Facts om nyfødte
Foto: Getty Images Din baby kan genkende dig blandt hundredvis af andre, lige så snart hun kommer ud.

Facts om nyfødte

10 seje facts om nyfødte

Nyfødte ser umiddelbart hjælpeløse ud, men faktisk er de helt vildt seje og fantastiske allerede fra den første dag i deres liv. Her er 10 grunde til, at din baby burde fødes med superheltekappe på.

1. Klar til livet udenfor

Allerede inde i maven har babyen ­supersanser, og den får blandt andet smagsindtryk gennem fostervandet. Det gør den klar til at få modermælk – og senere rigtig mad – med smag af det, du spiser eller drikker, lige
fra karry til kylling.

2. Fødsel uden forberedelse

Dit kommende barn har hverken ­adgang til kurser eller bibliotek, men hendes superinstinkter er for vilde. 97 procent af alle spædbørn ved, at de skal lægge sig med hovedet nedad og ­ansigtet ind mod din ryg, fordi det er den nemmeste vej ud.

3. Kan selv finde buffeten

Når en nyfødt lige er kommet ud, kan hun ikke ret meget. Tror du. Men faktisk kan hun som en anden ­Spiderman helt selv kravle op ad din mave. Hun stopper først, når hun finder en brystvorte, som hun kan sutte på. Smart.

LÆS OGSÅ: Her er de mest sjældne babynavne i 2016

4. Kan kende dig uden at have mødt dig

Det er ikke kun superhelten Dare-devil, som har lugte- og høresans, der afslører hvad som helst. Din baby kan genkende dig blandt hundredvis af andre, lige så snart hun kommer ud. Hun går efter både duft og stemme, så tal og syng lystigt, mens babyen stadig er i maven.

5. Kan vokse helt vildt

De fleste babyer fordobler deres vægt inden for det første halve år og har cirka tredoblet den, inden hele den pukkelryggede kommer til etårs-
fødselsdag. Måske er der en grund til, at hun ikke kan flyve rigtigt.

6. Kan holde til de mest utrolige snurreture

Du bliver selv kvalm af bare at kigge på Snurretoppene i Tivoli, men din baby synes, det er skønt at lege flyvende supermand og blive vendt på hovedet, kastet op i luften og snurret hurtigt rundt.

7. Har hul i kraniet i halvandet år

Både for at give plads til, at hjernen kan vokse, og for at lette vejen ud ved ­fødslen, har børn to huller i kraniet – og i bedste superheltestil kan de overleve med dem længe. De er ikke farlige og er begge vokset sammen, når barnet er omkring 18 måneder.

LÆS OGSÅ: 9 gode stykker babylegetøj der udvikler og styrker barnet

8. Kan vække selv den trætteste mor

De fleste superhelte har et hemmeligt våben – og din babys våben er en ­specialdesignet gråd. Den kan nemlig vække dig, selvom du tidligere har sovet fra trykluftsbor og tordenvejr – også for sjette gang på en nat. Heldigvis er din babys smil smittende, og det er egentlig supersmart dagen derpå.

9. Fra slatten klump til løber på rekordtid

Når din baby er helt spæd, kan hun ikke meget andet end at ligge. Når hun er omkring et halvt år, kan hun formentlig trille fra mave til ryg eller omvendt. ­Efter ni måneder kan hun komme ­omkring ved at krybe eller kravle, og når hun er lige omkring et år, er hun klar til at indtage
verden på to ben.

10. Kan trylle

Hidtil har din baby ikke været i stand til at bevæge sig, men pludselig kan du finde hende i den modsatte ende af stuen end der, hvor du lagde hende. Hvem sagde Harry Potter?

Kilder: Louise Munk-Poulsen, sundhedsplejerske, Anne ruby, jordemoder og The Bump.

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Barsel og Børnesygdomme