Louisa Lorang
SPONSORERET indhold

Louisa Lorang: "Julen er blevet vigtigere, efter jeg har fået børn"

Kogebogsforfatter og tv-kok Louisa Lorang drømte egentlig om en hvid sandstrand, men i stedet bliver det endnu en stor familiejul hos svigerforældrene, hvor hun – selvfølgelig – selv står for konfekten.

Af:: Marie Varming Foto: Sara Skytte
22. dec. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Hvordan er din december måned?

Den er travl lige som alle andres. Mit julearbejde er færdigt i god tid inden jul, men så passer det altid med, at jeg går i gang med en ny kogebog i december. Jeg skal også have tid til at være sammen med min familie, for jeg har tre børn, som skal til juleforestillinger, afslutninger og klippeklistredage og gerne vil have deres forældre med. Der skal også være tid til at spise brændte mandler og ristede kastanjer i julen. Det skal være hyggeligt, selvom der er travlt.

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

Min mor strikkede en nisse, som hver dag gemte gaver til mig, som jeg selv skulle finde. Nissen findes ikke mere, men hjemme hos os har vi en alf, som giver børnene gaver. Hver dag har den skrevet et rim, som leder børnene på sporet af gaverne. Alle tre børn får kalendergaver, men min mor hjælper mig med at købe cirka halvdelen af dem. Det smarte er, at de er gemt, så jeg ikke skal stå klar med 72 gaver den 1. december, men kan nå at panikkøbe lidt i løbet af december.

LÆS OGSÅ: "Det er synd at fælde alle de juletræer for at smide dem ud igen en uge senere"

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

Julen er blevet vigtigere, efter jeg har fået børn. Jeg har stadig en datter på seks år, som godt gider julen, og hun kan smitte af på de to store. Jeg nyder deres begejstring.

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

Der var et år, hvor vi tog til Singapore, og det var en rigtig fed tur. Men i Singapore fejrer man først jul den 25. december, så juleaften var vi bare os fire, for det var før vi fik Maggie. Vi havde ikke noget juletræ, så det endte med, at vi dansede omkring et julekort med et billede af et juletræ på. Det var lidt ensomt, når man er vant til at være mange mennesker. Næste dag havde jeg reserveret bord til en gigantisk brunchbuffet, hvor der var ALT i overflod. Jeg havde booket det flere måneder i forvejen, og jeg glædede mig til at smage alt, hvad der var på buffeten. Men da vi skulle derhen i taxa, havde vi det alle sammen så dårligt. Jeg tror, vi havde fået madforgiftning dagen før, så vi vendte om og kørte tilbage til hotellet.

Hvordan holder du jul i år?

Jeg havde håbet, at vi skulle til Bali, men jeg synes stadig, verden er lidt for usikker, så vi bliver hjemme og holder os til den jul, vi plejer, som er hos mine svigerforældre. De bor på en hvid, trelænget bondegård og har Nordsjællands største juletræ på gårdspladsen. Vi tager altid derop et par dage inden jul for at slagte og plukke ænderne til juleaften og drikke gløgg. Vi er som regel 20-25 personer, for min mand har en stor familie, og min lille familie er også med. Alle har en opgave. Jeg laver konfekt med børnene. Jeg vælger altid den tjans for at få noget tid med børnene, og fordi man kan drikke portvin samtidig.

Hvad spiser I juleaften?

Helt klassisk: Gås, and og flæskesteg, ribsgele, brune og hvide kartofler, waldorffsalat og min mands fermenterede agurker, som han laver i sensommeren. Jeg har altid min egen hjemmelavede marcipan og nougat med til konfekten. Det er virkelig nemt at lave, og alle børn kan meget bedre lide den hjemmelavede marcipan. En af de ting, vi altid laver, og som også er med i min nye bog, er noget, jeg lærte af min morfar: Man hakker figner i en foodprocessor og former dem, og så dypper man dem i mørk chokolade.

LÆS OGSÅ: "Jeg fik øje på en meget smuk og meget depressiv kvinde"

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

Jeg fik engang en racerbane af min mormor, da jeg var fire eller fem år. Ekspedienten havde været meget overrasket, da min mormor sagde, at det var til en pige, men jeg legede mest med drenge, og den racerbane var god til at lokke dem op på besøg hos mig. I dag giver vi ikke så mange gaver, og jeg kan faktisk ikke huske en eneste julegave, jeg har fået som voksen.

Hvad giver I som mandelgave?

Det kan være noget sprut eller marcipan, for der er ingen kære mor, snyd eller trøstepræmier til børnene i vores familie. Til gengæld har vi pakkeleg bagefter. Det har vi i øvrigt også anden juledag, nytårsaften og til påske. Vi elsker pakkeleg i vores familie.

Har du en yndlingssalme?

Ikke nogen bestemt, men juleafslutningen på mine børns skole foregår hvert år i Vor Frue Kirke, og det er så smukt at sidde og høre 6-800 børn synge julesalmer.

Hvad er din yndlingsjulekalender?

Det er Den anden verden, som var vildt betagende visuelt, men den fik godt nok hård kritik.

Anbefalet til dig