Guide Blåvand Seværdigheder Ferie i Danmark

Foto: Feriekompagniet/Søren Emil Mogensen, Mike Bink og Caroline A. Bagger Blåvand Fyr ligger smukt på Danmarks vestligste punkt.

Få de bedste tips til Blåvand: "For mig er området lig med ro og inspiration"

En seksstjernet campingplads, en særlig mountainbikerute og et museum bygget af Bjarke Ingels, der passer perfekt til de omgivende klitter. Kunstneren Agnete Brinch guider dig til de bedste oplevelser i Blåvand og det omkringliggende område.

Agnete Brinch har dybe rødder i området omkring Blåvand, hvor hendes bedsteforældre voksede op og drev landbrug og jagt. Som ung drog hun mod København, men fandt først ro, eftertænksomhed og kreativ fordybelse, da hun vendte tilbage til Vestjylland og de åbne vidder.

– For mig er området lig med ro og inspiration. Der er åbne vidder og fantastisk flot natur. Du kan næsten ikke undgå at blive draget af naturen, og den er meget tilgængelig herovre. Det er lige udenfor min dør, og hvis jeg går i halvandet minut, så står jeg midt i klitterne. Det er fantastisk, at det er så tæt på. Jeg kan personligt mærke, at jeg bliver virkelig draget af det og også finder inspiration til mit arbejde med malerier.

IMG_0114.JPG.jpg
Der er masser af strand omkring Blåvand, og bag klitterne er der gode gå-ruter.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Her er de bedste cykelruter i smukke Danmark

Hvad skal jeg vide om området?

– At det er et stort, smukt og åbent landskab med strand og klitter og skov. Vi har set under coronakrisen, at der er mange mennesker, der har søgt ud af byerne og er blevet draget af de åbne vidder. Men der er også nogle mennesker, der ikke ville kunne bo sådan her. Der er mange, der bliver afskrækket af, at det er så langt ude på landet. Men for mig giver det en særlig eftertænksomhed og ro at være i de her åbne vidder, som jeg ikke finder andetsteds.

Høfde4 5.jpg.jpg
Gourmetrestauranten Høfde4 ligger på Hvidbjerg Strand, der er en forlængelse af Blåvand.

Hvor skal jeg spise?

– Der er mange gode steder i området. Ganske tæt på hvor jeg bor ligger Hr. Skov. De laver en masse egnsprodukter, som bliver solgt over hele landet. Der er både lokale oste og skinke med mere. De har lavet et rigtig fint sted, hvor der både er café og restaurant, og man kan sidde udenfor og forkæle sig selv med en god frokost. Der er også en lille butik, hvorfra de sælger deres produkter.

– Derudover er der Høfde4, der ligger på Hvidbjerg Strand, der er en forlængelse af Blåvand. Det er en gourmetrestaurant, der ligger lige ned til klitterne, så det er meget dejligt derude. Høfde4 ligger ved Hvidbjerg Strand Feriepark, og hele det område er meget dejligt.

MikeBink_Tirpitz_01.jpg.jpg
Tierpitz-museet, der er bygget af Bjarke Ingels, er både værd at se på grund af arkitekturen og udstillingerne.

Hvad skal jeg se?

– Du skal blandt andet se Tierpitz, der er et lokalt museum beliggende i Blåvand. Tierpitz er spændende for hele familien. Museet har mange historiske udstillinger, og det ligger i et fuldstændig fantastisk flot byggeri. Det er bygget af Bjarke Ingels’ tegnestue, og det harmonerer med klitterne i landskabet, så det stort set ikke bemærkes, før du kommer tæt på. Tierpitz er derfor både værd at
se på grund af arkitekturen og deres udstillinger.

– Et andet museum, der er et besøg værd, er Nymindegab. Der er både kunst og spændende historier i Nymindegabs kunstmuseum, der fortæller historier om dengang de lokale fik besøg af kunstmalere og forfattere.

