fit tester: Kan et lille armbånd booste din sundhed?
Foto: Ditte Capion

fit tester: Kan et lille armbånd booste din sundhed?

Et lille armbånd, der tæller dine skridt, overvåger din søvn og vibrerer, når du sidder for længe på din flade. Kan det øge sundheden? Se, hvor meget det rykkede journalist Sofie Winther Askgaard på bare syv dage.

SOFIES DAGBOG
Dag 1: Snydt af cyklen
Efter en times fumlen er jeg ready-to-count. Jeg har indstillet måleren til at vibrere, når jeg ikke har rørt mig i en time − hvilket sker tit med mit arbejde som journalist. Måleren synkroniserer med min iPhone, så jeg løbende kan se, hvor mange skridt og kalorier jeg er oppe på, og skal jeg være ærlig, er det til at starte med ret demotiverende. Jeg lader nemlig bilen stå og cykler til stationen, men de to kilometer tæller kun 300 skridt. Efter en lang dag på arbejde, hvor trapperne blev flittigt brugt, går det op for mig, hvor meget 10.000 skridt i virkeligheden er. Og det er kun den basale aktivitet, man anbefaler. Derudover skal der også motioneres …
Det er derfor ikke svært at finde motivation til at tage til træning om aftenen, for jeg vil gerne op på dagens 10.000 skridt. Men jeg må sande, at en times pilates heller ikke tæller ret meget − nok fordi det mest er styrkeøvelser på måtte. Jeg går hjem fra træning og snupper en omvej, så jeg kan nå dagens aktivitetsmål. Søvnen når jeg til gengæld ikke i mål med, men jeg er ikke overrasket. Jeg har to små børn, jeg sover bare for lidt. Faktisk bliver jeg irriteret over at se, hvor mange gange jeg er vågen om natten.

Søvn: 75 % (6 timer, 2 minutter)
Skridt: 101 % (10.162 skridt)
Distance: 7,7 kilometer
Kalorier: 2.048 kalorier forbrændt (de 783 ved aktivitet)

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du går 10.000 skridt?

Dag 2: Den holder øje med mig
Brrr … brrrrr … Jeg får et chok, når armbåndet går i gang. Til gengæld får det mig til at løbe ned og hente et glas vand til en kollega eller løbe en runde om mit skrivebord. Jeg tænker, at alle kontorfolk burde have sådan en måler, så numsen ikke bliver flad af at være klistret til en kontorstol dagen lang.
Jeg har ikke sat måleren til at registrere mit kalorieindtag, og den kan heller ikke afsløre mit indtag af vand. Men alligevel tænker jeg en ekstra gang over at drikke vand. Og et par gange dropper jeg chokoladen. Jeg har følelsen af, at nogen holder øje med mig. Sjovt som det kan få mig til at overveje min sundhed. Og løbe mange runder omkring spisebordet med mine børn. Søvn, søvn, søvn ... ja, det er lidt deprimerende. Jeg sover alt for lidt, fortæller måleren mig. Men den fortæller mig altså ikke, hvordan jeg skal få mere søvn. Eller få mine børn til at sove.

Søvn: 74 % (5 timer, 58 minutter)
Skridt: 91 % (9.136 skridt)
Distance: 7,2 kilometer
Kalorier: 1.876 kalorier forbrændt (de 560 ved aktivitet)

Dag 3: Mit konkurrencegen vågner
Halløj, jeg har sovet mere, end jeg plejer, og alene den dejlige nyhed får mig til at springe frisk ud af sengen. Så jeg pakker børn og cykeltrailer og går og går og går med ungerne. Puha, man skal gå langt, og jeg er fuld af beundring over de mennesker, der snupper 10.000 skridt og en spinningtime uden problemer. Samtidig er jeg i chok over, hvor inaktiv jeg må være normalt, for jeg regner mig ellers for en ret sund og aktiv type. Måleren gør noget godt for mig, for den vækker mit konkurrencegen. Man kan hooke op med sine venner i challenges, hvor man kæmper mod hinanden, men i dag har jeg kun mig selv at konkurrere med, og det går faktisk fint. Jeg når ikke de 10.000 skridt i dag, men det er fremskridt i forhold til en normal lørdag.

Søvn: 92 % (7 timer, 26 minutter)
Skridt: 87 % (8.783 skridt)
Distance: 6,8 kilometer
Kalorier: 1.829 kalorier forbrændt (de 499 ved aktivitet)

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du sover for lidt?

Dag 4: Hvor blev kalorierne af?
I dag skal jeg arbejde på babymessen og stå op det meste af dagen, så jeg regner med en ret aktiv dag. Det regner, og jeg bliver irriteret på mig selv over, at jeg takker ja til et lift i bil. Jeg vil faktisk gerne gå, og jeg er frisk, for jeg har opdaget, at jeg sover bedre, end jeg troede. Så enten sover min mindste søn bedre end normalt − eller også registrerer måleren ikke alle opvågninger. Jeg undrer mig dog over, at jeg har forbrændt færre kalorier end første dag, mens jeg har taget flere skridt. Hvordan kan det lade sig gøre?

Søvn: 86 % (6 timer, 57 minutter)
Skridt: 108 % (10.876 skridt)
Distance: 8,8 kilometer
Kalorier: 1.878 kalorier forbrændt (de 552 ved aktivitet)

Dag 5: Tidligt i seng virker faktisk
Hold op, hvor er jeg frisk. Se lige, hvor meget jeg har sovet! Jeg gik tidligere i seng, fordi jeg ville prøve det af, og det virker ret godt, må jeg indrømme. Jeg tager dog bilen på arbejde, fordi jeg skal ud og lave interviews, og jeg er lidt ærgerlig over det, for jeg vil jo op på en masse skridt.
Det er åbenbart gået op for min underbevidsthed, at måleren hverken registrerer vand eller kalorieindtag. For jeg glemmer vand, og jeg spiser masser af brød og chokolade, og jeg når at blive vældig irriteret på måleren, når den brummer og planter dårlig samvittighed lige midt i den del af min hjerne, der skal koncentrere sig om arbejde. Heldigvis når jeg op mod de 100 procent i dag, primært fordi jeg går ned til træning om aftenen og hjem igen ad en lille omvej. Helt mistet motivationen har jeg ikke.

