Mallorca
SPONSORERET indhold

Guide til solskinsøen Mallorca

Det vrimler med smukke, nærmest uberørte bugter – på spansk cala’er – på den solbeskinnede middelhavsø Mallorca. Vi viser dig, hvordan du styrer uden om de tætpakkede turistbyer og kommer rigtigt under huden på øen, der byder på charmende bjerglandsbyer, udsøgt mad og blå, blå laguner.

Af: Monica Steffensen Foto: Monica Steffensen
03. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Roligt ferieparadis
På Mallorcas østkyst, nord for feriebyen Cala Millor, ligger Cala Bona, der oprindeligt var en ganske lille fiskerby. En relativt nyanlagt strandpromenade strækker sig mellem Cala Millor og Cala Bona og er præget af små spisesteder, cafeer og musikpubber. Grundet byens klientel, primært ældre og familier, er omgivelserne ganske fredsommelige – også om aftenen og natten, da her ikke som sådan er noget natteliv. Det finder man i Cala Millor.

Tjek ind på det nyrenoverede, moderne Hotel Atalon, der ligger helt ud til bugten. Hotellet har 77 værelser, og størstedelen har egen terrasse eller altan. Nyd en cocktail ved poolen, mens du beundrer havudsigten og lader dig falde hen til lyden af vandet, der rammer klipperne for foden af hotellet.
Hvis Cala Bona bliver for stille, byder nabobyen Cala Millor på både shopping, bådudflugter og vandsportsaktiviteter.
Hotel Atolon, Paseo Marítimo 42, Cala Bona

Poolen hos Hotel Atolon ligger helt ud til bugten.

LÆS OGSÅ: Bjergtagende Reykjavik

3 gode spisesteder i Cala Bona
Hjemmelavede tapas
Cala Bonas – måske – bedste tapas finder du på Restaurante la Oliva, der ligger ud til Cala Bona havn. Al maden er hjemmelavet (det er desværre ikke altid tilfældet på restauranterne i området), og deres hjemmebagte brød, aioli og lækre, marinerede oliven er et must, når der skal vælges fra menukortet.
Restaurante la Oliva, Carrer del Llebeig 2, Cala Bona

Pasta med cremet champignon- og hvidløgssauce hos Restaurante la Oliva.

Vegetarpizza
Lige ved siden af Hotel Atolon ligger Grand Café Anita, som er ejet af et ældre, fransk par. Når først man har været her én gang, kan man være sikker på at komme igen. Servicen er i top og utrolig personlig, og så må man ikke snyde sig selv for deres vegetar-pizza, der er rig på smag og friske grøntsager.
Grand Café Anita, Paseo Maritimo 41, Cala Bona

Grand Café Anita ligger helt ud til havet og har den smukkeste udsigt.

Sangria ved havnen
Pause fra solen med udsigt over havnen? I så fald er Thalassa et godt bud, da cafeen bogstaveligt talt ligger i vandkanten. Nyd et glas sangria, og iagttag fiskerbådene, når de sejler ud og ind ad den lille havn.
Café Thalassa, Polígon del Moll 13, Cala Bona

Tapas-restauranterne ­ligger side om side ved havnen i Cala Bona.

Idyllisk og livlig havneby
På øens nordvestkyst ligger den lille havne-by Puerto de Sóller i en billedskøn, lille bugt. De omkringliggende bjerge beskytter bugten for den sommetider kraftige middelhavsvind, og strandpromenaden huser en række små restauranter og cafeer, hvor menukortene blandt andet byder på spanske specialiteter som paella, tapas og italienske pastaretter.

Strandpromenaden ved Puerto de Soller er meget, meget charmerende.

LÆS OGSÅ: Hold ferie som baronesser og grevinder i England

En antik sporvogn kører mellem havnebyen og selve Sóller by, der ligger ca. 3,5 km fra bugten. Faktisk opererer samme sporvogn også på strækningen til Palma, og mange kender togruten som "appelsinekspressen", fordi den blev oprettet som led i den succesfulde appelsin- og citronhandel på øen i 1900-tallet.

En mindre mængde tilbagevendende ­turister kommer hvert år ved Puerto de Sóller, men hovedsageligt lokale præger klientellet i den lille havneby. Ved Puerto de Sóller finder du med andre ord det hele: den idylliske strandpromenade med restauranter og butikker, og selvfølgelig den perfekte, hvide sandstrand. Og så slipper du for de værste turistfælder og pakkede strande.

Havnen ved Puerto de Sóller ligger smukt med bjergene i baggrunden.

Den nordvestlige del af øen er særligt rig på bjergterræn, og ordet "hårnålesving" er meget rammende for de meget skarpe vejsving, der bugter sig i landskabet. Du behøver dog heldigvis ikke at tage den anstrengende og nervepirrende tur gennem bjergene for at nå til Puerto de Sóller – betal dig i stedet fra det, og tag en hurtig og smertefri tunnelunderfart.

LÆS OGSÅ: Se den ultimative guide til Barcelonas bedste kvarterer

Frokost med udsigt
Puerto de Sóller emmer af ekstravagance og huser selvsagt et par eksklusive hoteller. På Hotel Espléndido de Soller finder man en af byens absolut bedste restauranter, der (selvfølgelig) ligger med udsigt til den solrige bugt. Nyd et friskfanget frokostmåltid eller en let salat, og snig dig derefter med elevatoren op til 5. og øverste etage, hvorfra udsigten over bugten er helt exceptionel. Priserne er overkommelige og meget lig restaurantpriserne i eksempelvis København, selvom de er en tand højere end på den gennemsnitlige mallorcinske restaurant.
Hotel Espléndido de Soller, Es Traves 5, Sóller

Snup en frisk salat på restauranten til Hotel ­Esplendido de Soller.

