Facebook
SPONSORERET indhold

Facebook: sådan finder du balancen

Anders Colding-Jørgensen er Cand. Psych og ekstern lektor på IT Universitet i København. Han kender alt til afhængighed, når det kommer til sociale medier og giver sine gode råd til, hvordan du finder balancen i dit Facebookforbrug.

Af:: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
29. aug. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Måske er du slet ikke forstyrret af sociale medier i din hverdag og er tilfreds med det niveau, dit forbrug har.

Er du derimod i den anden grøft og føler, at Facebook er blevet for stor en faktor i din hverdag, så følger her nogle gode råd fra internetpsykologen til, hvordan du finder en god balance, hvor du stadig kan være med, uden det tager overhånd og styringen på din hverdag.

Fjern de sociale medier fra telefonen
- Det er ikke alle slags digitale aktiviteter, der får dig til at tjekke din telefon lidt for tit. De færreste mennesker tjekker eksempelvis Google Maps eller deres netbank mange gange om dagen.
Til gengæld virker den slags tjenester, som løbende bliver opdateret med nyt og interessant indhold, langt mere dragende på os. De små, løbende opdateringer fra eksempelvis Facebook fungerer som mikrobelønninger for hjernen og er faktisk med til at træne os til at tjekke igen og igen for at se, om der er kommet noget nyt. Ved at fjerne Facebook, Twitter og LinkedIn fra smartphonen vil du opdage, at du straks får et mere afslappet forhold til den.

Køb et vækkeur
- Mange bruger mobiltelefonen som vækkeur – men det betyder jo, at mobiltelefonen ligger og frister på natbordet. Og skriver man lige en kommentar, så skal man da også lige tjekke for svar. Og pludselig er aftenen gået med at ligge og stirre ind i en lille lysende skærm frem for eksempelvis at fordybe sig i en god bog eller at have sex.
Og da sociale medier ikke kun rummer hyggelige ting, men også kan gøre dig vred, oprørt eller ked af det, kan det faktisk få dit adrenalinniveau til at stige, når du lige tjekker Facebook, før du sover. Og når adrenalinniveauet er højt, kan du ikke sove. Derfor skal du holde smartphonen langt væk fra soveværelset - især hvis du lider af søvnbesvær.

Hold igen med kommentarer
- Så snart du begynder at poste mindre på sociale medier, vil du opleve, at din trang til at tjekke også falder. Det skyldes ganske enkelt, at en stor del af det, der drager dig imod sociale medier, er, at du søger respons; at du er i gang med samtaler, som du vil se, om nogen har svaret på.
Og det er helt naturligt. Hvis du bruger et minut på at poste et foto eller en kommentar, bruger du tit mange gange længere tid på at tjekke om der er kommet likes og kommentarer og på at svare. Så undlad at starte dominoeffekten.

Du kan ikke multitaske
- På første år på psykologistudiet lærer man, at menneskehjernen ikke kan multitaske. Du kan jo selv prøve at tænde for radioen eller at følge med i samtalerne omkring dig, mens du læser denne tekst. Du kan kun koncentrere dig ordentligt om én af delene – resten scanner du for at høre, om der dukker noget op, du skal tune ind på.
Når du taler med dine børn eller ser en god film, så kan du altså ikke dykke ned i kommentarstrømmen på Facebook og på samme tid høre efter, hvad børnene siger eller følge ordentligt med i filmen. Det må du naturligvis selv om, om du har lyst til, men faktum er, at din opmærksomhed kun kan være fuldt til stede ét sted ad gangen - så prioriter.

Lav små teknologiske frirum
- Der er mange måde at koble teknologien af på, og de kan både være hyggelige og give tid til at få pusten igen.
Når du får gæster til middag, kan du eksempelvis stille en kurv frem i entréen og fortælle folk, at de skal lægge mobilen i den, før de træder ind i dagligstuen (din egen skal naturligvis ligge der også). Det vil faktisk ofte blive opfattet positivt og sætte aftenen godt i gang.
I kan også aftale, at alle familiens mobiler "lægges i seng" (hen på en hylde med opladerstik) tidligt på aftenen, så de både kan være opladede næste morgen, og I kan få tid til at snakke, spille et spil eller se film sammen.
Endelig er der også den kendte selskabsleg, hvor alle lægger deres mobiltelefoner i en bunke midt på bordet, når man går på bar. Den der først griber efter sin mobil, betaler regningen.

God fornøjelse med at finde balancen.

De gode råd, har Anders Colding-Jørgensen i øvrigt delt på sin blog, hvor du finder andre spændende pointer om sociale medier.

PRØV OGSÅ: at teste hvilken Facebooktype, du er.