SPONSORERET indhold

”Han var en meget vigtig person i mit liv”: Her er 8 ting, du (måske) ikke vidste om Kwamie Liv

Hun tog Danmark med storm med sin fortolkning af Kim Larsens Pianomand og senere i Toppen af Poppen. Nu toner hun igen frem på tv-skærmen i bedste sendetid som dommer i X Factor. Lær den dansk-zambianske sanger og sangskriver at kende her.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Taj Francois
17. dec. 2021 | Livsstil | ALT.dk

”Hendes stemme er ren guddommelighed. Flydende guld.”

Kwamie Liv har med sin indie pop, stærke faglighed og rolige væsen vundet mange hjerter verden over. I det nye år toner hun frem på TV2 i bedste sendetid, når hun overtager en af dommerstolene i den nye sæson af X Factor (Læs mere om det i punkt 7!).

Men hvem er hun egentlig?

Læs med og lær noget om musikeren, som du (måske) ikke vidste:

1. International opvækst

Hvis Pitbull er Mr. Worldwide, må Kwamie Liv være Ms. Worldwide. For selvom hun er født i Danmark, er hun vokset op i både Zambia, Tyrkiet, Sverige, Sydafrika, Kenya og Irland.

”Min mor arbejdede for FN, så hvert 3. til 4. år flyttede vi til et nyt land, og min skolegang er foregået på engelsk,” fortæller hun til Se&Hør om de mange flytninger.

Efter hun havde boet i Irland, flyttede hun til Bangladesh, hvor hun som frivillig arbejdede i en flygtningelejr.

2. Balancepunktet

Den 36-årige sanger og sangskriver har udgivet musik siden 2014, men faktisk skrev hun sin første sang allerede som barn.

”Jeg skrev min første sang, da jeg var otte år gammel og optog den på en lille båndoptager, jeg havde. Jeg kan huske, jeg havde drømt noget om natten – en sang – og da jeg vågnede om morgenen, tog jeg min lille båndoptager og indsang den,” siger hun til Heartbeats.

Siden da er det blevet til et enkelt album og en del singler, hvoraf flere er brugt som soundtracks til diverse film og serier, såsom Guldkysten, The Rain og Lang historie kort.

”Det (musikken red.) er som at trække vejret for mig, det holder mig i balance og er den måde, jeg udtrykker mig allerbedst på,” fortæller hun i samme interview med Heartbeats

3. Altid på arbejde

Efter Kwamie Liv begyndte at udgive musik i 2014, og hun i 2015 startede sit eget pladeselskab, Fame Bear, har hendes hverdag og weekend flydt meget sammen, siger hun til Costume.

”Det betyder, at jeg kan være ret fleksibel og spontan, men også, at jeg altid er lidt på arbejde, hvilket jeg faktisk har det fint med, da meget af det, jeg laver, handler om at skabe noget, hvilket jeg elsker.”

4. Hvis-nu-bobler

Hvis der er én ting, man altid kan finde i Kwamie Livs køleskab, er det bobler, fortæller hun til Eurowoman.

”Jeg har altid en flaske just in case-champagne liggende.”

5. Betydningsrige doodles

Det er ikke kun musikalsk, at Kwamie Liv er kreativ. Hun har nemlig altid både tegnet og malet, og gennem tiden er hun begyndt at dyrke det mere og mere.

”Det gør mig så glad. Det er ligesom at være forelsket. Det er dejligt at have en platform, udover musikken, hvor jeg kan fortælle historier, ” fortæller hun i et stort interview med Eurowoman.  

”Min kunst handler ofte om at være kvinde. Jeg har brug for et sted, hvor jeg kan skildre kvinder, uden de bliver opfattet som ofre eller objektificeret. En dag skal jeg lave en udstilling.”

6. Natteravn

Der er morgenmennesker, og så er der folk som Kwamie Liv. Hun er udpræget nattemenneske og bliver gerne oppe det meste af natten, siger hun til Heartbeats.

”Jeg bruger natten som inspiration og skriver bedst i de mørke timer. Der er noget over nattens stilhed. Du er der og kan fange andres drømme, mens de sover. Der er fred. Når solen går ned, og mørket sænker sig, så begynder en ny tilstand. Det er den, jeg skriver i.”

7. Blev rørt til tårer på tv

Kwamie Liv gjorde for alvor indtryk på danskerne, da hun i forbindelse med Kim Larsens 70. års fødselsdag i 2015 i samarbejde med DR genindspillede Larsens Pianomand – og for første gang (officielt) sang på dansk.

Danskerne lærte den unge sanger endnu bedre at kende, da hun i 2019 igen var at finde i TV’et i bedste sendetid, nemlig i TV2s Toppen af Poppen. Her hun sammen med bl.a. Medina, Søren Huss og Rasmus Walter fortolkede hinandens sange, og da Medina synger hendes sang Higher, bliver hun rørt til tårer.

”Det var virkelig, virkelig smukt. Jeg skrev sangen for min ven, der døde, og jeg blev rørt, fordi det er så personlig en ting for mig,” fortalte Kwamie Liv i TV-programmet om den tætte ven, hun fik, da hun efter sine mange år i udlandet bosatte sig i København.

”Det har været en meget vigtig person i mit liv, men der kom et tidspunkt, hvor han ikke ville være her længere.”

8. Bag dommerbordet

Siden 1. januar i år, hvor X Factor rullede over skærmen med en ny sæson, har det i år været med en ny person bag dommerbordet. Kwamie Liv overtog dommerstolen efter Oh Land og fortæller til TV2, at hun glæder sig ”helt vildt” til posten og til at lære resten af dommertrioen at kende, men også at hun mest af alt ser frem til at møde alle de modige deltagere.

”De kommer med et håb og en sårbarhed, som jeg kan spejle mig i, og som jeg kender. Som alle kender. Og det glæder jeg mig virkelig til,” fortæller hun.

Resten af dommergruppen, X Factors Grand Old Man Thomas Blachman og den verdenskendte DJ Martin Jensen, glæder sig til at få Kwamie Liv med på holdet.

”Hun er en dygtig sangskriver, dygtig sanger, god stilskaber, hun har en utrolig følelse med, hvor tingene bevæger sig hen i tiden,” roser Blachman hende blandt andet til BT og sammenligner hende med verdensstjernen Billie Eilish. 

Anbefalet til dig