Postkortværdig paradisstrand
På østkysten uden for Santanyi, godt skjult fra øens turister, ligger Cala Llombards. Her gemmer sig en ca. 40 meter bred sandstrand med gennemsigtigt, turkist havvand i en smal klippebugt, der mest af alt ligner noget fra en reklame eller et postkort. Det er hovedsageligt ­lokale beboere, der nyder stranden i ro og mag. Børnefamilier slår sig ned i vandkanten, mens unge spaniere springer i fra de omkransende klipper.

Vandet ved Llombards-bugten er azurblåt og ­krystalklart.

Mallorca er spækket med cala'er som denne, så det er ikke svært at finde mindre turistede paradisstrande og klippebugter på solskinsøen. Værd at nævne er blandt andre Cala d'es Moro, der ligger et stenkast fra Cala Llombards, og Cala Murta længere nordpå. Ikke alene finder man spektakulære udsigter, men i sommerhalvåret er det en sjældenhed at finde plads og ro på de mange turiststrande, så hvorfor ikke søge derhen, hvor de færreste turister kommer?

Skjult klippebugt med azurblåt vand
Fortsæt mod Deià, der kræver mod på nervepirrende bjergkørsel. Her finder du Cala Deià, der ligger skjult for foden af de høje bjerge i området. Cala'en ligger blot et par ­kilometer fra Puerto de Sóller, men tro ikke, at turen dertil er kort. Det tager tid at ligge i 1. og 2. gear i de mange skarpe sving og smalle bjergveje.

Tør du ikke begive sig ud på de helt snørklede veje ned til den lille bugt, kan du parkere bilen oppe på bjerget og tage turen til fods. Du skal dog huske på, at du også skal op igen, og det kan mildest talt være en udfordring i varmen.

Gå tur langs de mange flotte strandpromenader på øen.

For foden af bjerget belønnes du til gengæld med en billedskøn klippebugt, der rummer en smal (ca. 70 meter bred) stenstrand. Vandet er klart, og det er oplagt at tage snorkeludstyret med hertil. Helt børnevenlig er stranden dog ikke, da de mange store, og nogle steder skarpe, sten kan gøre det farligt at begive sig ud i det azurblå havvand. Husk i hvert fald badesko! Tag plads på en af bugtens to mallorcinske restauranter, eller tag et par praktiske sko på, og bevæg dig op i de omgrænsende klipper, hvorfra udsigten er utroligt smuk. Der er hverken livreddere, liggestole eller brusere ved stenstranden, så det er ikke et sted, hvor mange turister kommer. Her kommer tværtimod mange kunstnere for at male den flotte klippebugt.

Landsbyen Deia ligger idyllisk placeret oppe i bjergene.

Guddommelig risotto i bjerglandsbyen Deià
Selve Deià by ligger højt i det bjergtagende landskab. Her holder mange bohemetyper, kunstnere og forfattere til, og det er primært små gallerier, man finder på den smalle hovedgade. Landsbyen er ganske lille, men huser blandt andet en italiensk restaurant, der er et besøg værd. Trattoria Italiana hedder den, og terrassen til restauranten ligger ophøjet over gadeplan med en sublim udsigt over byen og bjerglandskabet. Atmosfæren er dejligt afslappet, samtidig med at man føler, at kombinationen af restaurantens beliggenhed, udsigt og uovertrufne italienske retter gør oplevelsen aldeles eksklusiv. Smag blandt andet den udsøgte risotto, og køl ned med en italiensk iskage.
Trattoria Italiana, Vina Vieja n1, Deià

Den skønne terrasse til ­restauranten Trattoria Italiana i Deià by.

Godt at vide
Sådan kommer du derhen ✈
ALT for damernes journalist rejste med Apollo, som tilbyder pakkerejser til Mallorca – blandt andet til fredelige Cala Bona og Hotel Atolon på øens østkyst. Book i god tid, eller spar penge ved at købe en afbudsrejse. Rejs også uden for skolernes ferie for at undgå det værste turistmylder.

Ønsker du ikke pakkerejseløsningen, flyver blandt andre SAS og Norwegian flere gange ugentligt mellem København og Mallorca.

Lej bil eller cykel 🚙/🚲
Få dit hotel eller rejseselskab til at hjælpe dig med at arrangere billeje. Typisk får man en god pris, hvis man lejer bil i 3 dage eller en hel uge.

Det er nemt at køre på Mallorca. Billisterne kører typisk en anelse mere vovet, end vi gør herhjemme, men reglerne er de samme, og skiltningen gør det nemt at finde rundt – også uden gps. Hav et godt, gammeldags papirkort ved hånden, og så skal det nok lade sig gøre at navigere rundt til de forskellige havnebyer og cala'er.

Lej en cykel, så har du rig mulighed for at udforske øens billedskønne landskab.

Det mallorcinske køkken 🍴
Det mallorcinske køkken er inspireret af en række madkulturer, men især det spanske og catalanske køkken præger madlavningstraditionerne. Fisk og skalddyr dominerer mange steder menukortet, men også tapas går igen: marinerede oliven, aioli, ansjoser og serranoskinke.

Smag også øens vin på restauranter og vingårde rundt omkring.

LÆS OGSÅ: 11 skønne danske feriedestinationer

LÆS OGSÅ: Simple living på Sicilien

LÆS OGSÅ: Guide til det cool Californien