Birgitte Nymann
SPONSORERET indhold

Sundhedsekspert Birgitte Nymann: "Jeg har selv gjort alting forkert"

Birgitte Nymann brænder for at hjælpe kvinder til et varigt vægttab. Fordi hun kan se, hvordan hele deres liv forandres – hvor glade de bliver. Men også fordi hun kan huske, hvordan det var selv at veje 12 kilo for meget og altid mangle energi.

Af: Lise Petersen Foto: Pia Burmølle Hansen
10. jan. 2017 | Sundhed | Hjemmet

Som professionel vejleder i ernæring, træning og sundhed er Birgitte Nymann selv slank og veltrænet, ligesom hun sørger for, at hun og datteren, Ida på fire år, spiser sundt. Og hun har altid det store smil fremme, når hun har hjulpet en klient med at tabe sig eller løse et andet problem, der har plaget.
– Hver eneste gang jeg oplever, at en kvinde får det bedre ved at ændre sine kost- eller motionsvaner, bliver jeg bare så u-egoistisk glad. Det føles så godt at have hjulpet et andet menneske med det, siger Birgitte.
Men at det ikke altid er nemt at finde frem til en levevis, hvor man føler sig veltilpas, er hun selv et godt eksempel på.
– Jeg har selv gjort alting forkert, siger hun og fortæller, at hun som ung rejste fra hjembyen Gl. Ry og flyttede til København for at uddanne sig. På idrætsuddannelsen var der i sagens natur meget træning, ved siden af havde Birgitte flere træningshold. 35 timer om ugen gætter hun på, at hun trænede dengang. Derudover cyklede hun rundt til alting, så hun var konstant i bevægelse. Hun syntes også, at hun spiste fornuftigt og undrede sig over, hvorfor hun blev ved med at være småbuttet. Birgitte fulgte 1990’ernes normer og spiste fedtfattigt.
– Hver eneste dag skrev jeg ned, hvor meget fedt jeg spiste, og kunne jeg få det ned på nogle få gram, fik jeg sådan en YES-følelse. Birgitte forklarer, at hun spiste løs af hvidt brød, marmelade, torsk, tun og ikke mindst pasta, sådan som hun havde lært, at man skulle.
– Jeg kunne ikke forstå, hvorfor mit humør svingede så meget. Hvorfor jeg faldt i søvn, hver gang jeg sad stille. Og hvorfor jeg altid havde lyst til at spise sukker. Og så var der det med vægten, siger Birgitte.

Fedt er sundt
Først da Birgitte i forbindelse med sin videre uddannelse i 1997 tog et kursus i USA, fik hun et hint om, hvad der kunne være galt. I en pause hørte hun tilfældigt, at en træner nævnte en kur, som alle de kendte dengang fulgte. ”The Zone” hed kuren – og her spiste man stort set modsat af, hvad Birgitte havde gjort de seneste år, dvs. væk med kulhydrater, i stedet skulle man have fedt og protein.
– I en pause købte jeg bøgerne, som jeg slugte straks, og lige der kunne jeg læse om alle mine egne symptomer og problemer, og hvorfor jeg havde dem. Jeg var jo fejlernæret.
Hjemme i Danmark droppede hun pasta, hvidt brød, forarbejdede morgenmadsprodukter og alle de andre kulhydrater, hun havde spist i rå mængder. I stedet kom der nu nødder, planteolier, avokado, fede mælkeprodukter, kød og anden fedt- og proteinholdig mad på Birgittes tallerken. Desværre gik det ikke så godt.
– Jeg havde ikke lært, hvordan jeg skulle håndtere de abstinenser og vaner, der er forbundet med kulhydrater, der jo stimulerer kroppen. Og nu følte jeg mig endnu mere forkert, for jeg vidste, hvad jeg skulle gøre, men jeg kunne ikke få det til at fungere, siger Birgitte.
Hun havde stadig lyst til sukker og slap hverken af med trætheden eller de ekstra kilo. Det skete først, da hun i forbindelse med et brud med en kæreste i 2008 slap angsten for ikke at være god nok.

LÆS OGSÅ: Fokus på overvægt: Hvor (u)sundt er et par ekstra kilo?

Glade fødder
Birgitte havde troet, at kæresten var manden i hendes liv. Forholdet var også på mange måder fint, men han var så sygeligt jaloux, at han konstant holdt øje med, hvad hun foretog sig. Til sidst måtte hun erkende, at hun ikke kunne leve med den kontrollerende adfærd.
– Bagefter spekulerede jeg meget over, hvorfor jeg havde fundet mig i det forhold så længe. Tidligere havde jeg været gift med en alkoholiker, vi havde også haft det fint sammen, når bare han ikke… Indtil den dag havde jeg tænkt, at mændene var problemet. Men det var mig, der valgte at blive sammen med dem, indså jeg nu. Med den nye erkendelse begyndte Birgitte at notere alle de tanker og følelser, der kom op i hende. Og så lettede det.
– Det lyder måske underligt, men jeg fik ”glade fødder”… jeg får helt kuldegysninger, når jeg fortæller det her… men i løbet af 48 timer steg glæden op gennem min krop, jeg blev gladere og gladere. Fra den dag var jeg helt lykkelig i flere år, siger Birgitte.
Og hun blev ikke bare lykkelig. I løbet af tre uger tabte hun 12 kilo. Og hun ændrede sin tilgang til sit arbejde.
– Tidligere skrev jeg bøger, fordi jeg vidste noget om de emner, jeg skrev om. Siden den dag har jeg kun skrevet om noget, jeg har brændt for. Derudover sørger Birgitte for at få masser af tid til at undervise og have klienter til vejledning.
– Der er ikke noget bedre end at stå med en kvinde, kigge på de problemer, hun kommer med, og hjælpe hende med at løse dem. Det er helt vildt, hvad der kan ske med mennesker, der begynder at spise og leve anderledes: De får det bedre, bliver gladere. Og jeg tror på, at når folk bliver sundere og gladere, bliver verden et bedre sted at leve, siger Birgitte. 

LÆS OGSÅ: 4 tips til at komme afsted til træning

LÆS OGSÅ: Kickstart din forbrænding på 3 uger

LÆS OGSÅ: Healthy Skinny Bitch: 10 sunde opskrifter + tips, der slanker