Kvindeundersøgelse
SPONSORERET indhold

Danske mødre føler sig pressede af daginstitutioner

Far, mor og daginstitutioner. Rammerne for børneopdragelse har ændret sig fra at være en ting mellem mor og far til at være en ting, der også er påvirket i højere og højere grad af de forskellige institutioner omkring børnene.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Christian Petersen
29. maj. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

67 procent af kvinderne med børn under 16 år føler sig pressede af krav fra institutioner og skoler. Det viser ALT for damernes store kvindeundersøgelse, som er lavet i samarbejde med Megafon blandt 1.039 kvinder.

Undersøgelsen viser også at 65 procent af kvinderne generelt føler sig pressede i deres hverdag, og en del af dette pres stammer altså fra kontakten til børnenes skoler eller daginstitutioner, som breder sig ud over dagtimerne børnene tilbringer der.

Generelt handler det om, at de restriktioner, som velmenende bliver indført i mange institutioner i Danmark, forgrener sig til vores privatliv.

- I dag påtager institutionerne sig opgaven at opdrage forældrene til at opdrage deres børn på den rigtige måde. En måde som ofte er fastlagt i daginstitutionen eller kommunen, fortæller psykolog Camilla Holmgaard Johnsen.

LÆS OGSÅ: Kvinder: for stort fokus på fuldtidsjob hele livet.

Det er blandt andet regler som sukkerpolitikker i daginstitutionerne og fælles politik omkring barnets første mobiltelefon, der griber direkte ind i forældrenes opdragelse af deres børn. Ifølge Camilla Holmgaard Jensen, er det bare ikke optimalt, at der skal vedtages fælles regler for alt.

- Vi vil gerne lave fælles beslutninger, så vi er fri for at tage et individuelt ansvar, og det, mener jeg er helt forkert, siger hun.

Men det er ikke kun, fordi institutionerne breder sig. Vi afgiver frivilligt ansvaret, forklarer hun.

- Vi har flyttet os fra at mærke vores egen intuition og værdier og lægger vores beslutninger over på noget, vi har læst i en bog, eller gør som de andre. Det er farligt, fordi vi ikke tør tage den konsekvens, der kan følge af at have en anden mening. Vi vil alle sammen gerne være "korrekte" mødre, og vi er blevet gode til at buhe af hinanden, siger hun.

Hvad konsekvensen bliver for vores børn, og hvordan vi ellers er påvirket af institutionerne i vores opdragelse, kan du læse i denne uges ALT for damerne (nr. 22/2013).

LÆS OGSÅ: Danske kvinder føler sig pressede.