Made in Denmark: Royal Copenhagen

Made in Denmark: Royal Copenhagen

Det er svært at sige dansk design uden også at sige Royal Copenhagen, og med Mads Ryder som direktør er det de sidste tre år blevet cementeret, at borde verden over vil blive dækket med Flora Danica, Musselmalet og Blå Blomst mange årtier endnu.

At lytte og have respekt for dem, der ved noget om at lave porcelæn. Det var med den indstilling, Mads Ryder, 49, i 2009 satte sig for bordenden i Royal Copenhagen som den næste i rækken af direktører gennem 237 år. Det skulle vise sig at være en klog taktik, for på bare tre år har han, sammen med den øvrige ledelse hos Royal Copenhagen, vendt et underskud på knap 100 millioner til et plus på stort set det samme beløb.

Mads Ryder lyttede og bed mærke i to vigtige faktorer: At Royal Copenhagen er et klassisk brand, der ikke svajer i vinden og følger modens luner, og at det er håndværket, der gør hele forskellen. Med den viden gik han i gang med at finde ind til den kerne, der for ham var druknet i biprodukter som juletræstæpper og sprællemænd i pap.

“Nu laver vi porcelæn. Det er der, vi kommer fra, og det er det, vi er gode til. Og så er det ikke alt, der skal automatiseres. Vores mønstre kan ikke trykkes. De skal males i hånden,” siger Mads Ryder og fortæller, at den største succes i nyere tid er stellet Blå Mega Riflet, der er en modernisering af det oprindelige musselmalede mønster fra 1775. Mega Mussel er designet af Karen Kjældgård-Larsen, der i 2000 bankede på døren hos Royal Copenhagen med sit afgangsprojekt fra Danmarks Designskole under armen.

“Mega Mussel har også været godt for alle de andre stel. Det musselmalede, som mange for nogle år siden kaldte mormorstellet, går amok nu. Særligt herhjemme og i Japan,” siger Mads Ryder og fremhæver også stellet Blå Elements, designet af Louise Campbell i 2011, der er endnu en fortolkning af det musselmalede mønster.

Mads Ryder og hans team indførte også hurtigt den såkaldte Mix & Match-strategi, der kort sagt går ud på at anskueliggøre, at stellene fra Royal Copenhagen sagtens kan sættes sammen på kryds og tværs.

“Du kan tage en tallerken, der er lavet i 1775, og blande med en, der er lavet i forgårs. Det, du har arvet, kommer pludselig til live igen. Det er et skift i mindset og et, der passer til tiden,” siger Mads Ryder, der har ført Royal Copenhagen ind i en ny æra – og et nyt ejerskab. Sidste år blev Royal Copenhagen en del af finske Fiskars, der også ejer blandt andre Iittala og Raadvad. “En direktør vil altid være en overgangsfigur. Men jeg er stolt af at være det i en virksomhed, der bliver ved med at skabe historie,” siger Mads Ryder.

Se også: Made in Denmark: HAY »

Se også: Made in Denmark: Soft Gallery »