Et bid fra en hugorm
SPONSORERET indhold

Dette bør du gøre, hvis du får et hugormebid

70 bid fra hugorme om året.

Af: Michala Dieckmann Foto: iStock
12. maj. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Hugormen er meget sky, og det er de færreste, som nogensinde får den at se i naturen. Alligevel bliver omkring 70 personer bidt hvert år, viser en rapport fra Naturstyrelsen.

Hvis du er så uheldig at blive bidt, skal du ikke begynde at suge giften ud med munden, som man ser det på film.

"Man skal endelig ikke begynde at suge giften ud med munden. Giften bliver optaget hurtigere gennem munden, så du gør kun situationen værre. I værste fald hæver man op i svælget, så man ikke kan få luft," siger Peter Baloo Laurents, der er formand for Naturvejlederforeningen i Danmark.

Hugormebid er kun i meget sjældne tilfælde dødelige; fra 1994 til 2001 blev der ifølge Naturstyrelsen registreret ét dødsfald. Derfor skal man tænke sig om, hvis uheldet er ude.

LÆS OGSÅ: De fleste ville klaske den, men derfor skal du lade myggen sidde

"Giften spredes via blodbanerne. Derfor gælder det om at bevæge sig så lidt som muligt, hvis man er blevet bidt. Er det et barn, anbefaler jeg, at man bærer det. Hvis det er en voksen, må man overveje at ringe efter en ambulance. Jo mere passiv patienten kan være, des bedre," siger Peter Baloo Laurents til Altfordamerne.dk.

Søg hurtigt læge 
Langt de fleste hugormebid er ubehagelige men ufarlige. Men da lidt mere end hvert tiende bid medfører alvorlige allergiske reaktioner, er det en god idé at søge læge med det samme.

Heldigvis er det ret let at undgå hugorme, fortæller Peter Baloo Laurents. Som naturvejleder forsøger han jævnligt at finde hugorme, og det sker ofte, at eftersøgningen er forgæves.

"Hugormen er meget følsom over for vibrationer i jorden og vil som regel stikke af, når den mærker noget nærme sig. Så vil man være sikker på ikke at blive bidt, skal man bare sørge for at trampe godt i jorden," siger han.

Hugorme er normalt ikke aggressive og angriber kun, hvis de føler sig truet. Den hugger ikke længere end 20 cm og aldrig højere end 15 centimeter over jorden. Holder man sig på afstand af slangen og lader være med at tirre den, er risikoen for at blive bidt ekstremt lille.

Gummistøvler er en anden effektiv måde at sikre sig mod bid, hvis man færdes i hedeområder eller andre tørre områder.

LÆS OGSÅ: Sådan håndterer du flåttangen, når den lille mide har bidt sig fast

LÆS OGSÅ: Ramt af en brandmand? Dette skal du gøre for at dulme smerten

LÆS OGSÅ: Stukket af en fjæsing? Tag et varmt bad