måske?
Det er få af os, som aldrig har set skyggen af en topmadras fyldt med brunlige pletter – spor efter flere års forgæves forsøg på at holde lagnet rent under menstruationen.
Derfor er en beskyttelse, der gør dig så bekvem og tryg som muligt, noget af det vigtigste, du kan gøre for at føle dig tilpas om natten.
4. Hold varmen
Du kigger skeptisk på varmedunken og tænker; kan den dér lille fætter virkelig have så stor betydning for mine menstruationssmerter, som folk går og siger? Og svaret er ja!
Varme kan have en afslappende virkning på kroppen og reducere muskelkramper. Derfor kan et varmt bad inden sengetid og en varmepude eller varmedunk under dynen være guld værd for din søvn, når du har menstruation. Prøv det!
5. Sov i den rette stilling
De fleste af os oplever i løbet af vores menstruation ubehag og muskelsmerter, når vi sover, og her kan sovestilling være et nøgleord. Prøv dig frem med forskellige stillinger, og find den, der passer dig.
Sover du i fosterstilling, mindsker du trykket på tarme og mavemuskler, og det kan lægge en dæmper på smerterne.
6. Dyrk motion
Når vi har menstruation, er det ikke ligefrem en frisk løbetur, der står øverst på ønskesedlen. Men faktisk har mange glæde af at dyrke motion, når de har menstruationssmerter.
For nogle er en løbetur den bedste medicin, og for andre er blide øvelser som yoga eller bækkenbundstræning mere behageligt. Kan du slet ikke overskue den store træningssession, kan en gåtur også hjælpe.
Samtidig har motion en gavnlig effekt på din søvn helt generelt, så hvis du sover dårligt i menstruationsperioden, er det bare om at få gang i kroppen.
7. Få en orgasme
Her er et råd, vi bedre kan lide! For nogle kan orgasmer virke smertelindrende, så hvis du har ondt, kan det en god idé at tilbringe lidt kvalitetstid med dig selv eller med din partner.
Under orgasmen frigiver vi kærlighedshormonet oxytocin og signalstoffet dopamin, som kan udløse følelser af velbehag og glæde. Og det kan efter sigende virke smertelindrende – både ved solosex og partnersex.
*I undersøgelsen foretaget af Ketchum Research and Analytics for Libresse deltog i alt 10.871 fra nøglemarkeder; Storbritannien, Italien, Frankrig, Sverige, Kina, Argentina, Colombia, Rusland, Malaysia og Jordan. Den blev lavet mellem 24. december og 24. januar gennem Dynata.