Børnesange

Foto: Frederikke Brostrup Det er så hyggeligt med godnatsange - hvis man vælger den rigtige sang.

Børnesange

Klumme: 10 børnesange der burde komme med en advarsel

Når man skal synge godnatsang for sine børn, er det en god idé at vælge børnesangen med omhu. Det har chefredaktør Mette Hovmand-Stilling erfaret på den hårde måde.

Når man skal synge godnatsang for sine børn, er det en god idé at vælge børnesangen med omhu. Det har chefredaktør Mette Hovmand-Stilling erfaret på den hårde måde.

I går måtte jeg synge ’Jeg ved en lærkerede’ fem gange for min treårige søn. Fem gange! 

Jeg havde formastet mig til at udvide repertoiret fra tre godnat-sange til fire – jeg synes ligesom jeg kørte lidt i ring, selv om børn jo er glade for gentagelser. Da han spurgte, om jeg ikke nok (“søøøøde moar, jeg kan så godt lide den!”) ville synge den en sjette gang, satte jeg så pænt og skånsomt som jeg kunne, foden ned, puttede dynen om ham og sagde godnat. 

Der gik nogle minutter med absolut stilhed fra børneværelset (det er uvant). Så kom det: “Bider ræven mor? Bider den fuglene?” – “Nej, for ræven kan ikke FINDE fuglene!” (Smart svar, synes jeg selv). 

“…Men hvad HVIS, den finder dem? Bliver de så bidt? Og spist??? Og hvad med mig? Bider ræven også børn?” 

Suk.

Om skribenten

Mette Hovmand-Stilling er chefredaktør på Vores Børn. Hun er mor til Viggo på 5 og Otto på 3.

Egentligt burde jeg havde forberedt mig bedre. Det er jo ikke fordi jeg ikke ved, hvad lærkerede-sangen handler om. Jeg har måske bare aldrig lyttet så bogstaveligt til den. Men det gør mine børn, tro mig!

LÆS OGSÅ: Leder: Er dit barn en god ven?

Og så er det, jeg tænker… hvorfor har ingen lavet en liste over børnesange, der burde komme med en advarsel? Bare så man er forberedt og kan tage sine forholdsregler inden, man sidder i saksen. Det er nemlig sin sag at sadle om, censurere i det drabelige og få versefødderne til at passe – imens man synger.  

Her er min foreløbige liste over nok så fine sange, med en ordlyd der måske lige kræver ekstra overvejelse… i hvert fald hvis man forventer at liste ud af døren til synet af et smilende fredfuldt barn på vej til drømmeland:

 1. Fra England til Skotland
  Altså, kaptajnens kone bliver banket gul og blå OG hejst op i masten… need I say more?
 2. På en grøn, grøn, grøn, grøn bakketop
  Tag ikke fejl af den lystige melodi. Den ene hare bliver plaffet ned af den fæle jæger og den anden er helt alene tilbage. Stærke sager!
 3. Højt på en gren en krage
  Igen noget med en tarvelig jæger (denne gang er han hæslig), som slår det søde dyr ihjel. Værd at overveje en ekstra gang, hvis man har jægere i familien. Eller dyr.
 4. Solen er så rød, mor
  Kan i børneøre potentielt handle om hjemløse (stakkels) fugle, for ’mågerne og ternene har intet sted at bo’. Her bør man lige være klar med svar på, hvor de så bor. Om de fryser og om de da slet ikke har nogen mor.
 5. Elefantens vuggevise
  Altså, lille Jumbo er jo nok så sød og moren nok så beskyttede, men hvad er det hun synger? At hun våger, at ’ikke den slemme mus skal liste sig op i din snabel… ’. Gør mus da det?? Og hvis de gør det på elefanter, går de det så også i børnenæser? Her er det lette svar, at en børnenæse slet ikke er stor nok til en mus. Punktum.
 6. En lille frø i mosen sad
  Den er god nok: Stork langeben mader sine unger med den lille søde frø – bad luck!
 7. En pige gik i enge
  Shit, der er meget, men bare rolig. Den gode (rigtige) løsning vinder! Først tør pigen ikke stoppe med at arbejde af frygt for, at moren vil slå hende. Dernæst bliver hun på det groveste opfordret til at lyve og sige, at hun har skåret sig… Heldigvis vælger hun i stedet at sige til sin mor, at hun elsker den vildtfremmede mand (!) Og ja, man kan jo sige ALT til sin mor.
 8. Hundred mus med haler på 
  Her er ingen happy ending! Alle mus bliver ædt af katten, endda med ’hud og hår og museben’. Og når vi nu er ved de rimelig sadistiske toner, må man ikke glemme...
 9. Jeg har fanget mig en myg
  Der er åbenbart ingen grænser for, hvad man kan bruge fedt fra en myg til.
 10. 10 små cyklister
  Her er jeg ikke helt overbevidst om, hvad der sker med de ni. Dør de? Eller slår de sig bare virkelig meget? Og så er der cykeltyven… shit altså!

Og PS – jeg er helt med på, at det er godt for børn at se fare i øjnene og alt det der. Jeg foretrækker ærligt talt bare at tage den snak, på andre tidspunkter end 30 minutter OVER sengetid. 

Heldigvis har jeg fundet på et svar, som holder hver gang: Jeg er verdens stærkeste mor, og jeg kan klare ALLE dyr. Både farlige katte, mus, storke – og sådan set også jægere (og monstre og action men), hvis det skulle komme dertil. Så ingenting at være bange for. Jeg passer på dig. Godnat min skat!

Se, hvad vi ellers skriver om: Klumme og Mor