Huxi Bach og Iben Maria Zeuthen
Foto: Kristina Demant

Iben Maria Zeuthen om bedstevennen Huxi Bach: “Vi har altid skullet forsvare, hvorfor vi ikke blev kærester”

Huxi bruger Iben, når han ikke fatter, hvad der sker ovre på dameøen. Og Iben bruger Huxi til at blive normaliseret, når tingene er løbet løbsk i ­hendes ­hoved. De to har været bedstevenner, siden de ­mødtes på DR for 12 år siden.

Kl. 10.30 sharp. Døren går op ind til cafeen.

Huxi: Nå ja, selvfølgelig er Iben ikke kommet endnu, men hun havde da i hvert fald tid til at sende mig et nummer for et kvarters tid siden, som jeg lige skulle lytte til.

Begejstringen for musik er de fælles om – især country, som de begge har en næsegrusinteresse for. Iben er efterhånden ankommet og planter sig ved siden af Huxi. Det er 12 år siden, at de to venner stiftede bekendtskab.

Iben: – Jeg kan huske, jeg gik rundt i et helt sort studie. Huxi skulle caste mig til et program til Danmarks Radio.
Huxi: – Jeg havde svært ved at caste Iben, fordi hun var sådan en underlig en – hun passede hverken ned i den ene eller den anden kasse. Men det kunne jeg faktisk rigtig godt lide.

LÆS OGSÅ: Venindetema: ”Jeg taler til Mai, som om hun var jævnaldrende”

Dengang var Iben spritny i journalistfaget, Huxi havde været i gamet i nogle år. Hun var 18 år, og han var 27 år.

Huxi: – Til en af de første fester på DR kom Iben i en kjole, som jeg vil betegne som... Nu skal jeg prøve at give et ­billede: Iben havde taget undertøj på, et par ­høje sko og så var hun kravlet ind i en ­åleruse. Jeg fik sådan en underlig storebror-fornemmelse over for hende, og jeg tror, at den grundtone, der blev slået an der, har været klingende gennem hele vores venskab – for mig i hvert fald.
Iben: – Helt fra start har der været et aseksuelt rum mellem os. Og det gjorde, at der ligesom var en fredet zone. Men det er jo meget sjovt, for vi har altid skullet forsvare, hvorfor vi ikke blev kærester. Det var sådan noget, folk altid spurgte om. Folk troede, at vi havde taget fejl – at vi ikke vidste, hvad der ligesom var bedst for os selv.
Huxi: – Men det, tror jeg også, er en fuldstændig naturlig reaktion, for det er da sjældent. Vi er bare heldige på den konto, at der simpelthen ikke...
Iben: – Der har simpelthen ikke været nogen...
Huxi: – ...seksuel energi, for hvis der er det, bare det mindste, så tror jeg ikke, man kan.

Hvorfor gør han sådan? Hvordan svarer man lige hende på det der? Visse ting er ikke altid sådan lige at greje, og derfor er det godt med venner af andet køn.

Iben: – Der kommer nogle andre bud, hvis man spørger en mand, end hvis man spørger en kvinde.
Huxi: – Når man taler med sine mandevenner, har man det samme udgangspunkt. Man står på den samme ø og kigger over på noget...
Iben: – På dameøen.
Huxi: – Med den samme forståelse af, hvorfor ting sker. Og så er det jo både sjovt og interessant – og vigtigt at få det der andet perspektiv.
Iben: – Altså, jeg vil gerne sige, hvad jeg bidrager med i Huxis liv. Han ville ellers aldrig være tvunget til at forholde sig til ­sine følelser. Er det ikke rigtigt?
Huxi: – Æææhhh, jooohhh...
Iben: – Jeg holder fast: nu skal du lige fortælle mig om, hvordan du faktisk har det.
Huxi: – Jo, men det er rigtig nok. Der er et element af tvang. Haha. Det kan lyde mærkeligt, men samtalen kan være ­mere komplet, når der kommer et andet perspektiv på tingene. Der er måske særligt et bestemt emne, hvor jeg spørger Iben til råds om ting, jeg ikke begriber.

Hvad er det for et emne?
Huxi: – Jamen, det er VVS. Det er simpelthen sådan noget med emhætter, rørlægning. Jeg fatter det ikke. Ej... Det er jo noget med damer. Prøv at se, hvordan jeg bliver helt kejtet. Haha.
Iben: – Han kan ikke engang sige ordet damer.
Huxi: – Nej, jeg skal lige sætte mig til rette. Men ja, det er der, jeg bruger Iben mest.
Iben: – Der er et eller andet dejligt ved Huxi, ting kan godt være svære, men de er aldrig en afgrund. Når jeg får snakket med Huxi, bliver tingene normaliseret. Mit hoved kan sgu godt løbe af sted med mig på en lidt anden måde, end det gør for ham.

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen og Ghita Nørby: “Vi kan grine og græde og få et spark i røven”

Efter flere år som værter på radioprogrammet "Mondo", fandt de to venner da også ud af, hvordan de komplementerer hinanden.

Huxi: – Jeg er virkelig et kontrolmenneske. Iben er i mindre grad kontrolmenneske. Jeg har brug for en, der en gang imellem kan sige: "prøv lige at høre"...
Iben: – Relax.
Huxi: – Men vi ville f.eks. aldrig nogensinde kunne bo sammen.
Iben: – ALDRIG! Du ville få spat af at skulle snakke om alting.
Huxi: – Præcis.
Iben: – Og jeg ville få spat af det der med nescaffen – der skal være lige præcis de og de antal teskeer. Huxi bruger en teske, når han skal dosere sin kaffe – hvem fanden gør det? Det er jo kontrol ud over alle grænser.

Midt i talestrømmen om dosering af nescafe får Iben en indskydelse og skifter spor:
Iben: – Da jeg kom tilbage fra barsel, skulle jeg sende et nyt radioprogram for første gang. Hvis man har børn og har været på barsel, så ved alle, at det eddermame er sårbart at komme tilbage. Efter udsendelsen tændte jeg min telefon. Der lå en talebesked fra Huxi. Han havde hørt hele programmet – begge to timer og sagde, at jeg var bedre end nogensinde før. Så kan det godt være, man ikke har set hinanden i et år, hvor den ene har været på turne, og den anden har siddet og ammet. Men sådan en talebesked betyder jo alt, når man vender tilbage fra morland og slet ikke ved, hvad man selv kan.

LÆS OGSÅ: Venindetema: “En ven er jo også en, der bare helt umiddelbart forstår ens begejstring”

LÆS OGSÅ: Anni har både en mand og en kæreste: ”Det er forskellige behov, de opfylder hos mig”

LÆS OGSÅ: Iben Maria Zeuthen: “Dette er det tætteste, vi kommer et bevis på fænomenet “evig kærlighed””

Iben Maria Zeuthen og Huxi Bach

Iben Maria Zeuten, 31
Radiovært på programmet "Det næste kapitel" og klummeskribent i ALT for damerne. Bor sammen med sin søn Kaj på 2 år.

Huxi Bach, 38
Radio- og tv-vært. Vært på radioprogrammet "Huxi og det Gode Gamle Folketing". Bor alene på Vesterbro.

Se, hvad vi ellers skriver om: Iben Maria Zeuthen, Venner og Parforhold