Spørgsmål til jobsamtalen
SPONSORERET indhold

De 6 værste spørgsmål til jobsamtalen - og de bedste svar

Sådan kommer du godt igennem jobsamtalens svære spørgsmål.

Foto: iStock
27. jun. 2016 | Livsstil | Eurowoman

De sværeste spørgsmål til jobsamtalen går ofte igen. Her er en håndfuld af dem, du altid skal forberede dig på.

Hvorfor har du søgt jobbet?
Fokuser din motivation på virksomheden, arbejdsopgaverne og ansvarsområderne. Ikke hvad du får ud af at arbejde hos dem. Sig fx aldrig: "Det er et naturligt næste trin på min karrierestige, for jeg regner med at gå selvstændig om nogle år ..." Det får virksomheden ikke ret meget ud af.

LÆS OGSÅ: 10 seje kvinder: Her er mit bedste karrieretip

Hvorfor er du den rette til jobbet?
Fokuser på det, der skiller dig ud fra mængden. Brug konkrete erfaringer. Fx hvis du har været ansvarlig for en succesfuld kampagne eller har sat et markant og synligt præg på virksomhedens udvikling i et tidligere job. Hvis du søger en kommunikationsstilling, og du siger, at du er god til at formidle svært tilgængeligt stof på en letforståelig måde, er du ikke særlig unik.

Vi kan se, at du ikke har så meget erfaring med ...?
Gør arbejdsgiveren tryg ved at fremhæve relaterede kompetencer. Fx sådan her: "Ja, det er rigtigt, at jeg ikke har erfaring med medlemskommunikation, men jeg har flere års erfaring med B2C-salg, hvor der er fokus på fastholdelse af eksisterende og tiltrækning af nye kunder."

Har du nogen spørgsmål?
Selvfølgelig har du det. Fokuser på fx virksomhedens strategi, konkrete arbejdsopgaver eller andet, der viser din brancheindsigt og faglige indsigt. Hold dig til gengæld fra spørgsmål til massageordning, fredagsbar og antal barnets sygedage. Brug spørgsmål til at styre samtalen i en retning, der er bedre for dig.

Hvad er en god chef for dig?
Vær forsigtig her, og hold dig for god til at tale dårligt om en tidligere chef. Fx kan du svare noget a la: "En chef, der er villig til at uddelegere ansvar, men også kan skære igennem, når det er nødvendigt. En chef, der har tiltro til mine evner, og som lader mig arbejde selvstændigt med en idé, men samtidig kan agere sparringspartner, hvis der opstår behov."

Hvad forestiller du dig, at du skal have i løn?
Tro ikke, at alt er muligt. Lønrammen er altid givet på forhånd i et eller andet omfang. Tjek lønstatistikken fra dit fagforbund inden samtalen, så du ikke skyder markant over eller under. Formålet fra arbejdsgiveren er bl.a. at vurdere, om du har forstået stillingens indhold og ansvarsområder. Få gerne virksomheden til at spille ud først, så du kan arbejde ud fra dette.

Kilde: Rasmus Hengstenberg, karrierevejleder og coach, A-kassen AJKS.

LÆS OGSÅ: 9 råd til at klare dig godt i dit første rigtige job

LÆS OGSÅ: 10 ting jeg har lært om at være nyuddannet og arbejdsløs

LÆS OGSÅ: Drømmejobbet: Hvorfor vidste jeg ikke dette inden jeg startede!?