Søvn: 112 % (9 timer, 1 minut)
Skridt: 92 % (9.234 skridt)
Distance: 6,9 kilometer
Kalorier: 1.931 kalorier forbrændt (de 673 ved aktivitet)

Dag 6: Gåtur i stedet for Netflix
Uha, det blev alt for sent i går, jeg ved det. Men en ting er at vide det, en anden er at se det i fine grafer på den tilhørende app. Den forsøger at komme med opmuntring og formaninger om at sove noget mere. Ja, ja, tænker jeg, jeg ved det jo godt, men det er ikke så nemt.
I dag er endnu en dag, hvor bilen kommer i spil, selvom jeg ellers er virkelig motiveret for både at cykle og gå. Jeg tænker, at jeg må kompensere for køreturen senere i dag. Og det gør jeg også ved at gå mange ture til og fra skrivebordet.
Jeg når ikke 100 procent dagens mål, men næsten. Havde jeg ikke haft måleren på, havde jeg ikke tænkt over det og var nok faldet sammen på sofaen med noget Netflix.

Søvn: 78 % (6 timer, 18 minutter)
Skridt: 82 % (8.216 skridt)
Distance: 6,2 kilometer
Kalorier: 1.751 kalorier forbrændt (de 417 ved aktivitet)

SE OGSÅ: A-Z GUIDE: Sådan kommer du afsted til træning

Dag 7: Masser af motivation
Sidste dag i testen og jeg tænker: „Nu giver jeg den altså lige en skalle!” Jeg er vild med den nyfundne motivation og konkurrencementalitet, som måleren vækker i mig. Når det står der sort på hvidt, hvor meget − eller hvor lidt − jeg bevæger mig, kan jeg godt lette min bagdel og gå en tur, cykle, hoppe på stedet, ja hvad som helst, der får pulsen lidt op og bidrager til det samlede aktivitetsniveau. Så jeg giver den gas i dag. Godt nok er noget af det en masse løben rundt i stuen med mine børn, men det er sjovt. Vægten er den samme, og jeg havde heller ikke regnet med andet. Der skal nok lidt mere end de basale 10.000 skridt til − og lidt mindre chokolade.

Søvn: 86 % (6 timer, 56 minutter)
Skridt: 127 % (12.793 skridt)
Distance: 10,4 kilometer
Kalorier: 2.126 kalorier forbrændt (de 844 ved aktivitet)

SÅDAN HAR VI TESTET
1. Sundhedsanbefalingerne hedder, at vi helst skal gå mindst 10.000 skridt om dagen som den basale aktivitet i en sund livsstil og gerne have mellem syv til otte timers søvn om natten. Ud fra netop de mål har Sofie brugt aktivitetsmåleren til at tracke skridt, træning, kalorie­forbrænding og søvn.

2. Sofie har brugt en Jawbone UP24 aktivitetsmåler, som er et lille armbånd, der holder styr på skridt, kalorier, distance og søvn. Det synkroniserer med din smartphone, så du hele tiden kan følge din aktivitet og dit kalorieforbrug.

3. Så aktiv var Sofie FØR testen. Jeg er en klassisk travl småbørnsmor, og der er blevet skruet ned for mit aktive blus, siden jeg blev mor første gang for fem år siden, så jeg har ikke trænet ret meget. Det seneste år har jeg taget fem kilo på, som jeg gerne vil tabe.

Jawbone UP24 fås i flere farver og størrelser til 999 kr. på coolstuff.dk

SE OGSÅ: fit tester: Hvad gør 14 dage på sofaen ved din krop?

EKSPERT LOTTE ARNDAL OM SOFIES RESULTAT
1. Stillesiddende arbejde er en dræber. Alt for mange har stillesiddende arbejde og bevæger sig derfor for lidt. På dage uden træning er dit aktivitetsniveau for lavt. Tænk mere bevægelse ind i din hverdag.

2. Søvn er afgørende for din sundhed. Du skal sove 80-95 procent af den tid, du ligger i din seng. Du sover generelt for lidt. Får du mindre end 6,5 timers effektiv søvn, har du øget risiko for reduceret immunforsvar og flere livsstilssygdomme. Ved at være mere aktiv får du også bedre søvn.

3. Gå efter en højere kalorieforbrænding. Du skal forbrænde mere end 1.800-2.000 kalorier om dagen, hvis du vil tabe dig. Gå efter en træningsform, der giver sved på panden og sætter kredsløbet på hårdt arbejde. Ved at øge forbrændingen til 2.500 kalorier kan du stramme kroppen op uden at gå på en hård kur.

OM SOFIE
Navn:
Sofie Winther Askgaard.
Alder: 34 år.
Privat: Gift og mor til to drenge på halvandet og fem år.
Højde og vægt: 170 cm og 63 kilo.
Sport: Pilates og gåture.

SE OGSÅ: 20 fantastiske fordele ved at sove

SE OGSÅ: Sådan forbrænder du flest kalorier fra sofaen 

SE OGSÅ: fit tester: Kan du lære at sove godt på 3 uger? 

EKSPERTEN

Lotte Arndal er personlig træner og indehaver af Københavns eksklusive trænings- og spacenter Arndal Spa & Fitness. Se mere på arndalspa.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil