Sofie Pallesens jul
SPONSORERET indhold

"Det er synd at fælde alle de juletræer for at smide dem ud igen en uge senere"

Sofie Pallesen elsker hjemlig hygge i december, men bryder sig ikke om overforbrug, gaveræs eller at fælde juletræer. Denne december bliver der dog lidt mindre tid hjemme, da hun står på scenen som Gemyse, når Nissebanden indtager Bakken.

Af:: Marie Varming Foto: Sara Skytte
14. dec. 2021 | Livsstil | Hjemmet

Hvornår begynder julen for dig?

"Det gør den 1. december eller deromkring. Jeg synes, den starter alt for tidligt i handelslivet, og julen er blevet en forbrugsfest, som jeg ikke tilslutter mig. Men 1. december tænder jeg kalenderlyset, og så begynder vi at sætte godter ud til vores nisse, Alvilda, selvom jeg kun har et barn tilbage, som synes, det er sjovt. Men Lydia på ni år er helt med på, at Alvilda laver ballade, hvis hun ikke får godter, eller hvis vi har glemt at sætte grød til hende i kælderen. Men når vi husker det, lægger Alvilda chokolader og små lækkerier til børnene i huset. Lydia elsker også at pynte op med mig. Jeg kan i det hele taget godt lide, at der er ekstra tid til at være sammen i december, for dagene virker så korte, at det føles, som om man har mindre tid sammen. Det skal være rart at være hjemme i december."

LÆS OGSÅ: "Jeg fik øje på en meget smuk og meget depressiv kvinde"

Hvilken jul er den mest anderledes, du har oplevet?

"Da jeg var cirka 12 år, holdt vi jul på Hawaii. Det var ret lækkert, men fordi det er en amerikansk stat, var der julemænd overalt, og det var meget varmt, så de der store mænd sad og svedte i deres varme kostume. Der var også en mørk julemand med hvidt julemandsskæg, og det var ret eksotisk for mig."

Hvordan holder du jul i år?

"Jeg ved det ikke endnu, men det bliver enten med min mands eller min familie, og hvis vi er hjemme hos os selv, plejer vi at invitere begge familier. Når vi holder stor jul, plejer alle at komme med noget til bordet, så man ikke skal stå med det hele selv. Det skal være hyggeligt og ikke stressende. Den bedste jul er den, hvor det lykkes os at samle hele familien med søskende og deres familier. Så kan vi godt komme op på 20 personer."

Hvad spiser I juleaften?

"Jeg er vegetar, så jeg spiser alt tilbehøret til julemiddagen, og så laver jeg en svampe/nødderulle med butterdej omkring, som vi kalder ”mors brød”. Der er også and til kødæderne i familien, men vi er faktisk flere og flere i familien, som er vegetarer."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Da jeg var syv år, fik jeg et dukkehus af mine forældre. Men jeg var faktisk lige så lykkelig det år, jeg gav min søster Grease på LP. Hun blev så glad."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg kan ikke huske en konkret dårlig gave, men der har været et par juleaftener, hvor der har været så mange gaver, at man får kvalme. Jeg går ind for omsorgsfuld kvalitet fremfor kvantitet, så alle ikke bare sidder og åbner amok. Jeg kan huske, da jeg var barn, og vi var omkring 16 mennesker til jul, og vi åbnede gaver til langt ud på natten. I dag gør vi det sådan, at de voksne kun får én gave, som nogen så til gengæld har brugt tid på at finde eller måske endda lavet selv. Jeg er ærligt talt også glad for, at jeg ikke skal ud og finde på en masse gaver mere."

Vinder du mandelgaven?

"Som barn vandt jeg altid, fordi min farmor puttede en mandel i hver af børnenes risalamande. Men jeg kan faktisk også vinde den i dag, for jeg er typen, der slår en sekser, hvis jeg beslutter mig for det. Så hvis jeg beslutter mig for at vinde mandlen, gør jeg det, men det sker lige så ofte, at jeg beslutter mig for, at det er et af børnene, der skal vinde."

LÆS OGSÅ: Oh Land: "Det er rigtig svært ikke at være sammen med sit barn juleaften"

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Ja, det er Nissebanden i Grønland, selvfølgelig! Min far instruerede, og min mor spillede med i den, så da jeg var cirka 14 år, var jeg med dem i Grønland i 14 dage, da den blev optaget. Det var i februar, og det var så koldt, at man måtte dække sit ansigt til for ikke at få forfrysninger, og når man åndede ind, frøs stoffet straks til is. Man har ikke oplevet kulde, før man har været i Grønland om vinteren. Det var en kæmpe oplevelse at være i Grønland og se, hvordan sneen lyser alting op i de få lyse timer om dagen. Jeg har lovet mig selv, at jeg en dag skal opleve Grønland sammen med mine børn. Der har også været fede julekalendere for nylig, f.eks. Den anden verden og Pagten. Jeg kan godt lide, at julen handler om noget mere, f.eks. underjordiske væsener eller større temaer som taknemmelighed og barmhjertighed. Det er jo julens oprindelige budskaber."

Hvordan er din december måned?

"Jeg har altid holdt fri i december for at være sammen med mine børn og lave konfekt og putte nelliker i appelsiner, men i år skal jeg spille Gemyse i Nissebanden i Julemandens Land, og det er fint, fordi mine børn er så store nu, og den yngste glæder sig bare til at komme og se forestillingen."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Adventskrans, det har vi altid, og jeg binder den selv med gran. Nu skal det ikke blive for helligt, men jeg synes, det er synd at fælde alle de juletræer for at smide dem ud igen en uge senere, så de seneste år har vi ikke haft juletræ, men går i stedet ud og danser om et træ i haven, når vi har spist julemiddag. Det er faktisk dejligt at komme ud og få lidt luft, når man lige har spist."

Har du en yndlingssalme?

"Ja, det er ”Dejlig er Jorden”."

Anbefalet til dig