LÆS OGSÅ: Guide: Camønoen – Kongerigets venligste vandrerute

– Derudover er det muligt at lave aftale om at besøge mig i mit atelier i Blåvand. Jeg har af og til besøgende, der kommer for at få end rundvisning i mine 134 kvadratmeters atelier. Man kan bare kontakte mig for en aftale, så kan man komme og se nogle af mine værker og få en fornemmelse af arbejdsprocessen, der leder op til.

Hvor skal jeg bo?

– Hvidbjerg Strand Feriepark har det hele. Jeg tror, at det er den eneste campingplads i Danmark, der er seksstjernet. De har både lejligheder og hytter i alle prisklasser. De ligger lige ned til klitterne, og deres nyere byggeri ligner nærmest et gammelt badehotel. Derudover har de en campingplads, hvor du kan bo i telt eller campingvogn. Der er styr på tingene, god service og alle mulige aktiviteter såsom spaområder og meget mere.

– Hvis du ikke er til campingpladser, er der rig mulighed for at leje sommerhus eller ferielejligheder, der ligger rundt omkring i Blåvand. Hvis du foretrækker lidt mere ro, så er byerne Vejers og Ho ikke så turistede som Blåvand. Der kan du også finde sommerhuse og ferieboliger til udlejning.

Hvidbjerg strand.jpg.jpg
Hvidbjerg Strand Feriepark har både en seksstjernet campingplads og hytter i alle prisklasser.

Hvor skal jeg gå tur?

– Hvis du tager i retning af byen Ho, så er der efter Tierpietz-museet en rute inde på højre side. Ruten går både gennem skov og over klitter. Da det er omkranset af træer, kan du godt gå der, hvis vejret ikke er så godt. Det er en oplagt gåtur.

– Derudover er der arrangerede gåture med Merete Vigen Hansen i samarbejde med Henne Kirkeby Kro. Hun arrangerer gåture i forskellige temaer og ture i flere afstande, og så har hun nogle godter med fra kroen af. Det er også en interessant måde at gå tur, for så får man en lokal guide på, der kender til alle de spændende steder i området.

– Til sidst vil jeg nævne en rute, der hedder Nødvejen. Den går fra Vejers op til Grærup og er asfalteret, så det er muligt både at gå og cykle der. Det er en kendt rute, så man kan sagtens google den frem.

Hvidbjerg strand 2.jpg.jpg
På Hvidbjerg Strand Feriepark kan du tage din egen campingvogn med.

LÆS OGSÅ: Alternativ rejse: "Friheden er uden tvivl det fedeste"

Hvad er dit yndlingsspot?

– Blåvand Fyr. Det ligger smukt på Danmark vestligste punkt ude på Blåvandshuk. Hvis det er dårligt vejr, får du en rigtig rusketur og kan virkelig mærke dig selv derude. Der kan du stå og råbe og skrige, ud mod det åbne hav, uforstyrret og opslugt af den store natur. Og ellers er hele det strandområde, der ligger omkring Blåvand, bare helt fantastisk, og der er mange, der er vilde med det. 

Hvad skal jeg prøve?

– Du skal jo bruge naturen, når du er her. Der er en masse gode løberuter gennem både strand, klitter og skovområder, men der er også mulighed for at være aktiv på andre måder i området. Der er blandt andet mulighed for at leje SUP-boards, som er blevet rigtig populære. Derudover kan du leje mountainbikes tæt på Blåvand. Der kommer besøgende fra hele landet for at cykle ved Bordrup Plantage, hvor der skulle være rigtigt godt at køre mountainbike. Så hvis du kan lide at køre eller gerne vil prøve det af, er det en oplagt mulighed.

IMG_5126.jpg.jpg
Agnete Brinch (51 år) er kunstner og bor i Billum lige uden for Blåvand, hvor hun har sit atelier. Hun er aktuel med udstillingen ”Kvinder der forandrer verden – Heks og Heltinde?” på HEX Museum of Witch Hunt i Ribe.
Se, hvad vi ellers skriver om: Ferie i Danmark og Sommer