Vi har bedt ham fortælle, hvad udfordringerne er ved at tage billeder under vandet, og hvad han elsker ved det.
Hvad er tankerne bag billedserien?
- Jeg har altid været fascineret af det stille og "rene" univers under vand, så da jeg for snart 10 år siden fik muligheden for at bruge mine erfaringer med at arbejde med dansere, og denne gang under vand, blev jeg meget betaget af det visulle univers. Dette har jeg så udviklet og forfinet igennem de følgende år, og jeg bliver stadig lige fascineret, når jeg dykker ned til de tableauer, vi opbygger, når vi skyder billeder i det flydende element. Særligt den langsommlige og elegante bevægelse af stof eller hår rammer mig hver gang.
Hvordan tog du billederne?
- Hovedparten af billederne er taget i forskellige pools, optaget med typisk et Hasselblad kamera i et undervands hus, for at opnå den allerbedste kvalitet, og med studielys både i- og ovenover vandet. Dette for at opnå fuld kontrol og for at skabe en effektfuld lyssætning, der gerne skal understøtte det stemming som modellerne skaber.
- Som regel har jeg et helt bestemt billede i hovedet, inden jeg begynder en optagelse, og det lykkes heldigvis ofte at fange det moment, fordi vi planlægger alting ret omhyggeligt. Men det smukke ved at arbejde under vand er faktisk, at det er så uforudsigeligt. Derfor sker der så mange uventede ting, at man tit får foræret et endnu smukkere billede under optagelsen, end man havde forventet. Så er det bare om at være klar til at fange det, når det sker, og derfor vil alle på mine optagelser kunne nikke genkendende til sætningen: "Der findes ikke test. Vi skal være klar til at kunne skyde modellens allerførste forsøg i vandet". Måske er det gyldne billede der i det allerførste dyk...
Hvad var det vanskeligste ved at tage dem?
- At skyde både film og billeder under vandet indebærer, at alt bliver mere besværligt. Tekniske udfordringer er der masser af. Men som regel er det vanskeligste at få de store kjoler til at "opføre" sig som ønsket under vandet.
- Ofte er modellen selv nødt til at hjælpe til, og der er stor forskel på, hvor godt de forskellige modeller arbejder under vand.
- I årenes løb har jeg lært at teste de enkelte modeller, før vi går igang, og jeg har helt klart fortrukne modeller jeg arbejder sammen med, netop fordi det er så svært at holde vejret og slappe af, huske mine instruktioner og samtidig se helt og aldeles ubesværet ud.
Annonse
Hvilke følelser og tanker håber du, at de vækker i dem, der ser dem?
- Jeg håber beskueren af mine billeder facinerest som jeg selv af den elegance, det graciøse og det vægtløse univers. Et sted der i et kort øjeblik ikke forekommer som en undervands verden, men blot en flydende og abstrakt setting, hvor nye og smukke bevægelser og udtryk, kan udfolde sig, uden at tyngdekraften tages i med i beregningen.
Hvilket af billederne er din favorit og hvorfor?
- Et af mine absolute favoritbilleder er fra den kampagne jeg lavede for et par år siden, hvor modellen og skuespilleren Kristina Korsholm indtog rollen som en let dekadent "havfrue" (de to fotos herunder, red.) i en kulisse af et sunket eller oversvømmet slot.
Henrik Sørensens to favoritbilleder fra en Hasselbladkampagne, som krævede Dronning Margrethes tilladelse for at tage billeder af Ledreborg slot. Billedet af slottet blev printet i enorm version og sænket ned i en kæmpe pool. Derefter blev der sat lys på.
Henrik Sørensen
Henrik Sørensen er filmskaber og fotograf, herunder en af Europas førende undervandsfotografer.
- Mit seneste, og derfor måske mit absolutte yndlingsbillede, er mindre end en måned gammelt og stammer fra en optagelse, hvor vi arbejdede med at seks til ti modeller var i vandet på en gang. I et kontrolleret "kaos" af mennesker, der svømmer imellem hinanden, formåede jeg faktisk at fange præcis det udtryk og det billede, jeg havde inde i hovedet før vi begyndte.