Natur på recept

Foto: Getty Endnu flere gode grunde til at gå en tur.

Nu kan Skotlands læger udskrive recepter på naturen

Studier viser, at naturen ikke kun reducerer dit blodtryk og din angst, men den øger også din lykke, forbedrer dit immunsystem og meget mere. Derfor er skotske læger nu begyndt at udskrive recepter med en tur i skoven.

Det lyder næsten for godt til at være sandt: Du kan tabe dig, du kan booste både kondition og udholdenhed, og det eneste, du behøver gøre, er at gå i god fart.

Og nu har læger i Shetland, Skotland fået tilladelse af Shetlands sundhedsmyndigheder, NHS Shetland, til at udstede natur på recept til at hjælpe deres patienter med fx psykiske sygdomme, diabetesd, hjertesygdomme og stress. En god gåtur i skønne naturomgivelser er nemlig ikke kun godt for kroppens fysiske tilstand. 

LÆS OGSÅ: Gåture gør dig slank og stærk

Læger i Shetland, Skotland har siden 5. oktober, 2018 haft tilladelse til at ordinere naturoplevelser til deres patienter, skriver det schweiziske medie, World Economic Forum. En tilladelse, der bygger på flere studier, der viser, hvilke positive effekter naturen har på os.

Naturen kan nemlig – videnskabeligt bevist – reducere blodtryk, angst og øge lykken for dem med diabetes, en psykisk sygdom, stress, hjertesygdomme og meget mere.

"De fysiske og mentale fordele ved at være ude i naturen er velbevist i mange forskellige studier," understreger Makena Lohr, talskvinde for NHS Forest, der er et projekt koordineret af Center for Sustainable Healthcare og som arbejder på at få naturen ind i patientbehandlingen, til The Guardian og fortsætter:

"Det er på tide, at sundhedssektoren bliver opmærksom på det."

De skotske patienter vil fx kunne få udleveret en folder med gode vandreture, hvor du kan møde særlige fuglearter og planter. Patienterne vil ydermere blive opfordret til at gå skønne ture i Shetlands højland eller på kyststier, hvor de kan finde skaller og spotte dyrelivet. Nogle vil blive bedt om tage hætten ned og stå stille i nogle minutter og opnå en form for mindfulness.

NHS Shetland, som er Øhavets sundhedsmyndighed, antyder ikke at naturoplevelserne skal erstatte de mere konventionelle lægemidler, men det skal mere ses som et supplement til de gængse behandlinger.

"Der er millioner af måder at behandle på, men vi forsøger at involvere patienterne. Folk er altid opmærksomme på kost, motion eller at holde op med at ryge, men nøglen ligger i at finde ud af, hvad der virker for netop dem. Og skønheden ved netop Shetland er, at øen har et helt fantastsik naturliv," siger Dr. Chloe Evans til The Guardien, efter allerede at have forsøgt sig med natur på recept i sine behandlinger.   

Beviserne for naturens fordele på mental og fysisk sundhed er mange. Hvis du bruger 90 minutter af din dag udenfor i et skovområde, vil der være et fald i aktiviteten i den del af din hjerne, der typisk er forbundet med depression.

Kilde: http://www.pnas.org/content/early/2015/06/23/1510459112

Som en del af tiltaget er der lavet en brochure med forslag til, hvad du kan lave, som blandt andet inkluderer følgende:

  • I februar kan du lave en vindpose med en bøjle og stof, og derved "sætte pris på vindens hastighed"
  • I marts kan du lave strandkunst fra naturlige materialer eller "låne en hund og tage det en tur"
  • I april kan du "røre ved havet" og "lave et insekthotel"
  • I maj kan du "begrave dit ansigt i græsset"
  • I juli kan du "vælge to forskellige slags græs og virkelig se på dem"
  • I august kan du kalde en orm ud af jorden uden at grave eller bruge vand
  • I september kan du hjælpe med at rengøre stranden og forberede et måltid udendørs
  • I oktober kan du "sætte pris på en sky"
  • I november kan du "tale med en pony"
  • I december kan du "fodre fuglene i din have"

Lyder det for godt til at være sandt? Så husk på dette: Det er alt sammen på din læges befaling.