Glad kvinde træner
SPONSORERET indhold

Forbrænder jeg lige mange kalorier på at løbe eller gå fem kilometer?

Anna Bogdanova gør os klogere på løb kontra gåture. Og giver os gode tips til, hvad der giver en høj efterforbrænding.

Af: Redaktionen Foto: Getty
20. feb. 2023 | Sundhed | Fit living

Forbrænder jeg lige mange kalorier på at løbe eller gå fem kilometer?

Som udgangspunkt er forskellen så lille, at den slet ikke er værd at nævne, medmindre du med løb tænker sprint. Men jeg ville ikke vælge træning ud fra et antal kalorier hypotetisk forbrændt. Hvis løbeturen blot ender med at øge din appetit, og du bliver så udmattet, at du bare ligger på sofaen hele dagen (og dagene efter!), er det ikke meget værd.

Du bør vælge træning ud fra lyst, glæde og den hormonelle og mentale tilstand, det bringer dig i – og det skal være som en dominobrik, der skubber til andre gode brikker, så du resten af dagen er fuld af energi og ubesværet tager de gode valg.

Uanset, hvor mange kalorier du forbrænder ved motion, vil din hjerne altid regulere dit energiforbrug efter det. Den vil være i energibalance, så bruger du alt for meget energi, vil den forsøge at dække ‘hullet’ ved at skrue op for din appetit for at få dig til at indtage mere energi. Sker det ikke, vil den nedregulere dit hvilestofskifte, og det er jo ikke det, vi ønsker.

Hvis du gerne vil tabe dig, er det en bedre strategi at optimere din evne til at forbrænde mere energi i musklerne. Det gør du ved at bygge en større muskelmasse op og ved at have en effektiv forbindelse mellem hjerne og muskler, så du kan aktivere en større mængde muskler på én gang og hurtigere tømme dem for kulhydrater under din træning.

Korte styrketræningspas forbrænder måske ikke så mange kalorier, mens du er i gang, men vil give dig højere efterforbrænding og gøre musklerne mere modtagelige for næring samt have appetitregulerende effekt, så du bedre kan mærke (og spise), hvad du har brug for.

Min erfaring er, at regelmæssig styrketræning i mikroformat og med høj intensitet, men ikke til udmattelse, kombineret med hverdagsbevægelse med lav intensitet, er den optimale genvej til en smidig forbrænding og en rutine, du kan blive ved med at holde fast i. Har du overskud til mere, kan du bygge andre aktiviteter på. Som bonusinfo er det hverdagsbevægelse såsom cykling, vasketøj, turen på trapperne, der står for størstedelen af vores kalorieforbrænding, så den skal du have energi til.

Anbefalet til dig