Facts om nyfødte
SPONSORERET indhold

15 seje facts om nyfødte

Nyfødte ser umiddelbart hjælpeløse ud, men faktisk er de helt vildt seje og fantastiske allerede fra den første dag i deres liv. Her er 15 grunde til, at din baby burde fødes med superheltekappe på.

Af: Ida Fabricius Bruun og Amalie Louise Bernitt Foto: Getty Images
02. jun. 2022 | Børn | Vores Børn

I ni måneder gik du og ventede på, at du endelig skulle møde det lille liv i din mave. Så kom dit barn i dine arme som en lille, blød klump. Skrøbelig af udseende, men bomstærk af natur. 

Du når knapt nok at blinke, før din lille baby har vokset sig stor, men i den allerførste tid er hun noget helt særligt. Både udenpå og indeni. Din babys krop og sind er nemlig ikke helt udviklet, og det giver udslag på nogle ret finurlige måder. Vidste du for eksempel, at dit barn er født uden knæskaller? 

Nyfødte er simpelthen er små superhelte fra det øjeblik, de kommer til verden. Se bare her. 

LÆS OGSÅ: Amning: Her er 6 typiske udfordringer – og eksperternes råd til at overkomme dem

15 seje facts om nyfødte

1. Klar til livet udenfor

Allerede inde i maven har babyen ­supersanser, og den får blandt andet smagsindtryk gennem fostervandet. Det gør den klar til at få modermælk – og senere rigtig mad – med smag af det, du spiser eller drikker, lige fra karry til kylling.

2. Fødsel uden forberedelse

Dit kommende barn har hverken ­adgang til kurser eller bibliotek, men hendes superinstinkter er for vilde. 97 procent af alle fødeklare babyer ved nemlig, at de skal lægge sig med hovedet nedad, når de skal ud til verden. Dét er smart. Men selvom stillingen med ­ansigtet ind mod din ryg er den absolut nemmeste at blive født i, er det dog langt fra alle superbabyer, der fanger den...

3. Kan selv finde buffeten

Når en nyfødt lige er kommet ud, kan hun ikke ret meget. Tror du. Men faktisk kan hun som en anden Spiderman helt selv kravle op ad din mave. Hun stopper først, når hun finder en brystvorte, som hun kan sutte på. Smart, ikke?

LÆS OGSÅ: Her er de mest sjældne babynavne i 2016

4. Kan kende dig uden at have mødt dig

Det er ikke kun superhelte, som har en lugte- og høresans, der afslører hvad som helst. Din baby kan genkende dig blandt hundredvis af andre, lige så snart hun kommer ud. Hun går efter både duft og stemme, så tal og syng lystigt, mens baby stadig er i maven.

5. Vokser i raketfart

De fleste babyer fordobler deres vægt inden for det første halve år og har cirka tredoblet den, inden hele den pukkelryggede kommer til etårs-fødselsdag. Det er altså imponerende. 

6. Husker alt

Helt nyfødte børn er lidt af en hukkommelsesmagnet og husker alt, de oplever. De ved det bare ikke. Alle oplevelser lagres nemlig som det, der kaldes implicit hukommelse - og det skaber en form for følelsesmæssig skabelon for, hvordan barnet kommer til at agere i verden, når det bliver større. 

7. Har hul i kraniet i halvandet år

Både for at give plads til at hjernen kan vokse, og for at lette vejen ud ved ­fødslen, har børn to huller i kraniet – og i bedste superheltestil kan de overleve med dem længe. De er ikke farlige og er begge vokset sammen, når barnet er omkring 18 måneder.

LÆS OGSÅ: 10 ting din mor aldrig fortalte dig

8. Kan vække selv den trætteste mor

De fleste superhelte har et hemmeligt våben – og din babys våben er en ­specialdesignet gråd. Den kan nemlig vække dig, selvom du tidligere har sovet fra trykluftsbor og tordenvejr – også for sjette gang på en nat. Heldigvis er din babys smil smittende, og det er egentlig supersmart dagen derpå.

nyfødt facts

9. Fra slatten klump til løber på rekordtid

Når din baby er helt spæd, kan hun ikke meget andet end at ligge. Når hun er omkring et halvt år, kan hun formentlig trille fra mave til ryg eller omvendt. ­Efter ni måneder kan hun komme ­omkring ved at krybe eller kravle, og når hun er lige omkring et år, er hun klar til at indtage verden på to ben.

10. Gråd på dansk

Babyer kan ikke tale. Så meget ved vi. Men faktisk har de små superhelte allerede et sprog fra den dag, de bliver født. Et tysk studie viser nemlig, at babyer græder med forskellige melodier alt efter, hvilket land de er fra. Praktisk, ikke?

11. Har flere knogler, men ingen knæskaller

Har du nogensinde undret dig over de utrolige stillinger, din baby kan indtage? Nyfødte har superfleksible knogler, der kan klare lidt mere end vores stivbenede korpus. Og ikke nok med det, så har de små superhelte faktisk også flere knogler end du og jeg. Mennesket fødes nemlig med 300 knogler, mens vi voksne kun har 206. Og hvorfor så det? Ja, det skyldes ganske enkelt, at flere af knoglerne vokser sammen i løbet af barndommen. Knæskaller har de i øvrigt heller ingen af. De kommer først omkring 6-månedersalderen.

12. Deres hjerte slår hurtigt

Dit hjerte banker for dit nye væsen, men vidste du, at hendes hjerte banker langt mere for dig? Et spædbans hjerteslag er nemlig meget hurtigere, end du måske lige går og tror. Faktisk slår det 130 til 160 gange i minuttet - og det er næsten dobbelt så meget som en voksen.

13. Holder vejret under vand 

Som en anden Aquaman ved din baby helt instinktivt, at hun skal holde vejret, hvis hun får hovedet under vand, ligesom hendes hjerterytme daler for at spare på ilten. Dén seje refleks lærer baby allerede, mens hun svømmer rundt i din mave. 

LÆS OGSÅ: 15 babynavne inspireret af børnelitteraturen

14. Græder uden tårer

Selvom nyfødte er fuldstændig i stand til at producere tårer, ja, så kommer der ganske enkelt ingen frem, de første mange gange de græder. Først efter et par uger vil din baby begynde at græde med salte tårer. 

15. Trækker vejret lynhurtigt

Nyfødte har en mærkværdig vejrtrækning. Det lærer du hurtigt som nybagt forælder. Den kan være overfladisk, lynhurtig og helt holde igen i små, bitte pauser - ja, det hele er helt normalt. Og et supersejt superheltetrick.  

Anbefalet til dig