Jeg har fået nok af min grænseoverskridende veninde
Foto: Getty Images Jeg ved ikke, hvordan jeg skal lægge afstand til min grænseoverskridende veninde, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg har fået nok af min grænseoverskridende veninde

Efter at have mødt en af min kærestes bedste venner og hans kæreste, blev jeg veninder med kæresten. Nu oplever jeg, at hun er vred, stiller intimiderende spørgsmål og konstant afbryder mig. Jeg prøver at lægge afstand til hende, men det er svært, fordi min kæreste og hendes kæreste jo er venner, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om grænseoverskridende veninde

For syv år siden mødte jeg for første gang en af min kærestes bedste venner og hans kæreste. I starten syntes jeg, at vennens kæreste virkede sød, så vi begyndte at ses. Efterhånden, som jeg lærte hende bedre kende, opdagede jeg dog nogle ret så ubehagelige sider ved hende. Første gang var, da vi var ude at gå tur. Her mødte vi en af hendes bekendte. Denne var nedbrudt og fortalte, at det skyldtes, at hendes far lige var død. Min veninde sagde ikke ret meget, mens vi talte med kvinden, men da vi gik videre, ytrede hun vredt, at ”det hele garanteret var løgn”. Jeg blev meget chokeret over, at hun kunne finde på at sige sådan, for det var bestemt ikke mit indtryk. 

LÆS OGSÅ: Kan jeg være veninde med en, der ikke kan se sine blinde vinkler?

Med tiden blev det bare værre. Det var utroligt stressende og svært at være sammen med hende, fordi hun hele tiden stillede intimiderende spørgsmål, angreb, det jeg sagde, og konstant afbrød mig. Hun lagde heller ikke skjul på, at hun var racist, og i det hele taget har hun det med at kritiserer alt og alle. Nu er hun også blevet meget mistroisk over for mig. Hun er anklagende og kan finde på at sende ret så ubehagelig sms'er ud af det blå. Hvis vi f.eks. ikke kan komme til et arrangement, hun holder, bliver jeg altid forhørt om, hvorfor vi ikke kom. 

For mig er et venskab fyldt med gensidig respekt, og at man kan have det rart i hinandens selskab. Sådan er det ikke med hende. Jeg har derfor i den seneste tid forsøgt at lægge afstand til hende. Problemet er så, at hendes kæreste og min kæreste er venner, så jeg ved ikke, om jeg bare skal rette ind eller måske konfrontere hende. Hvad gør jeg?

Vibeke Dorph råder til afstand eller sætte foden ned

Mennesker som din veninde er der kun to måder at omgås på, og du nævner dem begge klogelig i din mail: Enten lægger man afstand, eller også øver man sig i at få sat foden ned, så de ikke ender med at tvære én ud med deres grænseoverskridende adfærd. 

LÆS OGSÅ: Min kærestes veninde er uforskammet

Har du modet på det sidste, så får du mulighed for at lære en masse om konfliktløsning dog på en ret så udmattende facon. Her skal du nemlig øve dig i at konfrontere din veninde med det, hun siger, når hun siger det. Og det helst uden nogen form for vrede, for vrede virker kun som benzin på typer som hende. I stedet skal du gøre det modsatte: Du skal roligt spørge hende, hvorfor hun siger, som hun gør og evt. fortælle hende, hvad det gør ved dig. Kort sagt, du skal agere som et spejl, hvori hun forhåbentlig med tiden vil få øje på et ikke særligt behageligt spejlbillede, nemlig hendes eget. Rent faktisk kan det jo forholde sig sådan, at hun slet ikke er klar over, hvor ubehagelig hun virker på andre mennesker, og dermed kan man håbe på, at hun ændrer adfærd. Gør hun ikke det, eller magter du bare ikke at voksenopdrage på hende, så er du i din gode ret til at droppe venskabet og kun dukke op, når det kræves. For hun har kun sig selv og sin dårlige opførsel at takke for, at det ender sådan.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Veninder og Livsstil